Beleggen met een slok op

Tien terrasaandelen op een rij

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Het was lang wachten, maar vanaf 8 mei mogen cafés en restaurants hun terrassen weer openen, als de coronacijfers niet opnieuw stijgen.

Misschien een goeie reden om het geld weer eens te laten rollen. Dat kan op café of in een restaurant. Maar op de beurs zijn er nu al verschillende mogelijkheden.

Want heel wat drank- en horecazaken staan te popelen om de al een jaar durende coronakater eindelijk weg te spoelen.

Ze hopen daarbij natuurlijk op een inhaalslag van de consument. En dat zal zeker de eerste weken ook gebeuren.

Maar of bevolking het geld ook daarna zal laten rollen blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken. De crisis heeft er bij huishoudens immers ook financieel flink ingehakt en van veel horecazaken is allerminst zeker of ze wel weer open kunnen gaan.

Maar dat het glas voorlopig weer even half vol is, zal de eerste tijd toch bij velen overheersen. Een goede reden dus voor een nuchter kijk op een aantal terrasaandelen. 

Populaire horeca-stocks

Hieronder vindt u een lijstje met tien bekende horeca-aandelen waarin BinckBank-klanten beleggen. Bedrijven die de meesten onder u allemaal wel goed tot zeer goed kennen, dus veel extra uitleg is niet nodig.

We hebben ze gerangschikt volgens alfabetische volgorde:

  1. AB Inbev – Niet alleen baas van Hoegaarden, maar ook brouwer van Corona
  2. Coca Cola – Hoopt weer goed te boeren als de terrassen open gaan
  3. Diageo – Heeft genoeg aanbod om de coronakater weg te spoelen
  4. Heineken - Het meest bekende Nederlandse bier verlangt naar wereldwijd corona-einde
  5. JDE Peets – Hoopt dat iedereen weer eens samen een koffie kan drinken
  6. LVMH – Staat klaar om de champagnekurken te laten knallen
  7. Lucas Bols – Bereid om een kopstoot uit te delen aan de lockdown
  8. McDonalds – Wil graag flink wat coronakilo’s kwijt
  9. PepsiCo – Klaar om weer te bruisen van energie
  10. Starbucks – Baalt van een jaar lang koffie verkeerd

Bovenstaande lijst met aandelen is slechts ter inspiratie en moet dus niet als beleggingsadvies om in deze bedrijven te investeren. De komende tijd zal immers moeten uitwijzen of ze weten te profiteren van het einde van de lockdown, of dat dit toch tegenvalt. Kijk daarom niet direct te diep in het glaasje, maar verdiep u eerst in het bedrijf en analyseer ook de – recente – cijfers en vooruitzichten.

Of toch liever een cocktail?

Ad fundum alles op één drankje zetten maakt immers ook dat u zich daar in kunt verslikken. Dus waarom niet gespreid beleggen in de sector?

In een cocktail van bovengenoemde aandelen kan ook worden belegd via een beleggingsfonds of ETF.

Bijvoorbeeld via ETF’s die de STOXX 600 Food & Beverage-index volgeen. Onder meer iShares, Lyxor en Xtrackers bieden dergelijke trackers aan.

In deze brede drank- en voedsel-index zijn overigens niet alleen horeca-aandelen opgenomen, maar ook bredere foodbedrijven als Nestlé en Danone.

Wie zal dat betalen?

Overigens zullen de rekeningen op het terras natuurlijk wel moeten worden betaald. En aangezien de wereld, mede door corona, versnelt aan het afkicken is van cash kunnen mogelijks ook betaalbedrijven profiteren van de heropening van de horeca en de terrasbonnen.

Wellicht dat u dus ook een kijkje kunt nemen hoe beursgenoteerde creditcardbedrijven als Visa en Mastercard er voorstaan.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.