Welke aandelen zijn Europees kampioen op de beurs?

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Bekende en minder bekende aanvoerders

Vorig jaar kon het EK Voetbal niet doorgaan, maar deze maand kunnen liefhebbers alsnog zien wie zich tot het beste landenteam van Europa kroont.

Een goede aanleiding ook om eens met een beleggersoog een blik op de Europese velden te werpen. Naast Belgische en Amerikaanse aandelen zijn immers ook Europese aandelen sinds jaar en dag populair bij Belgische beleggers.

Hieronder kijken we per land naar de bedrijven waar particuliere beleggers van BinckBank het meest in beleggen en bespreken we ook een aantal ETF’s waarmee u gespreid in Europa of in Europese landen kunt investeren.

Aandelen

 • België: Ageas

  De uit het omgevallen Fortis voortgekomen verzekeraar Ageas is al enige tijd het populairste Belgische aandeel onder Binck-beleggers. Ook in trek zijn farmaciebedrijf Fagron en bierbouwer AB Inbev.

 • Denemarken: Genmab
  Hoewel een klein beleggingsland zijn enkele Deense bedrijven behoorlijk populair. Op basis van belegd vermogen bij Binck-beleggers voert Biotech-bedrijf Genmab zelfs  de Europese ranglijst aan, terwijl ook een bedrijf als Zealand Pharma hoog scoort.

 • Duitsland: Bayer
  De aandelen van onze oosterburen zijn sinds jaar en dag in trek. Momenteel is chemiebedrijf Bayer het populairst, met als goede tweede het misschien nog wel bekendere conglomeraat Siemens. Kort daarop volgen onder meer de bekende Duitse automerken.

 • Finland: Nokia
  De Finse beurs trekt niet veel Belgische beleggers, maar toch weet nog altijd een groep investeerders de stukken van Nokia te vinden dat met afstand het meest gewilde Finse fonds is.

 • Frankrijk: Air France KLM
  Niet verrassend wellicht dat Air France-KLM de ranglijst met Franse aandelen aanvoert, al staat het fonds natuurlijk ook gewoon in Amsterdam genoteerd. Op korte afstand volgen echter energieconcern Total en het Franse luxemerk LVMH.

 • Nederland: Shell
  Sinds jaar en dag de onbetwiste nummer een op de Amsterdamse beurs, maar met de druk rond de klimmaatdiscussie, zijn sinds kort relatieve nieuwkomers als ASML en Besi inmiddels geduchte concurrenten.

 • Noorwegen: Nel
  Slechts een kleine groep Belgische beleggers kijkt naar Noorwegen, maar degenen die dat doen weten vooral de stukken van energiebedrijf Nel Hydrogen te vinden. Ook scheepvaart en visserij zijn populair.

 • Oostenrijk: Verbund
  In Oostenrijk zijn de stukken van verzekeraar Verbund het meest gewild. Red Bull, het bekende aan de Formule I gerelateerde drankmerk is niet beursgenoteerd, maar in plaats daarvan is het eveneens aan autoracen gelinkte Voestalpine wel populair.

 • Portugal: Amorim
  De bescheiden groep beleggers die voor Portugal kiest komt als eerste uit bij kurkgigant Amorim, dat op dit gebied wereldleider in de wijnmarkt is. Daarna volgen beleggingen in energie, banken en posterijen.

 • Spanje: Telefonica
  Spaanse bedrijven doen het beter bij onze beleggers, al wordt de populariteit van het aandeel Telefonica waarschijnlijk deels nog altijd bepaald door de eerdere overname van het Nederlandse Endemol. Banco Santander is goede tweede.

 • Italië: Prysmian
  De aandelen van Ferrari en Fiat-moeder Stellantis weten beleggers te vinden, maar toch gaan de meeste investeringen naar Prysmian. Niet alleen ’s werelds grootste producent van kabels, maar ook het bedrijf waar het Nederlandse Draka recent in opging.

 • Verenigd Koninkrijk: Renewi
  Geen Astra Zenica of Aston Martin maar afvalbedrijf Renewi is het meest populaire Britse aandeel onder Binck-beleggers. Wellicht ook hier vanwege de Nederlandse link, want het bedrijf ontstond in 2017 na een fusie van Shanks Group met Van Gansewinkel.

 • Zweden: Powercell
  Het energiebedrijf Powercell, dat brandstofcellen maakt, voert de ranglijst in Zweden aan. Vlak daarachter volgt Investor, het investeringsbedrijf van de bekende familie Wallenberg.

 • Zwitserland: Nestlé
  Zwitserland is sinds jaar en dag wel in beeld bij Belgische beleggers. Nestlé is de absolute nummer één, maar ook hier doet de farmasector – met Roche en Novartis op de plekken daarna – het zeer goed.


Scoren kan dus ook met Europese aandelen op de beurs. Maar weet dat ook op de financiële markten de bal rond is en onzeker is welke aandelen de komende tijd goed, of juist minder goed gaan presteren.

De hierboven genoemde aandelen zijn dan ook geen koopaanbeveling of inkoppertjes, maar slechts een voorzetje van de bij Binck-beleggers populairste aandelen per land. Lees u dus altijd goed in voordat u de aankoop van een van deze aandelen overweegt.

ETF’s

Kiest u liever voor het team dan voor één enkele vedette, dan is het uiteraard ook mogelijk om Europees te beleggen door te investeren in een mandje van Europese aandelen. Hieronder vindt u de top-3 ETF’s en beleggingsfondsen die breder gespreid in Europa investeren (o.b.v. het belegd vermogen van BinckBank-beleggers).


 1. iShares EURO STOXX 50
 2. VanEck European Equal Weight
 3. iShares EURO DividendHoewel de meningen verdeeld zijn wijzen sommige onderzoeken uit dat het land van de winnaar van een groot kampioenschap als gevolg van de impact daarvan extra economische groei kan genereren.

Hieronder daarom – mocht u wellicht een favoriet hebben - enkele populaire voorbeelden van ETF’s  die zich specifiek op een of enkele landen richten (o.b.v. belegd vermogen Binck-beleggers). • België: LYXOR BEL 20 (ETF)
 • Duitsland: Amundi ETF MSCI Germany UCITS (ETF)
 • Nederland: VanEck AEX UCITS ETF (ETF)
 • Scandinavie: Amundi ETF MSCI Nordic (ETF)Uiteraard geldt voor alle bovenstaande aandelen en ETF’s  dat beleggen ook risico inhoudt en uw geld minder waard kan worden. Daarom is het altijd verstandig u goed in de bedrijven of landen te verdiepen voordat u besluit een investering te doen. En aangezien er bij individuele spelers soms sprake kan zijn van blessureleed of andere financiële tegenslag is net als bij het echte voetbal een brede selectie (lees: spreiding) belangrijk als basisopstelling.

Beleggen kent risico, uw inleg kan minder waard worden.


Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.