Pensioenspaarverzekering

Kiest u voor een pensioenspaarverzekering, dan gaat u voor de garantie op een afgesproken opbrengt per storting die u maakt (u kan ook voor winstdeelname gaan). Het rendement per storting ligt op voorhand vast. Deze vorm van pensioensparen gebruikt een tak 21 pensioenspaarverzekering als staatswaarborg, gewaarborgd door het Garantiefonds. 

U ontvangt hetzelfde belastingvoordeel als bij een pensioenspaarfonds, nl. 30% van de jaarlijkse storting, beperkt tot € 960. Of een belastingvoordeel van 25% wanneer u ervoor kiest om jaarlijks € 1.230 te storten.  

U betaalt de volgende kosten:

  • Instapkosten: meestal 6 % 
  • Jaarlijkse kosten: soms (afhankelijk van de partner die u kiest)
  • Verzekeringstaks: geen 
  • Beurstaks: geen 

De einddatum van uw pensioenspaarverzekering ligt op voorhand vast. Meestal is dat op 65 jaar; dan moet u kiezen of u in 1 keer wil uitbetaald worden, of maandelijks. 

U betaalt wel sowieso een eindbelasting (net zoals bij het pensioenspaarfonds): 8 % op uw 60ste verjaardag. Dat tarief wordt berekend op basis van stortingen en het minimum gewaarborgd jaarrendement op iedere storting. Hebt u ook voor winstdeelname gekozen? Dan is deze vrijgesteld van enige tariefheffing. Vraagt u het bedrag vervroegd op? Dan betaalt u 33 % belastingen én uitstapkosten. 

Zie ook: pensioenspaarfonds 

Vergelijk het pensioenspaarfonds met de pensioenspaarverzekering.