Le risque de change est le risque que vous courez lorsque vous investissez dans une devise différente de la vôtre. Pour la Belgique, il s'agit de toute devise autre que l'euro. Valutarisico, wat is het. Ontdek het in het ABC van Binck.

VALUTARISICO

Valutarisico is het risico dat je loopt op het moment dat je belegt in een andere valuta. Voor België is dat dus alles buiten de euro.

 

Wanneer loopt u valutarisico?

Zodra u aandelen wilt kopen die niet via een index lopen die in dezelfde valuta handelt, heeft u te maken met valutarisico. Dit komt omdat u uw geld moet omzetten naar een andere valuta en die kan in de periode van je belegging meer of minder waard worden. Dit zorgt ervoor dat hieraan een extra risico is verbonden. Natuurlijk zijn de risico’s hierbij zeer afhankelijk van de valuta waarin u het aandeel koopt.


Direct valutarisico


Er bestaan twee soorten valutarisico. De eerste soort is het directe valutarisico. Hierbij koop je direct een aandeel in een andere valuta waardoor je valutarisico loopt. Stel u wilt voor € 1.000 aandelen Apple kopen. Eerst zet je de € 900 euro om in bijvoorbeeld $ 1.000. Dan koopt u voor dit volledige bedrag de aandelen van Apple. Na 1 jaar wilt u de aandelen verkopen en de waarde van de aandelen is gestegen met 10%. U krijgt dus nu $ 1.100. Echter is de euro in verhouding tot de dollar gestegen. Hierdoor krijgt u voor de $ 1.100 maar € 945 euro. Dit heeft direct impact op uw gemaakte rendement. Jouw rendement is hiermee namelijk van 10% terug gezakt naar 5% omdat de waarde van de dollar is gedaald. Dit noemt men direct valutarisico.

Indirect valutarisico


Naast direct valutarisico heeft u ook een indirect valutarisico. Dit komt bijvoorbeeld voor als u handelt in een aandelenfonds of ETF die is genoteerd in euro’s maar handelt in andere valuta. Hierbij wordt namelijk in de waarde van het fonds of de ETF het valutarisico meegenomen. Er zijn aandelen die ervoor kiezen om dit valutarisico maandelijks af te dekken. Het afdekken van deze risico's wordt hedging genoemd.

Moet ik dan nooit in andere valuta beleggen?


Dat mag u zelf beslissen. Wel is er door Morningstar onderzoek gedaan of het beter is om het risico af te dekken of niet. Zij concluderen dat het over de lange termijn maar een kleine impact heeft. Waar de kosten voor het afdekken van het risico nagenoeg gelijk aan zijn. Wel kan het flinke impact hebben. Toen de euro in 2017 sterk stond hadden veel vermogensbeheerders in Europa daardoor mindere resultaten dan hun collega’s in Amerika.