Welke bedrijven gingen naar de beurs en welke IPO’s zitten eraan te komen?

Binck BeursgangBulletin januari 2018

Beleggers steken graag geld in klinkende aandelen die sinds jaar en dag een notering op de beurs hebben. Maar niets is natuurlijk leuker dan af en toe wat vers vlees op de beurs.

Bijna wekelijks verschijnen berichten over een bedrijf dat haar eerste handelsdag beleeft, waarin een IPO – initial public offering – wordt aangekondigd of de plannen voor een beursgang worden ontvouwd. Feit of gerucht, volgens ons zijn deze berichten toch wel leuk genoeg om een paar keer per jaar in een overzicht te gieten: het Binck BeursgangBulletin.

Nieuw op de beurs

HelloFresh

Een beursgang die doorgang vond was die van de Duitse maaltijdbezorger HelloFresh, dat op 2 november een notering in Frankfurt kreeg. Volgens De Tijd steeg bij de opening van de beurzen het aandeel met 3 procent tegenover de intekenprijs van 10,25 euro per aandeel. De maaltijdbezorger wil met het opgehaalde kapitaal verder groeien en zich wapenen in de strijd tegen de supermarktketens die een inhaalbeweging maken in de wereld van de maaltijdboxen.

VARTA

Batterijmaker Varta heeft inmiddels een geslaagde beursentree achter de rug. Het Duitse bedrijf kreeg na een maandenlange voorbereiding op 19 november een eerste notering op de beurs van Frankfurt en maakte volgens Reuters direct bij de start een sprong van 39 procent. Ook na de beursgang behoudt de Oostenrijkse investeerder Montana een meerderheid in het bedrijf, dat bij de IPO op een waarde van 669 miljoen euro uitkwam.

Op weg naar de beurs

Adyen

Het Nederlandse fintech- en betaalbedrijf Adyen groeit snel en bekijkt serieus de mogelijkheden van een Amerikaanse beursgang in de loop van 2018. Dat maakte Adyen-CEO Pieter van den Does begin december bekend via Bloomberg . Adyen telt ook nu al een aantal interessante investeerders, waaronder Mark Zuckerberg en Twitter-oprichter Jack Dorsey. Volgens Bloomberg waardeerden beiden het bedrijf in 2015 al op 2,3 miljard dollar.

ALFEN

Ook batterijmaker Alfen uit Almere maakt plannen om in het voorjaar naar de beurs te trekken. Huidig eigenaar Infestos zou volgens De Telegraaf inmiddels verschillende banken hebben benaderd om een IPO te begeleiden. Alfen, dat 250 werknemers telt en 100 miljoen euro omzet, maakt batterijen en oplaadpalen voor elektrische auto’s en zou tussen de 500 en 600 miljoen euro waard zijn.

Aston Martin

De mogelijke beursgang van de Britse sportwagenbouwer Aston Martin zal sommige autoliefhebbers wellicht enthousiast maken. Volgens de Britse The Times zouden de huidige eigenaren uit Italië en Koeweit de bank Lazard al hebben benaderd om een IPO in gang te zetten. De exclusieve auto’s zijn vooral bekend bij liefhebbers van James Bond, de charmante geheim agent die in elke film wel een exemplaar in de prak rijdt.

Pinterest

Na de beursgang van Snapchat is het op de beurzen even stil geworden rond social media-IPO’s en wellicht blijft dat ook nog even zo. Pinterest, dat een introductie op Nasdaq leek voor te bereiden, heeft na terugvallende resultaten deze plannen volgens MarketWatch even opzijgezet. Het bedrijf dat zelfs ooit op meer dan 12 miljard dollar werd gewaardeerd, zet de stap waarschijnlijk pas in 2019.

Hunkemöller

Een ander consumentenmerk dat ook IPO-plannen heeft, maar dan eentje met een veel langere historie, is lingerieketen Hunkemöller. De huidige eigenaar, de Amerikaanse investeerder Carlyle Group zou daarbij zijn oog op Amsterdam hebben laten vallen. Volgens Nu.nl moet een beursgang de huidige eigenaars zo’n 600 miljoen euro opleveren. Hunkemöller werd in 1886 opgericht en telt wereldwijd ruim 700 winkels.

Siemens Healthineers

De Duitse elektronicagigant Siemens overweegt in maart haar medische tak Siemens Healthineers naar de beurs van Frankfurt te brengen. De afsplitsing van de divisie maakt deel uit van de herstructureringsplannen van Siemens, dat ook haar windenergietak al liet fuseren met het Spaanse Gamesa. Volgens Reuters kan op Siemens Healthineers een prijskaartje van mogelijk 40 miljard euro worden geplakt, ofwel bijna de helft meer dan directe concurrent Philips.

T-Mobile Nederland

Ook een andere Duitse gigant, telecombedrijf T-Mobile, zou overwegen een bedrijfsonderdeel apart naar de beurs te brengen. Volgens De Telegraaf is een beursgang van de Nederlandse divisie goed mogelijk, al is ook een fusie met een andere telecomaanbieder een optie. Begin december heeft T-Mobile in Nederland Tele2 overgenomen, maar de gevolgen daarvan voor de beursplannen zijn nog niet bekend.

Xiaomi

Een mogelijke beursgang van het Chinese Xiaomi, de vijfde smartphoneaanbieder ter wereld, zou weleens een van de grootste beursgangen van 2018 kunnen worden. Volgens Bloomberg is het in Beijing gevestigde bedrijf mogelijk 50 miljard dollar waard als er tot een IPO wordt overgegaan. De zakenbanken die de beursgang momenteel onderzoeken zouden daarbij op de beurs van Hongkong mikken.

Wel of niet investeren?

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie, is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel dient u daarvoor ook het prospectus raadplegen.

Deze informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van Binck. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw kennis en ervaring.

Bronnen 
[1] https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-aandelen/HelloFresh-maakt-geslaagd-beursdebuut/9949208?ckc=1&ts=1516271553
[2] https://www.reuters.com/article/varta-ipo/update-1-battery-maker-varta-jumps-on-frankfurt-stock-market-debut-idUSL8N1MU2D2
[3] https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-07/silicon-valley-backed-payments-processor-adyen-said-to-mull-ipo
[4] https://www.telegraaf.nl/financieel/1448769/energie-opslagbedrijf-alfen-wil-naar-beurs
[5] https://www.thetimes.co.uk/article/owners-drive-aston-martin-to-the-stock-market-7v5cj86z2
[6] https://www.marketwatch.com/story/pinterest-pushes-back-ipo-to-2019-after-revenue-miss-report-2017-12-20
[7] https://www.nu.nl/economie/5008946/lingerieketen-hunkemoller-werkt-beursgang-in-amsterdam.html
[8] https://www.reuters.com/article/us-siemens-healthineers/siemens-healthineers-in-pre-ipo-cost-cutting-drive-idUSKBN1F5112
[9] https://www.telegraaf.nl/financieel/1254905/beursgang-t-mobile-nederland-denkbaar
[10] https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-04/xiaomi-is-said-to-seek-valuation-of-at-least-50-billion-in-ipo

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars