11 keer beleggen in China

De populairste aandelen van 2020

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

11 november is de dag. De datum waarop de detailhandel en e-commerce in China hun jaarlijkse topomzet draaien. De aanleiding hiervoor is de steeds grotere viering op de 11e van de 11e van ‘Singles Day’, inmiddels uitgegroeid tot de Chinese versie van ‘Black Friday’ en ook wereldwijd al meer aandacht trekkend. Een reden dus om deze week een extra lichtje te laten schijnen op een aantal snelgroeiende Chinese bedrijven, die ook bij een steeds grotere groep Belgische particuliere beleggers in hun portefeuille opduikt.

Beleggen in Chinese aandelen

Direct handelen op de Chinese beurzen van Hongkong en Shanghai is via de platformen van BinckBank vooralsnog niet mogelijk (we verklappen alvast dat dit binnen enkele maanden wél mogelijk zal zijn door de synergie met Saxo Bank). Steeds meer grote Chinese bedrijven hebben daarom een notering in New York waardoor deze toch eenvoudig beschikbaar zijn voor beleggers. Hoewel veel van de namen niet direct een belletje doen rinkelen, betreft het ook steeds vaker ondernemingen die actief zijn op de consumentenmarkt en waar veel Belgen direct of indirect toch al mee te maken hebben. Online shoppinggigant Alibaba is om die reden ongetwijfeld al redelijk bekend onder Belgische beleggers. Maar welke grote Chinese aandelen zijn er nog meer?

Van Alibaba tot Pinduoduo

Hieronder een top-11 van de momenteel meest populaire Chinese aandelen onder BinckBank-beleggers (gemeten op basis van belegd vermogen in oktober 2020). Uiteraard zegt de populariteit niets over het koerspotentieel van de bewuste aandelen. De genoemde aandelen moeten dus niet worden gezien worden als een koopadvies of aanbeveling voor deze bedrijven.

Mocht u toch in een van bovenstaande bedrijven willen beleggen via het platform van BinckBank, lees u dan goed in en informeer u over de achtergronden en opinies over het betreffende aandeel. Door op de naam van het aandeel te klikken kunt u op ons platform nog meer informatie over het aandeel krijgen.

  1. Alibaba

   Alibaba is niet alleen mega in China. Ook op de beurs van New York is de door Jack Ma opgerichte webwinkel met een beurswaarde van ruim 800 miljard dollar inmiddels een grote jongen. Dochterbedrijven als AliPay, Tmall en AliExpress zijn giganten op zichzelf. Ook is het bedrijf actief met prijsvergelijkers, en cloud- en betalingsdiensten. 

  2. Nio

   Nio staat ook bekend als het Chinese Tesla. Ondanks dat het bedrijf uit Shanghai nog maar zes jaar geleden werd opgericht zijn beleggers er verzot op. Afgelopen maand werd door BinckBank-beleggers zelfs meer in Nio gehandeld dan in Tesla. Naast auto’s voor consumenten is het bedrijf ook actief in de Formule E, het elektrische Formule 1-circuit. 

  3. Baidu

  4. De grote tech-revoluties die we in het westen zagen, zijn uiteraard ook allemaal in China zichtbaar. Zo ook Baidu - in feite het Chinese Google - met de grootste Chinese zoekmachine en daarmee een van de grootste websites ter wereld. Het bedrijf beheert ook videokanalen en de Chinese Wikipedia, genaamd Baidu Baike. 

  5. JD

   JD moet niet verward worden met de sportschoenenketen, die we uit de Belgische winkelstraten kennen; het is naast Alibaba een tweede gigantische webwinkel, die vooral gespecialiseerd is in elektronica en computers. Ook robots en drones zijn belangrijk bij het distributieproces. 

  6. Vipshop

   En nog maar een snel groeiend e-commerce bedrijf: Vipshop mikt nog nadrukkelijker dan Alibaba en JD op discount sales, maar biedt inmiddels ook goedkope verzekeringen en andere financiële producten aan. Alleen al in China telt het online onder de naam Vip.com opererende bedrijf ruim 300 miljoen klanten. 

  7. iQiyi

   IQiyi is niet alleen een beursgenoteerde dochter van Baidu, maar ook het grootste online videokanaal van China. Zeg maar het Chinese YouTube. Met meer dan een half miljard kijkers in China is het bedrijf ook voor westerse partijen interessant. Zo wordt onder meer samengewerkt met Netflix, dat daadoor veel series ook in China kan uitbrengen. 

  8. Tencent

   Tencent is niet alleen groot in China, maar ook een van de grootste internetbedrijven ter wereld en in Azië marktleider op het gebied van online spelletjes en social media, met WeChat als bekendste merk. Het in Amsterdam genoteerde investeringsbedrijf Prosus bezit een belang van ruim 30 procent in Tencent. 

  9. Huya

   Dat de belangen in de Chinese internet- en techwereld af en toe nogal verweven zijn, blijkt ook uit het feit dat Tencent op haar beurt grootaandeelhouder in videodienst Huya is, Dit bedrijf, dat internationaal bekend is onder de naam Nimo TV, richt zich naast koken en sport vooral op online gaming. 

  10. Netease

   Op nummer 9 Netease, een grote speler op het gebied van online gaming, die deze ook voor een groot deel zelf ontwikkelt en exploiteert. Behalve in China mikt het bedrijf ook op groei in de Verenigde Staten en wordt onder meer samengewerkt met hetdoor de Warcraft-games bekende Blizzard Entertainment. 

  11. Xpeng

   Xpeng is het kleinere, maar eveneens snelgroeiende Chinese broertje van Nio en net als haar concurrent sinds 2014 actief op de markt van elektrische auto’s. Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrische auto en heeft in China ook een groot verhuurbedrijf van elektrische auto’s opgezet. 

  12. Pinduoduo

   Het nog maar vijf jaar geleden opgerichte Pinduoduo is een van de snelst groeiende internetbedrijven van China en achter Alibaba inmiddels opgeklommen tot de op een na grootste marktplaats van het land. Pinduoduo is bekend vanwege haar vernieuwingsdrang, waaronder initiatieven als collectieve deals en directe aankoop vanaf de fabriek.  


  Populair bij BinckBank

  Hieronder zet BinckBank eveneens enkele ETF’s op een rij met focus op beleggen in China. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.

  Onderstaande ETF’s zijn daarbij momenteel populair:

  1. iShares China Large Cap UCITS ETF
  2. iShares MSCI China A-shares UCITS ETF
  3. HSBC MSCI China UCITS ETF
  4. Xtrackers MSCI China UCITS ETF
  5. iShares MSCI China UCITS ETF

Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u