2019 verbijsterend beursjaar tegen alle verwachtingen in

Geschreven door Fadwa Lahssini | 3 minuten
DI 14-01-2020

Een jaar dat begon midden in een beursdip, groeide uit tot één van de beste beleggingsjaren sinds de crisis. De wereldmarkten deden het uitstekend goed, met Rusland (+59,6%) en Griekenland (+51,8%) als grootste uitschieters. Ook België scoort met +27,4% erg hoog.

De recessie die niet kwam

Begin 2019 was de recessievrees erg hoog. Conflicten in het Midden-Oosten en de handelsoorlog tussen China en Amerika zorgden voor zenuwachtigheid bij beleggers. De angst voor de Brexit en vrees voor een recessie bepaalden het sentiment. Toch steeg elke belangrijke aandelenindex en bereikte een meerderheid zelfs een recordhoogte. En dat ondanks de tweets van de Amerikaanse president Trump die de volatiliteit op de beurzen regelmatig deed aanwakkeren.

prestaties_wereldbeurzen_visual

Bron: De Tijd

Centrale banken als grote drijfkracht

De verklaring voor de uitstekende prestaties van 2019 op de beurs zijn niet voornamelijk toe te schrijven aan de bedrijven. Hun winsten waren goed maar niet uitzonderlijk. Er zijn ook geen oplossingen voor belangrijke geopolitieke onzekerheden gekomen die betere beursprestaties kunnen uitleggen. Wat de koersen opdreef, was in belangrijke mate de rente: zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank verlaagden de rentetarieven. De ECB herstartte zelfs haar opkoopprogramma van obligaties. Dankzij de renteverlaging werd het goedkoper om geld te lenen voor investeringen en consumptie. Zo was het voor bedrijven mogelijk om hun winstmarges te verhogen, wat weer gunstig was voor de aandelenkoersen. Dat en het feit dat het vele cash geld langzaam maar zeker zijn weg vond naar de beurs, zorgden voor een grand cru-jaar.

Vooruitzichten voor het nieuwe beursjaar 2020

Ook dit jaar kunnen we rekenen op heel wat onzekerheden op het politieke wereldtoneel, met bij uitstek de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen in november. Betekent het dat 2020 onmogelijk zo goed kan zijn als 2019? Laten we zeggen dat vorig beursjaar bewezen heeft dat zelfs een dreigende oorlog met Iran, handelsconflicten met China en een Brexitsoap niet in de weg kunnen staan van fantastische prestaties.


Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Deel dit artikel:

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u