50 jaar Nasdaq

Beleggen op dé techbeurs van de VS

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Wie had vijftig jaar geleden kunnen denken dat alle beleggersogen in 2021 gericht zouden zijn op de toen totaal onbekende Nasdaq-beurs in New York.

Op 8 februari is het exact een halve eeuw geleden dat Nasdaq als eerste echte schermenbeurs van start ging. In het begin volledig in de schaduw van grote broer en buurman de New York Stock Exchange (NYSE), maar inmiddels uitgegroeid tot de meest besproken beurs ter wereld.

Hoewel de totale market-cap van de NYSE nog altijd circa twee keer zo hoog ligt, zijn het vooral de in het oog springende aandelen als Amazon, Apple, Facebook en Tesla die bij beleggers tot de verbeelding spreken.

Maar nog meer dan dat wordt natuurlijk met open mond gekeken naar de enorme stijging die de grote tech aandelen en de daaraan gekoppelde de Nasdaq 100 de afgelopen jaren doormaakte. Zelfs in het coronajaar 2020 ging de index door het dak en werden nieuwe records neergezet.

Een klein stukje geschiedenis

Nasdaq staat officieel voor “National Association of Securities Dealers Automated Quotations” en ging in 1971 van start als de eerste elektronische schermenbeurs, waarbij niet handelaren maar computers de orders volledig automatisch afwikkelen.

Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot een toonaangevende beurs met een totale marketcap van ruim 18 biljoen dollar ofwel ruim vier keer Euronext (stand 1/1/21) en zijn er ook vestigingen in onder meer Hongkong en Japan.

De Nasdaq kent twee belangrijke indices. De Nasdaq Composite, waarin ruim 3000 aandelen zijn opgenomen, en de Nasdaq 100 waarin de honderd belangrijkste aandelen zijn opgenomen.

Steeds meer Binck-beleggers kiezen voor de Nasdaq

Het aantal Binck-beleggers dat investeert in de Amerikaanse aandelen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels wordt ongeveer 20% van de aandelenbeleggingen aangehouden in Amerikaanse bedrijven. Weer de helft daarvan is geïnvesteerd in Nasdaq-aandelen. Vooral door de forse koersstijgingen van een aantal Nasdaq-fondsen neemt dit aandeel snel verder toe.

Tech dominant op Nasdaq

Waar de NYSE en de Dow Jones-index vooral ook een groot aantal oude bekenden bevatten, kozen vooral de grote tech-bedrijven de afgelopen jaren voor een notering op Nasdaq. Die dominantie is ook goed zichtbaar in de Nasdaq 100, waar alleen al de top-3 Apple, Microsoft en Amazon qua weging al bijna 30 procent uitmaken.

Het feit dat vooral deze tech-aandelen de laatste jaren hard gestegen zijn verklaart ook voor een deel het ‘succes’ van de Nasdaq 100 ten opzichte van andere indices. Hieronder de top-10 qua weging van de Nasdaq 100, die samen al de helft van de totale weging bepaalt:


 1. Apple Inc 11,7%
 2. Microsoft 8,8%
 3. Amazon 8,4%
 4. Tesla 5,3%
 5. Facebook 3,4%
 6. Alphabet A 3,2%
 7. Alphabet B 2,9%
 8. NVIDIA 2,6%
 9. Paypal 2,4%
 10. Intel 1,9%

Tesla en Apple populairst onder BinckBank-beleggers

De grote op Nasdaq genoteerde aandelen zijn ook populair bij beleggers van BinckBank, die hierin direct investeren of via afgeleide producten.

Als gekeken wordt naar het aantal klanten met een bepaald aandeel in portefeuille is Apple nog steeds populair, maar op basis van belegd vermogen is het hard gestegen Tesla op dit moment favoriet:

 1. Tesla (2)
 2. Apple (1)
 3. Amazon (3)
 4. Microsoft (4)
 5. NVIDIA (8)
 6. Facebook (5)
 7. Alphabet (6)
 8. Plug Power (-)
 9. Intel (7)
 10. Baidu (-)

Bron: BinckBank


Ook qua aantal transacties is Tesla momenteel het meest verhandelde Nasdaq-aandeel, maar ook nieuwe namen als Bionano, Gevo en de inmiddels breder bekende vaccinleverancier Moderna vallen op.

Beleggen in Nasdaq kan ook via ETF’s

Naast investeringen in de vaak aansprekende Nasdaq-aandelen wordt door BinckBank-beleggers ook steeds vaker geïnvesteerd in ETF’s die de Nasdaq-index volgen. Daarmee worden individuele pieken en dalen van de individueel soms fors bewegende aandelen enigszins afgevlakt. Kijkend naar het belegd vermogen zijn onderstaande Nasdaq-ETF’s op dit moment het meest in trek bij Binck-klanten:

 1. iShares NASDAQ 100
 2. Lyxor ETF Nasdaq-100
 3. Invesco Nasdaq-100

Daarnaast kiezen sommige beleggers er ook voor om in onderdelen van de Nasdaq te beleggen, waarbij met name biotech populair is. Het iShares Nasdaq Biotechnology ETF wordt daarbij het meest gekozen.

Via Nasdaq beleggen in Aziatische en Belgische aandelen

Behalve in Amerikaanse aandelen is het ook mogelijk om te handelen in Europese en Aziatische aandelen die via een zogenaamde American Depository Receipt (ADR) een notering in New York hebben.

Zo kunt u op deze manier in de avonduren ook handelen in bijvoorbeeld Galapagos en ASML en in Chinese fondsen als Baidu en JD. Bijkomend voordeel is dat u op Amerikaanse beurzen als de Nasdaq ook in de avonduren in deze aandelen kunt handelen.

Uiteraard geldt net als bij beleggingen via Euronext of andere investeringen die u via BinckBank doet dat het verstandig is u vooraf goed in te lezen over het betreffende aandeel. Zeker ook wanneer indices en koersen, zoals nu bij de Nasdaq, recordstanden bereiken.

Daarnaast dient u bij beleggingen in de Verenigde Staten te beseffen dat de onderliggende waarden doorgaans in dollars noteren en dat u dus ook een valutarisico kunt lopen doordat de koersverhouding tussen de euro en de dollar wijzigt.


Beleggen brengt risico’s mee, uw inleg kan minder waard worden.


Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u