Coronavirus: 7 viruskillers voor uw portefeuille

Geschreven door Peter Siks | 7 minuten
VR 28-02-2020

Nadat de beurskoersen aanvankelijk bleven oplopen zijn de financiële markten de afgelopen dagen alsnog in de ban geraakt van het coronavirus. In Brussel opende de Bel20 ook vandaag, vrijdag 28 februari 2020, weer in het rood en verloor zo op 7 dagen tijd ruim 10%.

Hoe hiermee omgaan? Uiteraard hangt dat geheel af van uw visie. Als u denkt dat het slechts tijdelijk is en de reacties erg overdreven zijn, dan hoeft u niets te ondernemen. Mocht u geloven dat het nog veel verder kan dalen, is het verstandig maatregelen te nemen. In dit artikel vindt u een aantal mogelijkheden.

Het spreekt voor zich dat u onderstaande mogelijkheden alleen toepast als u er vertrouwen in heeft dat het aandeel (op termijn) gaat stijgen. Als u er van overtuigd bent dat het aandeel gaat zakken en de komende jaren lager zal staan, dan moet u nietsontziend verkopen. Daarnaast zijn deze strategieën alleen bedoeld voor gevorderde beleggers die goed weten hoe opties werken.

Mogelijkheid 1: ruil aandelen om voor langlopende calls.

Wat is het voordeel van deze strategie? U weet dat u bij het kopen van een call een premie moet betalen. Maar dit is ook direct uw maximale verlies! Als u een aandeel koopt op € 15,- dan kunt u € 15,- verliezen. U kunt er ook voor kiezen om een call te kopen met een lange looptijd die net in de money is. Deze kost bijvoorbeeld € 3,50, wat uw maximale verlies bedraagt. Als het aandeel zakt van € 15 naar € 7,50 en u bezit de aandelen, dan bent u € 7,50 kwijt. De call zal uiteraard ook in waarde afnemen en misschien is die nog maar € 0,50 waard. U maakt weliswaar verlies maar dit is veel minder dan de € 7,50 die u in het aandeel verloren zou zijn.

Mogelijkheid 2: neem uw portefeuille onder de loep

Kijk eens naar uw portefeuille en vergeet de originele aankoopprijs. In principe begint u bij beleggen iedere dag opnieuw. Kijk eens met die ogen naar uw portefeuille. Als u de waarde van uw huidige portefeuille cash zou hebben en u zou gaan beleggen, ziet uw portefeuille er dan exact zo uit? Mocht het zo zijn dat u helemaal tevreden bent, niets veranderen. Mocht u niet helemaal tevreden zijn en vooral bang zijn om de mogelijke rit omhoog te missen, denk dan eens aan mogelijkheid 3.

Mogelijkheid 3: verkoop een gedeelte van uw aandelen en schrijf puts

Stel, u bezit 1.000 aandelen die nu € 20 waard zijn. U heeft weliswaar vertrouwen in het bedrijf maar tegelijkertijd ziet u ook dat het aandeel daalt als de hele markt daalt. Wat u nu kunt overwegen is om de helft van de aandelen te verkopen en tegelijkertijd 5 puts te schrijven net onder de huidige koers. Als het aandeel omhoog gaat verdient u aan de 500 aandelen en de geschreven put zal waardeloos aflopen. Naar boven doet u dus goed mee. Mocht het aandeel echter zakken wordt u door het schrijven van de put verplicht de aandelen af te nemen. Maar wel op een lager niveau dan waarvoor u ze verkocht heeft. U heeft als het ware een stukje van de daling overgeslagen.

Mogelijkheid 4: schrijf calls op bestaand aandelenbezit

Als u een call schrijft gaat u een leveringsplicht aan. Voor een hoop beleggers voelt dit vervelend want ze belemmeren het opwaarts potentieel. De vraag is of dit ook echt zo is. Stel het aandeel noteert € 10 en de call met uitoefenprijs 11 levert € 1 op. Als u deze call schrijft heeft u een buffer van € 1,- opgebouwd voor een daling. Dat is niet toereikend als het aandeel halveert maar het is beter dan niets. Maar als het aandeel gaat stijgen kunt u de geschreven call doorrollen naar een hogere uitoefenprijs. U doet dit alleen als u verwacht dat het aandeel verder gaat stijgen. Doorrollen doet u als de geschreven call At the Money is. U kiest dan een hogere uitoefenprijs en een iets langere looptijd zodat u met een kleine credit kunt doorrollen. De essentie van deze strategie is dat u constant pure optiepremie blijft schrijven zolang u opwaarts potentieel ziet.

Mogelijkheid 5: bescherm uw aandelenbezit met puts

Een hoop beleggers kennen de werking van puts. Gelukkig maar. Tegelijkertijd vinden een hoop beleggers puts te duur. Mijn moeder zei vroeger wel eens: ”Beter duur dan niet te koop” en ik denk dat een hoop beleggers een stuk minder verlies hadden gemaakt als ze puts hadden gekocht onder hun aandelen. Nadeel van deze mogelijkheid op dit moment is dat de puts duur zijn. Door de hoge beweeglijkheid is de putpremie momenteel hoog. Een variant hierop is het kopen van een putspread. Minder investering maar wel een maximale waarde die gemaximaliseerd is tot het uitoefenprijsverschil.

Mogelijkheid 6: schrijf calls en puts

Dit is eigenlijk een combinatie van mogelijkheid 3 en mogelijkheid 4. Stel, u bezit 1.000 aandelen. Wat u kunt doen is 500 aandelen verkopen, direct 5 puts te schrijven en ook direct vijf calls te schrijven. U maakt nu optimaal gebruik van de hoge optiepremies die u nu ontvangt. En mocht het aandeel dalen dan wordt u verplicht 500 aandelen af te nemen op een beduidend lager niveau dan waarop u ze verkocht heeft. En als het aandeel gaat stijgen kunt u de geschreven call doorrollen zoals besproken bij mogelijkheid 4. Ook de puts kunt u wederom schrijven.

Tot slot; stick to your size (zeker bij het schrijven van puts!)

Als u een strategie heeft waar puts schrijven een onderdeel van is, zorg dat u te allen tijde het besef blijft houden wat het schrijven van puts inhoudt. Te vaak kijken beleggers alleen naar de marginverplichting die het schrijven van opties met zich meebrengt. Ze vergeten te kijken naar hun potentiële exposure (positie in de markt) dat ze daadwerkelijke lopen. Als het aandeel € 50 staat en een belegger schrijft 10 maal de put 50, dan gaat hij creëert hij daarmee een potentiële exposure van € 50.000 (min ontvangen optiepremie). Dit terwijl de margin ‘maar’ € 4.500 bedraagt. Dit kan er toe leiden dat beleggers teveel puts gaan schrijven. Niets aan de hand als het aandeel stabiel blijft of stijgt. Maar in een beurs die hard onderuit gaat kan dit voor veel ellende zorgen. Dus, stick to your size, zeker als u puts schrijft.

Kortom, ook als u op verlies staat zijn er wel degelijk reparatiemogelijkheden. Maar voordat u een van bovenstaande strategieën toepast, zorg ervoor dat u ze helemaal snapt!
Succes op de beurs.


Beleggen bij BinckBank?

Open uw Zelf Beleggen-rekening volledig online, in doorgaans minder dan 10 minuten


Start vandaag


Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u