Airbnb naar de beurs

Gespreid bedje voor beleggers?

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Spotify, Uber, Tesla, Zoom. We kunnen zo nog wel even doorgaan. Het zijn een voor een bedrijven waar we tien jaar geleden nog nooit van hadden gehoord, maar die nu wel wereldwijd bekend zijn. Daarnaast zijn ze miljarden waard op de beurs.

Met Airbnb, het platform waarop mensen huizen of kamers aan elkaar verhuren, gaat deze maand in New York opnieuw een beroemde unicorn en techdisrupter naar de beurs. Wederom een mega-IPO die het bedrijf volgens de ingediende listingdocumenten op liefst 35 miljard dollar zouden waarderen.

Maar wordt de beursgang een succes? Gaat u slapend rijk worden door te investeren in ’s-Werelds grootste overnachtingssite? Of wordt u na het lezen van het prospectus definitief uit de droom geholpen?

Een aantal beleggers staat al in de rij en verwacht een gouden toekomst, maar anderen zijn juist pessimistisch. Maar wellicht bent u zelf nog redelijk blanco en is Airbnb vooral nog een ver van uw bed show: een bedrijf waarvan u wel hebt gehoord, maar dat u eigenlijk niet kent.

In dit artikel leest u meer over het ontstaan van het bedrijf, de huidige markt en de toekomstplannen. Plus – eveneens op basis van het ruim 500 pagina’s tellende prospectus - informatie over de beursgang en over de mogelijkheden om,  indien u dit zou willen, na de beursgang in het bedrijf te beleggen. Uiteraard brengen we daarbij ook de risico’s in kaart.

Van luchtbed tot slaapgigant

We doen het inmiddels ook zelf. Of anders kennen we bijna allemaal wel iemand die zijn of haar huis via Airbnb verhuurde of juist ergens ging overnachten via het platform.

De verhuursite lijkt niet meer weg te denken, maar toch is het nog maar dertien jaar geleden dat twee vrienden – Brian en Joe - het idee bedachten. Om hun huur te betalen besloten ze bedden in hun appartement in San Francisco te verhuren tijdens een druk congresweekend. De website AirBedandBreakfast.com werd gelanceerd. En het werkte…

Daarna ging het snel. Niet alleen werd het aanbod op een korte tijd uitgebreid, maar ook dankzij de uitgekiende software werd het binnen enkele jaren een wereldwijd netwerk van privé-verhuurders en huurders uitgerold die bij elkaar komen logeren.

Het verdienmodel oogt in de basis eenvoudig. Airbnb ontvangt voor het bij elkaar brengen van partijen een deel van de huuropbrengst die particulieren aan elkaar betalen.

Nu dertien jaar later telt Airbnb inmiddels 4 miljoen huis- en kameraanbieders in 220 landen, die samen al meer dan 825 miljoen gasten ontvingen voor een overnachting tot verblijven van meerdere maanden.

Het huidige bedrijf

Net als veel andere bedrijven actief in de reisbranche werd ook Airbnb zwaar getroffen door de coronacrisis. Het aantal boekingen liep in de eerste helft van 2020 fors terug, maar zette – vooral doordat veel gebruikers overnachtingen dicht bij huis boekten – daarna weer met een stijgende lijn in.

Hieronder een overzicht van het aantal boekingen per kwartaal (in miljoenen boekingen).airbnb grafiek

Bron: prospectus Airbnb

Eind 2019, voordat de huidige crisis uitbrak, kon het bedrijf bogen op een jaaromzet van 4,8 miljard dollar op basis van een totaal boekingsbedrag van bijna 30 miljard dollar. Een snelle rekensom leert dat zo’n 15 procent van de huuropbrengsten omzet voor het bedrijf betekent.

Ondanks een positieve cashflow, werd in dat jaar – evenmin als in voorgaande jaren – echter geen winst gemaakt. En lijkt dit ook de komende jaren niet te gebeuren.

Volgens het prospectus werd 2019 afgesloten met een min van 674 miljoen dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar groeide het verlies door de coronacrisis tot 697 miljoen dollar.

Maar Airbnb zegt wel dat steeds meer verhuurders gaan rijzen en het snel blijft groeien. Plus benadrukt daarbij zelf graag dat het gewend is om in economisch moeilijke tijden te opereren. De start en snelle eerste groei vonden immers midden in de zware jaren van de kredietcrisis plaats.

En bij economisch herstel na de coronacrisis is het bedrijf, zo zegt men zelf, een van de eersten in de branche die dat merkt. Ook denkt het bedrijf te kunnen profiteren van de groei van thuiswerken, dat immers niet alleen vanuit het eigen huis maar ook vanuit een andere plek kan.

Risico’s

U zou de komende jaren slapend rijk kunnen worden met Airbnb, maar het aandeel kan ook een nachtmerrie blijken. Beleggen is immers nooit zonder risico. En zeker niet in een bedrijf dat volgens sommigen een droom is, maar tegelijk nog nooit een cent winst heeft gemaakt.

Niet voor niets telt het prospectus daarom ook een risicoparagraaf van liefst 70 pagina’s, die u als belegger kritisch kunt doorlezen.

Maar voor wie daar geen tijd voor heeft, zetten we enkele belangrijke risico’s van Airbnb even kort op een rij:

  • De coronacrisis en de impact daarvan op de wereldeconomie en de toerismesector
  • Het vasthouden van het snelle groeipad van de afgelopen jaren wordt steeds moeilijker
  • De resultaten van Airbnb zullen ook bij snelle verdere groei voorlopig negatief blijven
  • Stevige en toenemende concurrentie van zoekmachines als Google en Baidu en websites als Tripadvisor en Trivago
  • Wetgeving en regulering die Airbnb internationaal en lokaal (zie bijvoorbeeld Amsterdam) kunnen dwarszitten
  • Technische problemen en privacy-issues kunnen het bedrijf in problemen brengen

De IPO

In de geüpdatete prospectus die op 1 december bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC werd ingediend, geeft het bedrijf aan dat bij de IPO 51,9 miljoen aandelen beschikbaar zijn tegen een prijs van 44 tot 50 dollar.

Hoewel deze prijsrange nog kan wijzigigen in aanloop naar de eerste notering zou daarmee tot 2,6 miljard dollar kunnen worden opgehaald, wat Airbnb dit jaar de op vier na grootste IPO in New York zou maken.

Op basis van het huidige prospectus en de beoogde uitgifteprijs kan het bedrijf volgens analisten op bijna 35 miljard dollar worden gewaardeerd.

In het vroegst mogelijke scenario zou de definitieve prijs van het aandeel op 9 december kunnen worden vastgesteld, waarna een dag later de handel in het aandeel zou kunnen starten.

Hoe beleggen in Airbnb?

Indien u overweegt te beleggen in het aandeel raden wij u aan u goed in te lezen door het raadplegen van het prospectus en de opinies van analisten over het bedrijf. De beursgang zal immers pas over enkele dagen zijn en ook bij Airbnb kan het geen kwaad hier nog een nachtje over te slapen. 

Voor Belgische particuliere beleggers is het, net als eerder bij IPO’s van bedrijven als Uber en Spotify, helaas niet mogelijk om direct in te schrijven op de nieuwe aandelen.

Wel zullen de aandelen van Airbnb direct nadat deze voor het eerst verhandelbaar zijn in New York ook beschikbaar zijn voor BinckBank-klanten. U kunt dan direct via ons platform orders inleggen.

Ook zal BinckBank op termijn mogelijk turbo’s op het aandeel Airbnb uitgeven. Besef wel dat dit complexe beleggingsprodukten zijn die kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie vereisen en niet geschikt zijn voor vermogensopbouw op de lange termijn.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u