Beleggen in chocola

Paaseitjes zoeken op de beurs

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Wanneer u baalt van extra coronakilo’s is het naderende Paasweekend wellicht niet echt goed nieuws, maar voor de chocoladeliefhebbers en paaseitjes breken er mooie tijden aan. Toch kunt u ook genieten van chocola zonder aan te komen. Want ook op de beurs zijn er voldoende mogelijkheden om in het ‘bruine goud’ of in de grondstof cacao te investeren.

Hieronder werpen we een korte blik op de sector, zetten we enkele mogelijkheden plus een aantal grote chocoladebedrijven op een rij.

Chocolademarkt

De chocolademarkt blijft ondanks de coronacrisis de komende jaren gestaag groeien. Zo blijkt uit recent onderzoek van Research and Markets, dat de sector de komende jaren kan groeien naar een jaarlijkse omzet van zo’n 140 miljard dollar.

De grootste chocoladeliefhebbers zijn nog steeds de Europeanen, maar met name ook in Azië groeit het jaarlijkse gebruik van chocolade door de snelle economische groei de laatste decennia hard.

Grote spelers

Het zal dan ook niet verrassen dat ook veel van de grote spelers op de chocolademarkt Europese roots hebben, al hebben ook de Amerikanen inmiddels een flink stuk van de wereldwijde markt afgesnoept.

Veel chocoladefabrikanten zijn als familiebedrijf gestart – vooral in ons eigen land België en Zwitserland - en een aantal grote spelers zoals het Amerikaanse Mars (o.a. Mars, Bounty, Twix) en het Italiaanse Ferrero (o.a. Nutella, Kindersurprise) zijn nog altijd in private handen.

Toch zijn op de internationale beurzen ook een aantal toonaangevende chocoladebedrijven genoteerd. Hieronder vijf bekende producenten waarin u via ons platform kunt beleggen.

 • Nestlé

  De Zwitserse gigant die niet alleen groot is in chocolade (o.a. Kitkat, Rolo en Smarties), maar ook in koffie (o.a. Nespresso) en veel andere consumentenproducten. Met een omzet van ruim 100 miljard euro ook duidelijk groter dan haar concurrenten en daarmee ook concurrerend met bedrijven als Unilever.

 • Mondelez

  Na het bij iedereen bekende Mars-concern is het op de Nasdaq genoteerde Mondelez de grootste Amerikaanse aanbieder van consumentenchocolade met merken als Milka, Toblerone en Oreo. Het bedrijf komt voort uit het Kraft-concern en nam ruim tien jaar geleden het Britse Cadbury over.

 • Lindt & Sprüngli

  Het Zwitserse en aldaar beursgenoteerde Lindt past wellicht nog het meest in de traditie van Pasen en chocolade, want zij waren het die in 1952 als eerste gouden chocoladekonijnen op de markt brachten en ook ruim 50 jaar later veel bakkerijen en speciaalzaken kleuren met hun bijzondere chocoladecreaties.

 • Barry Callebout

  Net als Nestlé is ook deze Belgisch-Zwitserse combinatie genoteerd aan de beurs van Zurich. In tegenstelling tot de concurrentie ligt de focus minder op consumentenmerken, maar wordt chocolade geleverd aan de multinationals en aan lokale middenstand (o.a. bonbons).

 • Hershey

  Minder bekend in Europa maar grote speler op de Amerikaanse markt is het op NYSE genoteerde Hershey, dat onder meer M&M’s lanceerde. Mondelez deed recent een overnamepoging maar deze werd door de oprichters, die nog steeds een meerderheid hebben, tegengehouden.

 • geleverd aan de multinationals en aan lokale middenstand (o.a. bonbons).

   

ETF’s en futures

In tegenstelling tot chocolademakers zijn er geen grote cacaoproducenten beursgenoteerd. Mocht u van bovenstaande bedrijven echter nog geen chocola kunnen maken, maar wilt u wel in de grondstof beleggen dan zijn er ook nog andere manieren om te investeren.

Zo kunt u beleggen in ETF’s die de sector volgen en zo dus meer gespreid in cacao en de chocoladesector investeren. Onder meer Wisdom Tree is een aanbieder van op de cacao-sector gerichte ETF’s.

Daarnaast is het via BinckBank ook mogelijk om via cacao-futures in te spelen op de toekomstige ontwikkeling van de cacao-prijs, vergelijkbaar met termijncontracten op andere grondstoffen als graan, suiker of koffie. Vanwege de hefboomeffect zijn futures zeer risicovolle beleggingen en alleen geschikt voor ervaren beleggers.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u