Beleggen in de digitale betaalsector

Payment service providers, payment software en digitaal betalen onder de loep

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Sinds jaar en dag spreiden beleggers hun aandelenportefeuille over sectoren. Industrie, financials en voeding zijn daarvan bekende voorbeelden, maar tegelijk bij steeds meer beleggers allang niet meer vanzelfsprekend favoriet. 

Vooral als gevolg van de tech-revolutie ontstaan in snel tempo nieuwe sectoren en clusters van bedrijven, die zich specialiseren in een snel groeiende tak van sport. Bioteche-commerce en  duurzame energie zijn daarvan enkele bekende voorbeelden. 

In dit artikel bespreken we een andere bedrijfstak, die momenteel een zeer snelle ontwikkeling doormaakt: de digitale betaalsector. We kijken naar de sector zelf, naar de kansen en risico’s en bespreken kort de tien populairste ‘payments’-aandelen onder Binck-beleggers. 

Geld rolt steeds sneller 

Munten en bankbiljetten waren lang het geld waarmee we alles betaalden, maar de bankkaart zorgde eind vorige eeuw voor een forse verandering. Een echte betaalrevolutie lijkt – in combinatie met apps en smartphones - pas de laatste jaren echt op stoom te raken. Dit doordat banken steeds betere betaaloplossingen (o.a. iDeal en Payconiq) aanbieden en grote spelers als Apple en Google  met hun Apple Pay en Google Pay hebben ontdekt dat ze op deze manier extra geld kunnen verdienen.  Maar vooral door de opkomst en sterke groei van bedrijven die gespecialiseerd zijn in zogenaamde ‘payment services’. Niet alleen schieten deze bedrijfjes de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, een aantal van hen zijn na een succesvolle beurgang inmiddels zelfs vele miljarden waard. 

Ook de ‘oudere’ specialisten, zoals de creditcardreuzen, profiteren van de betaalrevolutie en de miljarden afrekeningen die met online shoppen en bezorgmaaltijden worden gedaan. 

Dat het aantal digitale financiële transacties de komende jaren hard zal blijven groeien staat vast. De grote vraag blijft natuurlijk  of de nieuwe betaalservices ook over tien of twintig jaar nog als enige speler de markt zullen domineren.  

>Kassa voor beleggers?

Een aantal nieuwkomers, waaronder ook het Nederlandse Adyen, is in korte tijd zeer hard gestegen. Maar betaalt een investering in een betaalbedrijf zich uiteindelijk ook echt uit? Hoe weet u bijvoorbeeld wie uiteindelijk de winnaars zullen zijn en wat een goede prijs is voor het aandeel? 

Dat geld niet altijd gelukkig maakt bleek vorig jaar met het Duitse Wirecard, dat in korte tijd meer dan honderd miljard waard werd maar – door een boekhoudschandaal – in enkele weken totaal implodeerde. 

Als u liever geen leergeld wilt betalen, blijft het dus belangrijk om niet alleen de sector zelf goed te volgen, maar ook de individuele bedrijven goed te analyseren. Zeker indien u overweegt in een van deze ondernemingen te investeren. 

Adyen is met voorsprong het populairste betaalaandeel onder Nederlandse Binck-beleggers. Hoewel het bedrijf pas drie jaar op de beurs staat, is de market cap inmiddels groter dan die van een bank als ING.  

De Amerikaanse concurrent Paypal – het populairste aandeel onder Belgische Binck-beleggers (o.b.v. belegd vermogen) – is inmiddels zelfs goed voor een beurswaarde van zo’n 300 miljard dollar, ofwel twee keer Shell. 

Hieronder in alfabetische volgorde de tien populairste ‘payments’-specialisten onder BinckBank-beleggers (op basis van belegd vermogen) 

 1. Adyen
  In 2006 opgerichte Nederlandse startup die in 2017 een notering op Euronext Amsterdam kreeg en inmiddels een prominente plek in de AEX heeft.
 2. American Express
  Beter bekend als AmEx en naast de creditcard ook beroemd vanwege de travellercheques, waarmee je vroeger de wereld rond kon reizen. 
 3. CM.com
  Betaalschakel via mobiele telefoon en sms. Zag in 2019 een beursgang mislukken maar kreeg vorig jaar toch nog een notering via een 'SPAC’-transactie. 
 4. Ease2Pay
  Betaaldienst en betaal-app om te parkeren en af te rekenen bij de pomp. Voortgekomen uit het vroegere DocData.
 5. FIS
  Voluit Fidelity Information Services en leverancier van slimme software die inmiddels miljarden transacties per maand verwerkt. 
 6. Mastercard
  Grote aanbieder van creditcards – vaak in licentie met andere partijen - en voorloper met slimme betaaldiensten als Maestro en Cirrus.
 7. Paypal
  Startup en inmiddels marktleider in digitale betalingen. Aanvankelijk opgekocht door eBay, maar in 2015 alsnog naar Nasdaq gebracht.
 8. Square
  Square werd in 2009 opgericht door Jack Dorsey, tevens de man achter Twitter, en heeft inmiddels ook de 100 miljard dollar aan market cap doorbroken. 
 9. Visa
  Vergeleken met de andere bedrijven is het inmiddels 65-jarige Visa een oudje, maar wel nog steeds de grootste creditcard-uitgever ter wereld. 
 10. Worldline
  Franse betaalexpert die ook al vijftig jaar bestaat, maar via een aantal recente overnames een moderne techspeler geworden. 

Bovenstaande lijst van aandelen is een opsomming van de tien populairste payments-aandelen onder BinckBank-beleggers en dus geen aanbeveling deze te kopen. Indien u nu in de sector wilt investeren doet u er dus goed aan u eerst goed in te lezen.  

Wilt u nog verder duiken in de financiële sector? Onlangs schreef collega Hans Oudshoorn dit artikel over Beleggen in Fintech.

Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden. 

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u