Beleggen in duurzame Europese aandelen

Nieuwe ESG 80 Index gelanceerd

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Degelijk of duurzaam. Voor veel beleggers is het een lastige afweging. Want in welke aandelen kun je het beste investeren indien je beide begrippen belangrijk vindt?

Beleggers investeren hun geld immers graag in bekende namen of bedrijven die om andere redenen vertrouwen wekken. Maar tegelijk groeit de laatste jaren de behoefte om ook meer op zaken als duurzaamheid en verantwoord ondernemen te kunnen letten.

Om beleggers meer inzicht te geven in bedrijven die op deze terreinen goed  - of in ieder geval beter dan gemiddeld – presteren, heeft Euronext deze zomer de nieuwe Eurozone ESG Large 80 Index gelanceerd.

In deze index zijn tachtig Europese large caps opgenomen die voorop lopen wanneer gekeken wordt naar de drie ESG-factoren environment, social en governance.

Daarbij wordt dus niet alleen gekeken naar het beleid van het bedrijf op het gebied van klimaat, maar ook hoe het bedrijf op terreinen als goed bestuur, goed werkgeverschap en andere terreinen waarop maatschappelijk verantwoord gedrag mogelijk is.

(Overigens schreven we eerder ook over de beleggingsmogelijkheden van bedrijven die diversiteit én aandacht voor de mens op sociaal gebied hoog in het vaandel hebben staan in dit artikel)

Drie Belgische aandelen

Behalve dat de nieuwe ESG 80-index voor beleggers de mogelijkheid biedt om – bijvoorbeeld via een future op de index – in dit mandje van tachtig Europese aandelen te investeren vormt ook de samenstelling van de index een mooi overzicht van duurzame Europese bedrijven.

Zo staan er ook drie op Euronext Brussel genoteerde aandelen op de lijst die in de nieuwe index zijn opgenomen:

 • KBC
 • Solvay
 • Cofinimmo

Bron: Euronext

"Parijse" index

De nieuwe index houdt ook verband met de tijdens het klimaatakkoord van Parijs gemaakte afspraken, waarna ook het vanuit de Franse hoofdstad opererende Euronext plannen heeft gemaakt om de komende jaren een verduurzamingsslag te maken op de financiële markten.

Ondanks die Franse connectie valt toch het grote aantal van ruim dertig Franse aandelen in de index op. Duitsland volgt met een vijftiental aandelen op de tweede plaats, maar telt daarbij wel een aantal zwaargewichten. Zo zijn SAP, Allianz, Siemens en Deutsche Telecom goed voor ruim 22 procent van de weging van de index.


Top-10 weging ESG 80-index in %

 1. Sap (9,12%)
 2. Sanofi (6,95%)
 3. Allianz (5,16%)
 4. Siemens (4,93)
 5. Unilever (4,67%)
 6. L'Oreal (4,61%)
 7. Air Liquide (4,20%)
 8. Schneider Electric (3,33%)
 9. Relx (3,15%)
 10. Deutsche Telekom (3,09%)

Bron: Euronext


De volledige lijst met aandelen kunt u in deze factsheet bekijken.

De index bevat daarnaast een groot aantal bedrijven uit diverse sectoren, maar de grote energiebedrijven is het niet vooralsnog niet gelukt een prominent plekje te bemachtigen. Het Finse Neste en het Spaanse Repsol zijn de grootste olie- en gasconcerns in de index. 

Investeren in deze duurzame Europese aandelenindex van Euronext kan op dit moment alleen via futures. En dat is jammer, want futures zijn complexe producten en zeker niet geschikt voor iedere belegger. Het zou ons ook niet verbazen als er binnen niet al te lange tijd diverse ETF’s beschikbaar komen waarbij deze index de onderliggende waarde is. Uiteraard kunt u ook beleggen in een of meer van de in de index opgenomen aandelen. Lees u echter, vooral wanneer u in individuele bedrijven wilt investeren, altijd goed in. Beleggen brengt immers risico met zich mee, uw inleg kan minder waard worden.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u