Beleggen in fintech bedrijven

Voorsorteren op de financials van morgen

Geschreven door Hans Oudshoorn | 5 minuten

Wirecard – de financieel specialist op het gebied van betaalverwerking, kaartuitgifte en risicobeheerdiensten – is de laatste tijd veelvuldig negatief in het nieuws geweest. De aanleiding? Het aandeel koerste in de ochtend van 18 juni nog ruim boven € 100, maar begon diezelfde dag aan een ongekende koersval van 60% toen bekend werd dat er € 1,9 miljard zoek is bij het bedrijf. Begin juli is de onderneming – ook bekend van het gelijknamige internetbetaalsysteem – nog maar een paar euro waard op de beurs en gevreesd wordt nu voor het einde. Het kan verkeren.

De laatste tijd heb ik de nodige vragen gekregen over de beleggingsmogelijkheden van de nieuwe generatie financials, ook wel fintech bedrijven of fintechs genoemd. Met dit artikel wil ik dan ook beleggers die een nuance op dit vlak willen toevoegen aan de portefeuille een voorzet geven.

Wat is fintech?

Fintech – of in het Engels: FinTech – staat voor financiële technologie. Het is de toepassing van technologie op allerlei moderne manieren van dienstverlening, zolang het maar gaat om de verandering van economische processen die stoelen op een waarde of transactie.

Een gezamenlijk kenmerk van fintech bedrijven – meestal startups – is dat ze met hun state of the art technologie de concurrentie aangaan met traditionele banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Die zijn vanwege verouderde IT-systemen vaak minder flexibel om in te spelen op de snel veranderende wensen van de (digitale) financiële consument. Een ander overeenkomstig kenmerk is dat de geboden fintech-oplossingen veelal in de vorm van een app op een smartphone of tablet zijn te gebruiken.

Een bekende app die eind 2015 geïntroduceerd werd is Payconic. Deze werd ontwikkeld door ING Group en maakt het mogelijk om onderlinge digitale betalingen te verrichten. Andere, wellicht minder bekende fintech bedrijven zijn Teamleader – een financiële app ontwikkelt voor CRM, facturatie en projectmanagement – en angel.me, een Belgisch crowdfundingplatform van en voor bedrijven en investeerders.

Naast de bijzondere namen van fintech-bedrijven en hun oplossingen, valt verder op dat deze relatief jonge ondernemingen doorgaans een heldere en directe vorm van communicatie hebben richting al hun stakeholders én een goed oog hebben voor duurzaamheid.  

Sterke groei fintech-markt

In een eerder artikel heb ik ingezoomd op de kansen van beleggen in de digitale economie, binnen deze ontwikkeling vormen fintech bedrijven een ‘niche’. The Business Research Company – een onderzoeksbureau met het hoofdkantoor in Londen – heeft in hun onderzoek ‘FinTech Global Market Report 2020’ becijferd dat de grootte van de fintech-markt in 2018 US$ 127 miljard bedroeg en naar een omvang van US$ 310 miljard in 2022 groeit. Kortom, een robuuste ontwikkeling voor deze markt met een jaarlijkse stijging van bijna 25%. En dat biedt kansen voor beleggers.

Beleggen in fintech bedrijven?

U kunt natuurlijk beleggen in aandelen van PayPal, Mastercard of het Nederlandse Adyen. Beleggen in individuele aandelen is echter over het algemeen risicovoller dan gespreid beleggen door middel van een beleggingsfonds of ETF. En al helemaal als het een relatief prille groeimarkt is. Want wat de reden ook is, er zullen bedrijven zijn die net als Wirecard de eindstreep niet halen.

Populair bij BinckBank

Hieronder zet BinckBank enkele bedrijven op een rij met focus op fintech. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.


Top 7 fintech bedrijven die momenteel populair zijn qua aantal klanten met positie:

  1. Adyen NV
  2. PayPal Holdings Inc
  3. Docusign Inc
  4. Fiserv Inc
  5. Qudian Inc -ADR-
  6. Paysign Inc
  7. Lendingtree Inc

Risico's

En de belangrijkste risico’s? U loopt uiteraard marktrisico. Als financiële markten onder druk staan, dan zult u dat ook ervaren.

Verder is sprake van valutarisico. Aandelen noteren in euro’s, maar er zitten veel buitenlandse bedrijven in. Bij valutaire tegenwind kan dit betekenen dat de Amerikaanse koersen weliswaar stijgen maar dat er geen winst in euro’s is.


Belangrijke informatie:

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Auteur

Hans Oudshoorn

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij BinckBank. Hij is co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere DFT, FiscAlert en NRC Handelsblad. U kunt hem ook op Twitter volgen via @HansOudshoorn.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Hans Oudshoorn staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u