Beleggen in het aandeel Douwe Egberts

Beursgang Douwe Egberts

5 minuten
WO 03-06-2020

De koffiehandel in het aandeel Douwe Egberts op de Nederlandse beurs Damrak is volop aan de gang, na een succesvolle beursgang van koffiegigant JDE Peet’s op 29 mei. Met als meest bekende merk uiteraard Douwe Egberts. Bij BinckBank kan worden gehandeld in de aandelen van Douwe Egberts. U kan het aandeel terugvinden op onze website via de ISIN-code ‘NL0014332678’ of de ticker ‘JDEP’.

Succesvolle beursgang

Beleggers die stukken wisten te bemachtigen, konden deze kopen tegen een koers van 31,50 per aandeel. En meteen steeg de koers tot zo’n 35 euro wat hen een winst opleverde van 11%. De totale beurswaarde kwam zo uit op ruim 17 miljard dollar. In België vergelijkbaar met de beurswaarde van BEL-20 aandelen als GBL en UCB, maar wel duidelijk minder dan de marketcap van concurrenten Starbucks (circa 90 miljard dollar) en het ook op andere terreinen actieve Nestlé (ruim 300 miljard euro).

Particuliere belegger helaas uitgesloten van beursgang

Voor kleine beleggers die in het bedrijf wilden investeren was het tot het moment van de beursintroductie echter nog even koffiedik kijken. Want in tegenstelling tot wat moederbedrijf JAB Holding eerder beloofde was vooraf geen inschrijving mogelijk voor retail-beleggers. BinckBank-klanten en andere particulieren konden dus pas in de stukken van Douwe Egberts handelen nadat de eerste koers op het bord was verschenen.

Beursgang Douwe Egberts: blij weerzien?

Ik hoor het u zeggen: een beursgang van Douwe Egberts? Heb ik dat niet al eerder gezien? Klopt inderdaad. In 2013 ging het bedrijf, toen onder de naam Douwe Egberts Master Blenders (DEMB) ook al eens naar de beurs van Amsterdam en door deze beursintroductie schopte de koffiebrander het zelfs tot in de Nederlandse AEX-index. Om vervolgens een jaar later weer van de beurs te worden gehaald na een overname door investeerder JAB.

Maar de beursgang van 2020 is andere koffie, want JAB heeft naast Douwe Egberts de afgelopen jaren een hele waaier aan koffiemerken en koffieactiviteiten verzameld. Zo omvat JDE Peet’s ook de merken Jacobs, Senseo en Peet’s.

JDE Peet’s afficheert zich als de grootste koffiebrander ter wereld, goed voor 130 miljard kopjes koffie en thee per jaar. Met een omzet van 6,9 miljard euro per jaar en – zoals het een koffiebrander betaamt – zwarte cijfers wil het bedrijf onder meer met het geld dat het bij de beursgang heeft opgehaald verder groeien.


JDE Peet’s in een notendop:
Medewerkers  21.255 (2019)
Hoofdkantoor JDE Peet's NV, Amsterdam 
CEO  Casey Keller 
Ticker-symbool  JDEP 
Verhandelbaar  Sinds vrijdag 29 mei 
Grootaandeelhouders  JAB en Mondelez 
Dividendbeleid  JDE Peet’s streeft er naar jaarlijks 50 tot 60 procent van het resultaat uit te keren aan aandeelhouders. 

Wel of niet investeren in aandelen Douwe Egberts

Is Douwe Egberts een goede investering? Of vindt u het geen zuivere koffie? Beleggen in producten zoals aandelen brengt risico’s met zich mee. Resultaten van het bedrijf of de bedrijven waarin u belegt kunnen immers tegenvallen. Dit geldt ook voor de resultaten van JDE Peet’s. Voor u besluit wel of niet te investeren in dit bedrijf is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie afweegt.


DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het documentencenter op www.binck.be.

Ook interessant voor u