Beleggen in olie

Zit er nog wel wat in het vat?

Geschreven door Peter Siks | 8 minuten
DO 23-04-2020

De olieprijs is zeer volatiel. En zelfs dat is nog een understatement. In het Amerikaanse mei oliecontract (dat verhandeld wordt op de CME) is op maandag 20 april iets heel bijzonders gebeurd. Er is gehandeld op negatieve prijzen. In dit artikel leg ik uit hoe dat komt en wat de mogelijkheden zijn om in olie te beleggen.

De olieprijs

Kijkend naar de grafiek van de olieprijs (Crude Oil Future, het juni contract) ziet u dat de daling extreem is. De oorzaken zijn divers: ten eerste was er al een periode sprake van een afnemende economische activiteit. Dat heeft een negatief effect op de olieprijs dat zichtbaar is vanaf begin januari. Ten tweede was er de ruzie tussen de olieproducerende landen, dat uiteindelijk weer ‘opgelost’ is in productievermindering maar de structurele effecten daarvan moeten nog zichtbaar worden. Voeg daar bovendien nog de impact van het coronavirus aan toe dat de vraag naar olie nog verder heeft doen dalen en het beeld is compleet.Juni contract grafiek (Bron: CME)


Het mei contract negatief

Maar het kan nog erger. De olie futures worden namelijk fysiek afgewikkeld. Anders gezegd: de olie wordt echt geleverd. En bij dat laatste is het misgegaan want de opslagtanks waren vol. Handelaren wilden de olie niet fysiek geleverd krijgen die ze niet op konden slaan waardoor de prijs daalde tot onder nul. Resultaat? Het mei contract (dat afloopt in de maand ervoor, deze keer op 21 april) werd op een negatieve prijs van - $ 40 gehandeld. Iets dat nog nooit eerder gebeurde. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden die u in de onderstaande grafiek geïllustreerd kan zien.Mei contract (Bron: CME)


Latere leveringsmaanden

Kijken we echter naar de prijzen van de futures voor latere leveringsmaanden, dan staan die (fors) hoger dan de actuele spotprijs. De markt houdt er nu rekening mee dat de olieprijs in de toekomst zal gaan aantrekken. Dit effect heet trouwens ‘Contango’ en dat betekent dat verder gelegen contracten steeds duurder worden – gerelateerd aan de spotprijs - naarmate de looptijd langer is. Dat is een vervelend effect als u een long positie zou hebben in een olie future (of een product gebaseerd op een olie future). Als de olieprijs zou stabiliseren op het huidige niveau, bent u de betaalde premie in de future (het contango effect) kwijt. Dat effect is zichtbaar in de prijzen van de verschillende afloopmaanden op de olie future markt. In onderstaande grafiek ziet u de prijzen van een aantal afloopmaanden.Bron: CME


De rode lijn is de levering voor mei, de groene is het juni contract, de lichtblauwe is het september contract en de gele is het december contract. De prijzen staan op de rechteras. Hier is het contango-effect goed zichtbaar.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoger of lager?

De olieprijs is afhankelijk van vraag en aanbod. Aan de aanbodkant is er meer dan genoeg op het moment (zelfs na de productiebeperking). De vraag naar olie is uiteraard gerelateerd aan de economische impact als gevolg van de wereldwijde maatregelen die genomen worden om het coronavirus te beteugelen. Als deze de economie lang(er) op slot houden, kan de impact heel fors zijn. Tegelijkertijd zal dit leiden tot het faillissement van een aantal Amerikaanse schalie-olieproducenten. Hoe zuur ook, dit zou bijdragen aan een herstel van het evenwicht tussen vraag en aanbod. Er is dus op dit moment nog weinig te zeggen over de daadwerkelijke impact van de wereldwijde lockdown van een groot gedeelte van de economie. En dus over de olieprijs. Maar wat zijn voor u als belegger de mogelijkheden om in olie te beleggen?

Individuele aandelen

Uiteraard kunt u ervoor kiezen om in individuele aandelen te beleggen van bedrijven die gelieerd zijn aan olie.

De Top 10 belangrijkste olieaandelen voor BinckBank-klanten deze maand ziet u hier:

  1. Shell
  2. Engie
  3. Total
  4. Exxon
  5. Petroleo Brasileiro SA Petrobras -ADR-
  6. Chevron Corp
  7. BP PLC
  8. Repsol SA
  9. Gazprom
  10. Equinor

U kunt ook denken aan olie gerelateerde bedrijven zoals Fugro, SBM Offshore of het Amerikaanse Schlumberger. Als u gelooft dat er opwaarts potentieel in de olieprijs zit, zullen deze aandelen waarschijnlijk profiteren.

Olie ETF's

Een andere manier om te kunnen profiteren van een (verwachte) verdere stijging van de olieprijs is door het kopen van een mandje aandelen van bedrijven die allemaal olie gerelateerd zijn. Voor de Europese markt kunt u denken aan Lyxor ETF STOXX Europe 600 Oil and Gas of iShares STOXX 600 Oil & Gas UCITS ETF DE. Als u zich wilt richten op de wereldwijde energiemarkt dan komt u uit bij bijvoorbeeld de SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Conclusie

Een onderliggende waarde die sterk beweegt, inspireert een actieve zelfbelegger die van beweging houdt. Maar let wel, de oliemarkt gaat op dit moment door haar meest woelige periode ooit. De vraag die u op dit moment aan uzelf dient te stellen is: past deze beleggingsstrategie bij mij en wil ik dat doen? Als u daar positief op kan antwoorden dan heeft u een aantal mogelijkheden gepresenteerd gekregen.

Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u