Beleggers hebben hun vertrouwen teruggevonden

Beursbarometer

5 minuten

Na een paar maanden van lichte daling is in maart voor het eerst dit jaar weer sprake van een groeiend vertrouwen van particuliere beleggers in de beurs.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Het vertrouwen in de beurs is zich dus gaandeweg aan het herstellen. Particuliere beleggers beoordelen het beursklimaat opnieuw hoger na een dip vorig maand met een +2,21 (op een schaal tussen -10 en +10). In februari lag dit cijfer op +2.04.

AB Inbev staat nog steeds als favoriete aandeel om aan te kopen, maar moet nu wel de eerste plaats delen met de aandelen van Barco. Tesla is nog steeds veruit het aandeel bij voorkeur om te verkopen. In de populaire sectoren zijn opnieuw de tech- en medische sector terug te vinden, maar ook de sector van de grondstoffen krijgt een plaatsje in de top 3.

Beleggers onzeker over internationale markt

Uit het maandelijkse Europese onderzoek van Saxo Bank blijkt dat Belgische beleggers van BinckBank per saldo opnieuw meer positief zijn over de lokale markten, maar eerder twijfelachtig over de internationale.

Gevraagd naar hun mening over lokale en internationale markten verwachten Belgische beleggers dat de BEL20 de komende maand 1,45% en de S&P 500 0,92% zouden kunnen aantrekken. In februari werd de schatting voor de BEL20 gezet op +1,24% en op +1,46% voor de S&P 500. Dit betekent dus een stijging voor de BEL20 tegenover de inschatting van vorige maand, maar een forse daling voor de S&P500.

AB Inbev en Barco worden ingekocht, Tesla verkocht

AB Inbev blijft een van de favoriete aandelen om te kopen, maar ook een nieuwkomer in de top 3 is Barco die een gedeelde populariteit heeft met de aandelen van het brouwerijbedrijf. Ook maakt AB Inbev zijn intrede op de derde plaats in de lijst met aandelen die beleggers bij voorkeur zouden verkopen.

Favoriete aandelen voor aankoop

 1. AB Inbev / Barco
 2. Ageas
 3. Kinepolis 

Favoriete aandelen voor verkoop 

 1. Tesla 
 2. Galapagos 
 3. AB Inbev / Ontex 

Tech neemt opnieuw voorsprong op medische sector

De techsector neemt een voorsprong van 4% op de medische sector. Deze maand is het niet de industriële sector die volgt op plaats drie, maar toch wel eerder verrassend de sector van de grondstoffen. De sector bevond zich vorige maand nog bij de minst populaire sectoren.

 1. Technologie (20,93%) 
 2. Medisch-pharmaceutisch (16,28%) 
 3. Grondstoffen (10,17%) 

Minst populaire sectoren om in te beleggen


 1. Telecom (2,91%) 
 2. Nutsbedrijven (3,49%) 
 3. Logistiek (7,56%) 

De Euro V.S. de Dollar

Europa blijft met 56% de voorkeursregio om te investeren onder onze beleggers, gevolgd door Noord-Amerika met 28%. Tenslotte verkiest 13,79 % Azië.

De grootste groep beleggers (bijna 40%) denkt dat er niets gaat veranderen aan de verhouding tussen de euro en de dollar. Echter, 27% van de beleggers is van mening dat de euro sterker zal komen te staan tegenover de dollar. In februari was dit nog 32% en in januari 44%. Er is dus een daling zichtbaar in het vertrouwen in de euro.

Maandoverzicht

Verder terugkijken op maart? In de Binck Beursbarometer vindt u een volledig overzicht van de voorbije maand:

Beursbarometer maart
Deel dit artikel:

Ook interessant voor u