Betwiste uitslag VS-verkiezingen groot gevaar voor beurzen

Saxo Bank vreest chaotische periode voor de financiële markten

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

De toenemende kans dat de Amerikaanse verkiezingen uitdraaien op een betwiste uitslag, waarbij het weken tot maanden kan duren voordat definitief duidelijk is wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn, kan dramatisch uitpakken voor de financiële markten.

,,Het grote risico van een betwiste uitslag is nog nauwelijks ingeprijsd op de beurzen, maar zal zeer grote effecten hebben”, zo schrijft Saxo Bank-econoom Steen Jakobsen in zijn vandaag gepubliceerde Q4 Outlook van Saxo Bank, sinds vorig jaar het moederbedrijf van BinckBank.

Waar Jakobsen de kans op directe winst voor Trump of Biden beide op respectievelijk 20 en 40 procent inschat, ziet hij op dit moment eveneens liefst 40 procent kans op een onduidelijke of zelfs betwiste stembusuitslag.

Volatiliteit en onzekerheid

Jakobsen voorziet in dat geval niet alleen forse dalingen op de aandelenbeurzen, maar vooral wanneer de onzekerheid lang aanhoudt ook een enorme toename van de volatiliteit op de financiële markten. Met daarbij een inzakkende dollar en een run op goud.

Hieronder samengevat de door Saxo Bank verwachte effecten bij de scenario’s die mogelijk zijn na de verkiezingen op 3 november. Daarbij gaat Jakobsen er van uit dat de democraten zeer waarschijnlijk de macht in het Huis van Afgevaardigden houden en bij winst van Biden mogelijk ook controle over de Senaat kunnen krijgen.

Biden wint (40% kans) Trump wint (20% kans) Betwiste uitslag (40% kans)
Aandelenmarkten omlaag Relief rally op aadelenmarkten Aandelenmarkten omlaag
Vooral techsector geraakt Aanhoudend volatiliteit Hogere volatiliteit
Duurzame fondsen in trek Toename spanning VS-China Dollar omhoog
Rente omhoog bij fiscaal pakket Weinig kans op stevig fiscaal pakket Goud omhoog

Bron: Q4 Outlook Saxo Bank


Volgens Jakobsen vormen de Amerikaanse verkiezingen daarmee het grootste politieke risico in decennia. Niet alleen door de huidige economische situatie plus de toenemende ongelijkheid en sociale onrust, maar ook vanwege de beleidsreactie op de diepe coronacrisis.

“Normaal gesproken zou een pandemie of ecologische crisis moeten uitmonden in aanpassing van onze economie, maar in plaats daarvan wordt alles aangegrepen om niet te hoeven veranderen”, aldus Jakobsen, die daarmee wijst op de negatieve rentes en vrijwel oneindige steunmaatregelen van overheden en centrale banken.

Visie en verandering ontbreekt

Jakobsen vraagt zich dan ook af of de financiële markten überhaupt blij moeten zijn met winst voor de ene of de andere presidentskandidaat. ,,Het zijn twee oude mannen en allebei hebben ze geen visie op de toekomst”

De Saxo Bank-econoom verwacht dan ook geen grote veranderingen nadat definitief duidelijk wordt wie de winnaar van de verkiezingen is. ,,Zowel Trump als Biden zullen enorm veel geld gaan uitgeven, steun zoeken bij de Fed en geen van beide zal grote hervormingen doorvoeren. De rol van de centrale banken blijft daardoor helaas bepalend”, aldus Jakobsen.


De volledige Saxo Q4 Outlook, met oa ook analyses over de valuta- en grondstofmarkten is via deze link te raadplegen.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u