Beurskater voor Juventus na zege Ajax

Ook pijnlijk verlies voor Italiaanse beleggers

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten
WO 17-04-2019

Topvoetbal en zeker de Champions League draaien al lang niet meer louter om sportieve successen, maar ook steeds meer om het grote geld. Na Real Madrid trof Ajax met Juventus deze maand in 2 duels opnieuw een sportieve én financiële grootheid, eentje die bovendien net als de Amsterdammers genoteerd staat op de effectenbeurs. Daar blijft Juventus domineren, al zorgde de volgende dag de verrassende uitschakeling door Ajax voor een flinke kater bij de Italiaanse beleggers. De koers van het Juventus-aandeel verloor maar liefst 20% na de knock-out door Ajax.

Ajax na Juventus het populairste voetbalaandeel

In Europa zijn enkele tientallen voetbalclubs ook genoteerd op de beurs. Juventus blijkt het populairste voetbalaandeel onder Belgische beleggers. Ajax neemt de 2de plaats in. Dat blijkt uit een analyse van BinckBank-data.

Hieronder de top 4 (o.b.v. het aantal beleggende klanten):

  1. Juventus
  2. Ajax
  3. Borussia Dortmund
  4. Manchester United

Bron: BinckBank België, April 2019


Opmerkelijk is dat in deze top 4 Manchester United niet populairder is dan Dortmund, terwijl Britse teams het over het algemeen goed doen in de Champions League.

Juventus scoort beter

Wanneer we wat meer kijken naar beide aandelen en de waarde van de 2 clubs, scoort Juventus duidelijk hoger dan Ajax.

Terwijl Ajax begin april goed was voor een beurswaarde van circa € 310 miljoen, moest voor het Juventus-aandeel 1,6 miljard worden betaald – ofwel ruim 5 keer zo veel. Ook worden van de Italianen per beursdag gemiddeld zo’n 16 miljoen stukken verhandeld. Dit tegenover een schamele 6.000 Ajax-aandelen. Niet verwonderlijk wel, als u weet dat slechts een kleine 8% van de aandelen vrij verhandelaar is via de beurs. Bij Juventus is ook het grootste deel in vaste Italiaanse beleggershanden, maar is het free float-percentage wel 3 keer groter.

Rendement fors hoger

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst, dat weten we allemaal. Maar kort terugkijkend hadden beleggers het afgelopen jaar beter geld in de Italiaanse club kunnen steken dan in het team uit Amsterdam.

Terwijl het aandeel Ajax tot de duels met Juventus een kleine 60% in waarde steeg, liep de koers van Juventus met maar liefst 160% op. De komst van superster Ronaldo naar de Italiaanse club heeft waarschijnlijk een rol gespeeld in dat cijfer.

Maar winst Ajax wellicht een binnenkoppertje

Het leek er sterk op dat de meeste beleggers er ook op gokten dat Juventus ten koste van Ajax naar de halve finale zou gaan, want direct nadat beide clubs bij de loting aan elkaar gekoppeld werden, steeg het aandeel Juventus zo’n 6% in waarde (en bleef Ajax gelijk).

Maar dat het in de praktijk iets anders liep, weten we inmiddels. Juventus ging in eigen huis onderuit en de volgende dag gebeurde op de beurs in Milaan hetzelfde. Direct na opening kelderde het aandeel met maar liefst 20%. Bij Ajax-beleggers was op dat moment, met een koerssprong van 10%, een brede grijns te zien.

Ook na de verrassende 1-4 tegen Real Madrid en de plaatsing voor de volgende ronde ging het aandeel van de Amsterdammers de dag nadien met zo’n 10% omhoog.

Voetbalbelegging scoorde sowieso goed

Wie niet op de uitslag kan of durft te anticiperen, kan overigens ook besluiten in een bredere voetbalindex te beleggen. De zogenaamde STOXX Europe Football behaalde over de afgelopen 52 weken een rendement van bijna 11%. Naast Juventus en Ajax belegt deze index ook in aandelen van onder meer de Schotse club Celtic, de Turkse club Galatasaray en de Portugese club Benfica.

Dat was in ieder geval beduidend meer dan de STOXX 600, bestaande uit 600 vooraanstaande Europese aandelen van ABN Amro tot Zalando, die over het afgelopen jaar een groei van iets meer dan 3% realiseerde.

Of dit ook het komend jaar het geval zal zijn, is uiteraard de vraag. Want net als op het veld, geldt ook voor veel dingen op de beurs: de bal is rond…


Klaar om uw geld een versnelling hoger te laten gaan? 

Ontdek de mogelijkheden van Zelf Beleggen bij BinckBank

Download onze brochure


Dit is een reclame-uiting.

Disclaimer: Deze bijdrage is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. BinckBank heeft geen belang bij de inhoud van deze informatie. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u