Beurzen negeren economische donderwolkjes

Geschreven door Stijn Ceelen | 3 minuten

Na de sterke wintermaanden in 2019 flirtte de wereldwijde beurs in maart met nieuwe hoogtepunten. Ondanks de groeiende economische malaise blijven beleggers nog steeds optimistisch – mede omdat er ook weinig alternatieven zijn door de lage rente in de ontwikkelde wereld. 

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 31 maart 2019):

  maart 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +2,1% +13,1%
Verenigde Staten +3,3% +16,1%
 Japan +2,0% +8,9%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,6% +0,8%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,7% +1,5%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar + 1,4% +2,2%
Britse pond -0,4% +4,5%
Japanse yen +1,9% +1,4%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Stilte voor een nieuwe politieke storm?

Raar, maar waar … deze maand valt er weinig nieuws te rapen op het Amerikaanse politieke front. Zo gaan de Amerikaans-Chinese vredesonderhandelingen rustig hun gangetje en wordt het licht aan het einde van de tunnel voor onbepaalde tijd opgeschort. Zelfs het lang verwachte onderzoeksrapport van Mueller over mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsstrijd leek een storm in een glas water. Enige twistpunt in deze politieke komkommertijd is de Democratische eis om het rapport openbaar te maken in een stille hoop opperhoofd Trump publiekelijk van zijn troon te stoten.

Op economisch vlak is de grootste economie ter wereld toch stilaan een paar van haar pluimen aan het verliezen. Zo gaf Joe Sixpack, de Amerikaanse Jan Modaal, minder uit en brokkelde het vertrouwen van bedrijven lichtjes af. Het verbaast dus niet dat de obligatiebeleggers lichtjes panikeerden en de langetermijnrente onder de korte duwden – vaak de voorbode van een nakende recessie.

De grote bocht in februari van Jerome Powell, de grote baas van de Amerikaanse centrale bank, bleek dan toch zinvol ondanks de verbaasde blik op het gezicht van menig belegger. Meer nog, de Amerikaanse beleidsrente zal in 2019 niet verder opgetrokken worden en alle middelen staan klaar om een verzwakking van de Amerikaanse motor tegen te gaan door middel van monetaire steroïden.

Britse nachtmerrie in de maak? 

Ook deze maand lijken beleggers weinig interesse te tonen in de Brexit. De mogelijke exit van het eiland begint toch stilaan de vorm aan te nemen van een klassiek Shakespearedrama. Ook een 3de poging van ijzeren tante May valt in dovemansoren. Zelfs elk waardig alternatief belandde in de prullenmand. Of de eilandbewoners de klus nog geklaard krijgen voor de nieuwe deadline van 12 april, is de hamvraag die menig soapliefhebber bezighoudt. Het enige punt waar ze het wel over eens geraken, is dat ze Europa niet zonder deal willen verlaten. Alle opties liggen met andere woorden weer op de onderhandelingstafel en het is nog maar de vraag of er überhaupt een winnaar uit de bus komt onder de verdeelde bevolking en parlementsleden.

Zelfs de economische terugval op het Europese vasteland werd door beleggers straal genegeerd. Ondanks de lichte vertrouwensopstoot de jongste maanden bij Europese dienstverleners, nemen de kopzorgen van hun industriële tegenhangers uit Duitsland, Frankrijk en Italië steeds maar toe. Vooral Duitsland en Italië kampen met slabakkende fabrieksbestellingen en een netto banenverlies. Gelukkig toonde de Europese consument toch iets meer vertrouwen.

Super Mario (Draghi) en zijn club van Europese centrale bankiers beslisten prompt om de beleidsrente zeker op 0 te houden tot eind dit jaar en met een pakket goedkope leningen aan de banken trachten ze de economie nieuw leven in te blazen. Eind maart kondigde Draghi nogmaals aan dat alle nodige maatregelen zullen genomen worden indien de lage inflatie blijft aanhouden. Een teken voor de euro om gas terug te nemen ten aanzien van de Amerikaanse dollar, wat onze Europese export weer wat extra ademruimte geeft.

Een lichtpuntje aan het Japanse firmament?

In maart zag de Japanse economie een paar lichtpuntjes. Zo lag de groei hoger dan verwacht dankzij bijkomende bedrijfsinvesteringen. Voorts keek de Japanse ondernemer iets rooskleuriger naar de toekomst, hoewel een verdere economische krimp nog steeds op het netvlies staat gebrand.


Belangrijke informatie

Dit document is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u