AB InBev populairste aandeel van het jaar

Ontdek de 50 meest populaire aandelen van het voorbije jaar

Geschreven door Fadwa Lahssini | 3 minuten

Beleggers van BinckBank hebben het voorbije jaar vooral belegt in aandelen van AB InBev, Nyrstar en Ageas. Vorig jaar nog stond Nyrstar op nummer 1 maar wordt nu door AB InBev voorbijgestoken. Ageas vervolledigt de top 3. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de BinckBank Beleggers Top 50, samengesteld op basis van data-analyse van ruim 75.000 effectenportefeuilles van particuliere beleggers bij BinckBank.

Aandelen als CFE Groupe SA, Colruyt en arGEN-x SE klimmen dit jaar stevig en laten zo Apple Inc, Econocom Group en X-Fab Silicon Foudries SE ver achter zich.

De BinckBank Beleggers Top 50

Welke aandelen en andere effecten bezit beleggend België? Om dat te achterhalen, keken we in december naar het aantal actieve beleggers die bepaalde effecten in portefeuille had. De volledige top 50 vindt u hier. Hieronder vindt u alvast de top 25.

Top25

Nieuw in de top 10 zijn Solvay en Biocartis op, respectievelijk, plaats 9 en 10. Ook Umicore behoort tot de sterke stijgers.

De 25 populairste effecten zijn allemaal aandelen die op Euronext noteren. 12 daarvan behoren tot de Bel20. Enkel ArcelorMittal en Royal Dutch Shell hebben geen (extra) notering op Brussel. De oververtegenwoordiging van de Bel20 in deze ranglijst bevestigt opnieuw dat beleggers het liefst veilig onder de kerktoren beleggen.

De hoogst genoteerde buitenlandse aandelen zijn het Chinese Alibaba op de 42ste plaats en het Amerikaanse Apple op plaats 45.

Sterkste stijgers

Opvallend in de lijst van sterke stijgers is de prominente positie van CFE Groupe SA, dat maar liefst 22 plaatsen steeg in populariteit. Zowel Colruyt als arGEN-x maakten een sprong van 15 plaatsen.

sterkste stijgers

Duurzaamheid en milieu zijn thema’s die in 2019 nog populairder werden. Zo investeerden vele BinckBank beleggers in CFE Groupe SA, de eigenaar van DEME, die zich inzet voor milieusanering. Ook Umicore steeg 8 plaatsen, mogelijks omdat grondstofrecyclage aan populariteit wint.

Grootste dalers

De grootste dalers zijn dan weer Apple (zakt 12 plaatsen), Econocom Group (zakt 9 plaatsen) en X-Fab Silicon Foundries SE (zakt 8 plaatsen).

grootste_dalers

De reden waarom Apple Inc aan populariteit verliest, kan erop wijzen dat beleggers besloten om het aandeel te verkopen en hun winst te nemen. De afnemende populariteit van Proximus bij beleggers is hier ook merkbaar: het aandeel daalt van plaats 20 naar 27. De omstreden aandelentransactie van Dominique Leroy, voormalig Proximus-topvrouw, blijkt nog steeds niet verteerd.

Benieuwd naar de volledige top 50?

Ontdek de volledige BinckBank Beleggers Top 50 voor 2019 hier.


Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het documentencenter op www.binck.be.”

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u