Corona-crisis Update

Poging tot uitbodemen?

Geschreven door Dieter Haerens | 3 minuten

De voorbije beursweek leken de beursindexen een (eerste?) poging te wagen om uit te bodemen. Per saldo krabbelden ze zelfs een beetje recht na de grote ‘sell-off’ van de vorige weken. Van ‘tot rust komen’ is echter nog geen sprake. Beleggers haten onvoorspelbaarheid. En op dit moment waagt geen econoom of financieel analist zich al aan een inschatting van de schade voor economie en bedrijven.

Hoe zwaar wordt de recessie? Welke bedrijven overleven de stilstand van het economisch leven niet? Wanneer kan het normale leven – en dus ook de economie – zich hernemen? Wanneer is het rondje dat corona rond de wereld aan het doen is klaar? Tot zolang over dit alles geen betere indicaties zijn, mag een belegger zich aan onrust, nervositeit, en dus ‘volatiliteit’ op de beurzen blijven verwachten.

Een bodem vormen, kan gepaard gaan met nog flukse dagelijkse schommelingen. Dat is trouwens ook een groot verschil met de dalingen van vorige grote crisismomenten: de dagbewegingen zijn ‘du jamais vu’. Veel heeft te maken met de automatische verkoopprogramma’s die bij de grote, institutionele investeerders en traders actief zijn. Die druk kan zelfs een grote horde opportunistische particuliere beleggers niet opvangen.

Die particuliere beleggers zagen we de voorbije weken trouwens al duchtig ‘bodemvissen’ op ons platform bij BinckBank. Hoe dieper de indexen gingen, hoe groter de verhouding werd tussen koop- en verkooporders op het platform. Nu, wie niet belegt voor morgen (dat heet trouwens ‘speculeren’), maar om een vermogen op te bouwen voor binnen 5, 10 of meer jaren weet: dit zijn uitzonderlijke momenten. Zeker voor het vermogen van uw (klein)kinderen.

Dat beamen ook de specialisten die de krant De Tijd dit weekend een microfoon onder de neus duwde. In dit artikel geven ze aan ook dat u het als koopjesjagende belegger niet ver hoeft te zoeken: veel defensieve aandelen noteren tegen nooit geziene kortingen. Check hun lijstje maar ‘s.

En voor wie de keuze uit individuele aandelen te moeilijk of niet wenselijk vindt: een eenvoudige ‘tracker’ op de beursindex of (defensieve?) sector van uw keuze doet ook de job. Of u kan ‘Laten Beleggen’ natuurlijk. De kapitaalbewaking in ons vermogensbeheer wist de schade sinds begin dit jaar met zo’n 10% in te dijken versus de beursgemiddelden. Het geeft wat extra comfort voor de voorzichtige belegger.

We wensen u een voorspoedige beursweek, maar vooral een goeie gezondheid.

Keep safe!

Deel dit artikel:

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u