Coronavirus: angst domineert de financiële markten

Geschreven door Fadwa Lahssini | 5 minuten
WO 11-03-2020

De voorbije maand heeft paniek de overhand genomen bij beleggers. Hoe sneller het coronavirus zich verspreidde, hoe dieper de beurzen in de min doken. De recente crash van de olieprijs deed daar een flinke schep bovenop.

Markten laveren tussen onderschatting en overdrijving

Eind januari veroorzaakte de uitbraak van corona in China forse dalingen op de financiële markten. Vrij snel volgde er een opmerkelijk herstel in de eerste 3 weken van februari. Helaas bleek het positieve beleggerssentiment van korte duur toen duidelijk werd dat het virus niet beperkt zou blijven tot China. Nieuwe besmettingen werden waargenomen in onder andere Zuid-Korea, Italië, Frankrijk, Nederland en zelfs ons land. De maand eindigde met forse koersverliezen wereldwijd.

Overzicht ontwikkelingen Amerikaanse en Europese aandelenmarkten

Al kleurden de financiële markten wereldwijd rood in februari, zijn vooral Amerika en Europa het zwaarst getroffen. Regio’s die het in januari zwaar te verduren hadden zoals Azië en de opkomende markten incasseerden opmerkelijk minder sterke verliezen.

Hoe hebben de markten gepresteerd?

    1-28 februari 2020
Aandelen (in euro)
Europa  -8,73% -10,06%
Verenigde Staten -7,65% -6,51%
 Japan -8,59% -8,86%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,01% +0,63%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -0,27% +0,15%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +0,60% +1,68%
Britse pond -2,33% -1,68%
Japanse yen +0,95% +2,32%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Op zoek naar veiligere havens

Zoals gebruikelijk in tijden van crisis, ruilden beleggers hun aandelen in voor veiligere havens zoals goud en staatsobligaties. Dat veroorzaakte een duidelijke stijging van de goudprijs over de afgelopen maanden en een daling van de 10-jaarrentes van Duitse, Japanse, Zwitserse en Amerikaanse staatsobligaties.

Hoogtepunten

  • De olieprijzen zijn recent gekelderd door het mislukken van een deal rond productiebeperking tussen oliekartel OPEC en Rusland.
  • De Amerikaanse voorverkiezingen voor de Democratische kandidaat die het gaat opnemen tegen Trump zijn in volle gang. Grootste kanshebbers zijn Bernie Sanders en Joe Biden. Op 3 november dit jaar gaan de Amerikanen naar de stembus voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • De onderhandelingen over het uittredingsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn volop aan de gang. De Britten hopen tegen 1 januari 2021 een akkoord te bereiken. Na deze datum stappen ze uit de Europese interne markt en de douane-unie.


Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u