De beleggingsronde van Frankrijk

Kopmannen en klimgeiten van de Parijse beurs

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Zoals u wellicht weet zijn we bij BinckBank niet alleen zot van beleggen, maar ook van wielrennen. Een goed moment dus om tijdens Tour de France ook eens met een beleggersbril naar Frankrijk en de beurs van Parijs te kijken.

Op welke manieren kunt u investeren in Frankrijk? En welke bekende en interessante bedrijven zijn daar genoteerd? Bij de combinatie beleggen en Frankrijk denkt u wellicht niet automatisch aan Airbus of Danone, maar eerder aan een investering in een tweede verblijf of een op te knappen boerderij.

De weg naar Parijs

Daarmee wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat de beurs van Parijs, na die van Londen, de grootste van Europa is. En bovendien samen met die van Brussel tot de Euronext-familie behoort.

Net als bij de Tour komen ook alle Franse economische wegen uit in Parijs. En met een divers aanbod aan bekende beursgenoteerde bedrijven en Franse merken, die we ook in ons dagelijks leven vaak tegenkomen.

Het populairste bij de Belgische beleggers is – vanwege de Belgische link en voormalige Brusselse notering – Engie. Aandelen met Franse roots - zoals Orange Belgium - waarin veel Belgische beleggers via Euronext Brussel investeren bespreken we hier niet.

Hieronder komen er een aantal langs aan de hand van het handelsgedrag van BinckBank-beleggers. Daarnaast betekent dit niet dat we deze aandelen automatisch aanbevelen als investering. Daarvoor geldt dat u zich vooral eerst zelf goed moet verdiepen in een bedrijf waarin u overweegt te investeren.

Klimmen vanuit het dal

Hoewel ook in Parijs de koersen de afgelopen maanden zijn aangetrokken zal het nog verder bergop moeten gaan om de verliezen weg te werken van de coronaklap. Al met al staat de CAC 40 nog altijd zo’n 15 procent lager ten opzichte van het begin van het jaar.

Dit komt ongeveer overeen met de prestatie van de BEL20, maar valt uit de toon wanneer er gekeken wordt naar de Amerikaanse indices, die de verliezen geheel zijn ingelopen of zelfs weer in de plus staan.

De oorzaak is voor een belangrijk deel terug te voeren op de tot nu toe veel sterker door corona geraakte Franse economie en de – mede daardoor - forse klap van meer dan 30 procent voor een aantal zwaargewichten van de Franse index. Met beursgigant Total – goed voor een weging van bijna 8 procent – als grootste negatieve factor.

Maar wellicht maakt dit de Franse beurs voor u juist wel interessant en ziet u de komende maanden juist een kans op een sterker herstel. Daarbij hangt natuurlijk veel af van hoe de coronacrisis zich verder zal ontwikkelen en of de andere zwaar getroffen CAC 40-aandelen zoals Airbus, Accor, LVMH en de banksector alsnog kunnen herstellen.

Kopmannen en jong talent

Zoals gezegd is Euronext Paris de thuisbasis van vele bekende bedrijven. Van verzekeraar Axa tot grote automerken als Peugeot en Renault.  Maar ook luxegigant LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) en beauty expert L’Oreal mogen niet ontbreken. Aandelen waarvan net als de rest in de wereld momenteel vele turbulente tijden doormaken, maar die ook door BinckBank-beleggers sinds jaar en dag worden ondervonden.


Populair bij BinckBank

Hieronder zet BinckBank enkele Franse beursgenoteerde bedrijven op een rij. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.


Top 10 aandelen die momenteel populair zijn bij Binck:

 1. Novacyt
 2. Airbus SE
 3. Total SE
 4. Engie
 5. BNP Paribas SA
 6. X-Fab Silicon Foundries SE
 7. Renault SA
 8. Air France - KLM
 9. Sanofi
 10. Biophytis

Behalve coronabelofte Novacyt, dat ook in de transactielijsten op kop gaat, duiken er in de ruimere TOP20 ook andere jonge bedrijven op uit, onder meer de biotechnologie- en energiesector. Zoals bijvoorbeeld Biophytis (10), Groupe DBT (11) en McPhy Energy (17). Dit zijn stuk voor stuk bedrijven die recent een flink aantal nieuwe Belgische beleggers aantrokken.

Klimgeiten en bezemwagen

U bent wellicht nog meer geïnteresseerd in hoe de verschillende Franse aandelen presteren. Niet alleen in de sprinters van de dag maar ook in bedrijven die dit jaar met succes zijn gestart en in de Franse beurs juist uitblinken.


Hieronder de top-5 van de CAC 40 sinds 1 januari 2020:

 1. Teleperformance: +18%
 2. Worldline: +17%
 3. Schneider: +13%
 4. Air Liquide: +11%
 5. L’Oreal: +6%

En ook de vijf belangrijkste achterblijvers:

 1. Unibail-Rodamco: -70%
 2. Société Générale: -54%
 3. Airbus: -45%
 4. Accor: -44%
 5. Renault: -41%

Investeren in het peloton

Beleggers die vertrouwen hebben in de Franse economie ondanks de mindere periode die de Franse beurs heeft doormaakt kunnen er uiteraard ook voor kiezen om breder en goed gespreid in het land te investeren.

Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen via een ETF die de Franse markt volgt of een op een aandeel van een Frans beursgenoteerd bedrijf.


De Top 5 ETF’s die momenteel populair zijn bij BinckBank:

 1. Lyxor CAC 40 Daily Double Shrt UCITS ETF
 2. Lyxor ETF Leverage CAC40
 3. Lyxor UCITS ETF CAC 40 DR D EUR
 4. Lyxor ETF Short CAC 40
 5. Amundi ETF CAC 40 UCITS

Zitvlees en uithoudingsvermogen

Wanneer u wilt investeren in Frankrijk dient u net als bij andere beleggingen goed het parcours eerst te verkennen en goed te verdiepen over de bedrijven en de vooruitzichten van de Franse economie. Ook bij wielrennen geldt dat zitvlees en uithoudingsvermogen belangrijk zijn om uiteindelijk een optimaal rendement te behalen.

Iets dat wellicht dit jaar maar ook de volgende jaren voor beleggen in Frankrijk geldt, en ook voor de renners in de Tour de France. Daarnaast geldt dit natuurlijk ook voor de coureurs die eind september zullen starten in de 4e BinckBank Tour, waaronder door onze bank gesponsorde Team Sunweb. Meer informatie over de BinckBank Tour 2020 vindt u hier.

Zowel op de weg als op de beurs wensen wij u mooie koersen!

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u