De wereld in een economisch spagaat

Geschreven door Stijn Ceelen | 3 minuten

Na een sterke januarimaand gingen de beurzen wereldwijd op hun positief elan verder. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan profiteerden aandelen van het groeiende beleggersoptimisme dat eind vorig jaar nog een serieuze knauw had gekregen. Ondanks de positieve prestatie slofte Japan de Westerse mogendheden toch wat achterna.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 28 februari 2019):

  februari 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +4,0% +10,9%
Verenigde Staten +3,9% +12,4%
 Japan +0,6% +6,7%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,2% +0,2%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,4% +0,9%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar + 0,7% +0,8%
Britse pond +1,8% +4,9%
Japanse yen -1,6% -0,7%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Pestkop Trump op zoek naar nieuwe slachtoffer

Iedereen die dacht dat Trump eindelijk in het stof zou bijten na zijn schoorvoetende bevel om de overheidsdiensten terug te openen, had het weeral mis. Toen meneer via de geijkte paden zijn zin niet kreeg, kondigde hij doodleuk de noodtoestand uit om zijn dekselse muur toch te kunnen bouwen. En een verwittigd belegger is er twee waard: waar hebt u nog gelezen dat hij de IJzeren Driehoek van de Amerikaanse politiek aan zijn laars lapt?

Bovendien ziet het er stilaan naar uit dat het Amerikaanse opperhoofd het handelsconflict met de Chinezen in zijn voordeel zal beslechten. In ruil voor het opheffen van de douaneheffingen zou China akkoord gaan om meer Amerikaanse producten in te voeren en intellectueel eigendomsrechten beter te respecteren. Dus wordt het stilaan tijd om zijn pijlen te richten op een nieuw slachtoffer: het nu al gehavende Europa!

Ondanks deze politieke succesjes kalfde het vertrouwen van industriële bedrijfsleiders in februari toch af. Gelukkig waren de Amerikaanse dienstverleners wel optimistischer gestemd. Het pessimisme bij de industriëlen was voor Jerome Powell, de grote baas van de Amerikaanse centrale bank, toch een signaal om beleggers gerust te stellen. Dat deed hij door te bevestigen dat de Amerikaanse economie – indien nodig – opnieuw aan het infuus van monetaire versoepeling kan gelegd worden.

Europese poppenkast

De Europese beurs lijkt zich nog steeds weinig aan te trekken van de hele Brexit-saga. Nu de deadline van eind maart met rasse schreden nadert en het politiek besef van een economische catastrofe aan beide kanten van het Kanaal toch stilaan begint door te sijpelen, lijkt uitstel de enige juiste oplossing. Maar wat daarna? Doet Europa water bij de wijn zodat het monster van een deal-loze Brexit kan afgewend worden? Of haalt Jeremy Corbyn, de leider van de Britse socialisten, zijn slag thuis door de Britse bevolking via een nieuw referendum opnieuw om raad te vragen?

Zelfs de economische problemen op het Europese vasteland konden de beurzen (voorlopig) niet stoppen. Ondanks de lichte vertrouwensopstoot bij Europese dienstverleners, verwachten hun industriële tegenhangers uit Duitsland en Italië zich aan het slechts denkbare: een recessie! Het verbaast dan ook niet dat de Europese Commissie haar groeiverwachtingen neerwaarts bijstelde. Kan Juncker of zijn opvolger die Amerikaanse pestkop de mond snoeren zodat de Duitse autofabrikanten weer opgelucht adem kunnen halen en de sputterende Duitse motor weer op gang kunnen trekken? Kan Italië het tij keren of stevenen we voor de zoveelste keer weer af op een Italiaanse begrotings- en schuldencrisis?

Super Mario (Draghi) en zijn club van Europese centrale bankiers nemen alvast het zekere voor het onzekere. Zo lieten ze doorschemeren dat een nieuw pakket van monetaire steroïden overwogen wordt om – indien nodig – de Europese economie terug op te peppen.

Japan dan toch niet de derde lachende hond

Ook in februari versomberde het vertrouwen van Japanse ondernemers en consumenten. En driemaal is nu eenmaal scheepsrecht: zo waren het weeral de industriëlen die somberder naar de economische toekomst keken. De exportgevoelige Japanse economie kan immers een soepelere monetaire politiek in de Verenigde Staten en Europa missen als kiespijn omdat een duurdere Japanse munt hun producten minder aantrekkelijk zou maken.


Belangrijke informatie

Dit document is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u