Een groene Biden-golf op de beurs?

Saxo Bank selecteert 55 duurzame aandelen

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten
DI 20-10-2020

Duurzaam beleggen is de laatste jaren steeds populairder geworden onder beleggers. Ook BinckBank-klanten geven aan vaker bewust groene aandelen of andere beleggingen te kiezen die zij maatschappelijk verantwoord vinden.

Maar behalve dat het voor een groeiend aantal beleggers goed voelt om in duurzame beleggingsproducten te beleggen is dit ook steeds vaker een bewuste keuze vanwege het te verwachten rendement. Door de wereldwijde aanpak van de opwarming van de aarde, de energietransitie en daarbij horende miljardeninvesteringen wordt immers ene forse groei van de duurzame aandelen en in nieuwe energie gespecialiseerde bedrijven voorspeld.

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht trekken de groene beleggingen opnieuw veel aandacht. Vooral wanneer de democraat Joe Biden de zittende president Trump op 3 november weet te verslaan, voorspellen analisten een groener Amerikaans overheidsbeleid en dus mogelijk een verdere stimulans voor duurzame energie, die bovendien ook in de rest van de wereld impact zal kunnen hebben.

“Groene’’ aandelen

In recente blogs hebben we al vaker aandacht besteed aan duurzaam investeren, waarbij vooral ook naar maatschappelijk verantwoorde aandelen werd gekeken. Hoe groen zijn de bedrijven die in Brussel, Londen, New York en andere beurzen genoteerd zijn?

Veel bedrijven claimen dat ze milieuvriendelijk opereren en produceren en dat ze grote duurzame investeringen doen. Maar welke bedrijven zijn echt groen of zorgen echt voor een duurzame revolutie die impact gaat hebben?

Saxo selecteert 55 duurzame aandelen

De ‘Strats’ van Saxo Bank, sinds vorig jaar eigenaar van BinckBank, hebben op deze wijze naar de grotere beurzen gekeken en zijn tot een lijst van 55 groene aandelen gekomen. Stuk voor stuk bedrijven die volgens Saxo-analist Peter Garnry actief zijn in onder meer energieopslag, brandstofcellen, duurzame energie en duurzame mobiliteit.

Hieronder de lijst met aandelen, plus de marktwaarde die de bedrijven begin deze maand hadden.

Bedrijf Sector Market cap (euro mld)
 Tesla  Mobiliteit  >100
 China Yangtze Power  Water  >50
 Orsted Wind >10
Waste Management Duurzame dienstverlening >10
 BYD Mobiliteit >10
 Exelon Kernenergie >10
 EDFKernenergie >10
 Vestas wind SystemsWind >10
Republic Services Duurzame dienstverlening >10
Waste ConnectionDuurzame dienstverlening >10
 NIO Mobiliteit >10
 Panasonic Energieopslag >10
 CGN Power Kernenergie >10
 Verbund Water >10
 Siemens Gamesa Renewable Energy Wind >10
 Xinyi Solar Holdings Zon >1
 Suez Duurzame dienstverlening >1
 China National kernenergie Kernenergie >1
 Solar Edge Technologies Zon >1
 Beyond Meat Plantaardig voedsel >1
Ganfeng Lithium Energieopslag >1
Enphase EnergyZon >1
 LyftMobiliteit >1
 SunrunZon >1
 Meridian Energy Water >1
 PentairDuurzame dienstverlening >1
 First Solar Zon >1
 Northland Power Wind >1
 Varta Energieopslag >1
BWX Technologies Kernenergie >1
China Longyuan Power Wind >1
Plug PowerBrandstofcel >1
Vivent Solar Zon >1
Kurita Water Industries Duurzame dienstverlening >1
Ballard Power Systems Brandstofcel >1
 Cleanaway Waste Management Duurzame dienstverlening >1
 Northland Power Wind >1
 Varta Energieopslag >1
 BWX Technologies Kernenergie >1
China Longyuan Power Wind >1
 Plug PowerBrandstofcel >1
 Vivent SolarZon >1
 Kurita Water Industries Duurzame dienstverlening >1
 Ballard Power Systems Brandstofcel >1
 Cleanaway Waste Management Duurzame dienstverlening >1
 Innergex Renewable Energy Wind >1
 CemigWater >1
 Clean Harbors Duurzame dienstverlening >1
 Scatec Solar Zon >1
 Boralex Wind >1
EnerSys Energieopslag >1
WorkhorseMobiliteit >1
 Brookfield Renewable Partners Water >1
 GS Yuasa Energieopslag >1
 Alfen Energieopslag >1
 PowerCell SwedenBrandstofcel >1
 Ceres PowerBrandstofcel <1
 Uber Mobiliteit <1
 CarbiosBioplastic <1
 Bloom Energy  Brandstofcel <1
 AvantiumBioplastic <1
 Symphony Environmental Technologies Bioplastic <1
 Avis Budget Mobiliteit <1
 Good Natured ProductsBioplastic <1
 Biome Technologies Bioplastic <1

Bovenstaande lijst is door Saxo Bank samengesteld op basis van een wereldwijde blik naar duurzame bedrijven en aandelen. Hoewel de meeste Europese en Amerikaanse aandelen direct verhandelbaar zijn via onze platformen, geldt dat dus niet voor alle hierboven genoemde effecten.

BinckBank-belegger kiest vaker duurzaam

Zoals hierboven aangegeven kiezen ook steeds meer BinckBank-beleggers voor duurzame investeringen. Naast duurzame aandelen wordt daarbij ook bij de keuze voor individuele aandelen meer dan voorheen gelet op de positieve (of negatieve) gevoeligheid voor bepaalde maatschappelijk verantwoorde ontwikkelingen.

Een aantal van de 55 in de hierboven vermelde Saxo-lijst is daarom ook al enige tijd populair bij BinckBank-beleggers.

Kijkend naar het aantal transacties sinds begin dit jaar verwierf een aantal aandelen zelfs een plek in de top-100 van meest actief verhandelde aandelen door BinckBank-beleggers.


Bedrijf Plek in transactie top-100 YTD
 Tesla Inc  3
 NIO Inc -ADR-  16
Beyond Meat Inc  36
Alfen NV 43
Ballard Power Systems Inc
 54
Plug Power Inc  100

Bron: data BinckBank


Belangrijke informatie:

Bovenstaande lijsten moeten overigens niet gezien worden als een koopadvies of aanbeveling voor deze bedrijven. Saxo Bank omschrijft haar eigen opsomming als een ‘inspirationele’ lijst van aandelen die inspelen op duurzame ontwikkelingen en gevoelig zijn voor toekomstige politieke besluitvorming op het gebied van klimaatbeleid en andere duurzame trends.

Mocht u toch in een van bovenstaande bedrijven willen beleggen via het platform van BinckBank lees u dan goed in en informeer u over de achtergronden en opinies over het betreffende aandeel. En hou ook de peilingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en andere politieke ontwikkelingen in de gaten, die mogelijk van invloed kunnen zijn op de waardering van bovengenoemde aandelen.

 

Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u