Goed begonnen is half gewonnen

Geschreven door Stijn Ceelen | 3 minuten

Terwijl december nog de geschiedenisboeken inging als één van de zwakste beursmaanden van de afgelopen tien jaar, is het omgekeerde waar voor januari. De optimisten krijgen weer stilaan de bovenhand, waardoor nieuwe toppen weer in het verschiet liggen.

De financiële markten in 10 seconden (tem 31/01/2019):

  Januari 2018
Aandelen (in euro)
Europa  +6,2% -10,6%
Verenigde Staten +7,8% -0,3%
 Japan +5,7% -8,5%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,4% +0,1%%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,4% -0,5%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar + 0,2% +4,7%
Britse pond +3,0% -1,1%
Japanse yen +0,9% +7,6%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Nog steeds in de ban van Trump

Het begint stilaan wat te vervelen, maar ook in januari speelde Donald Trump weeral een belangrijke hoofdrol. Na wekenlang gepalaver besliste het Amerikaanse opperhoofd dan toch om de gesloten overheidsdiensten tijdelijk terug te openen. Een teken van barmhartigheid of eerder een wanhoopsdaad om zijn de tanende populariteit en de vertrouwensdip van de Amerikaanse consument op te krikken? Wie zal het zeggen. Bovendien kon de beurs zich optrekken aan een reeks signalen dat er vooruitgang wordt geboekt in het handelsconflict met de Chinezen. Tot slot speelde ook Jerome Powell, de grote baas van de Amerikaanse centrale bank, in de kaart van menig belegger. Daar waar hij eind vorig jaar nog stoïcijns vasthield aan drie renteverhogingen (tot grote woede van zijn broodheer Trump), is geduld vandaag het nieuwe credo.

Naast dit politiek getouwtrek op het nationaal en internationaal toneel mogen we niet vergeten dat het juist de bedrijven zelf zijn die het pessimisme van 2018 hebben omgebogen tot voorzichtig optimisme. Zo overtroffen veel bedrijven met hun kwartaalresultaten de neerwaarts bijgestelde verwachtingen.

Europese politiek blijkt een non-issue

De Europese beurs lijkt zich weinig aan te trekken van de hele Brexit-saga. Dat de ijzeren dame van de Britse politiek een verpletterende nederlaag zou lijden, stond voor de financiële markten in de sterren geschreven. De beurs gelooft blijkbaar niet in het spook van een deal-loze Brexit en lijkt er wel vanuit te gaan dat beleidsmakers aan beide kanten van het Kanaal tijdig hun verstand zullen terugvinden.

Zelfs de economische problemen op het Europese vasteland deert beleggers weinig of niet. Het tanende vertrouwen van bedrijven en consumenten was de afgelopen maanden al een duidelijke voorbode op minder gunstig economisch nieuws. En oud nieuws is geen nieuws voor de beurs. Het blijft de komende maanden wel uitkijken of de Europese groeimotor Duitsland blijft sputteren en Italië in staat is om op eigen krachten uit het recessiedalletje te kruipen.

De politieke en economische onrust in Europa noopt de ECB haar soepel monetair beleid aan te houden. De ECB is bovendien niet zinnens haar opgeblazen balans af te bouwen en zal de renteopbrengsten opnieuw beleggen in het schuldpapier van haar leden. Zo lijkt de kans wel bijzonder klein dat Super Mario de rente nog gaat verhogen vóór de machtswissel in oktober van dit jaar.

Japan, de zieke man van Azië?

Ook in januari versomberde het vertrouwen van Japanse ondernemers en consumenten. Japanse aandelen liepen wat achter op andere beurzen omdat een soepelere monetaire politiek in de rest van de wereld (Verenigde Staten en Europa) impliceert dat de Japanse munt duurder kan worden en op de activiteit van de exportbedrijven kan gaan wegen.

Kortom, het belooft een boeiend eerste kwartaal te worden, met als afsluiter 29/03/2019, waarbij alle ogen zullen gericht zijn op het eiland over het Kanaal.

Belangrijke informatie

Dit document is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u