Goede voornemens voor beleggers

Nuchter en gezond investeren in 2021

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook een start met goede voornemens. Afvallen en meer bewegen, of bijvoorbeeld beter omgaan met het milieu.

Maar wist u dat u als belegger ook al voor een stukje invulling kunt geven aan deze goedbedoelde plannen? Door er gericht in te investeren.

We zetten er een aantal op een rij.

Even geen alcohol

Ook op de beurs smaakte een investering in AB Inbev of LVMH de afgelopen jaren prima. Maar even van de drank af kan natuurlijk ook. Wat dacht u bijvoorbeeld van een belegging in water? Vooral via een aantal ETF’s kunt u dit prima doen. Dit kan bijvoorbeeld via het ETF: iShares Global Water.

Gezonder eten en afvallen

Snacks en snoepgoed levert heel wat beursgenoteerde bedrijven jaarlijks een mooi rendement op, maar er zijn ook genoeg voedingsconcerns waar een gezonde maaltijd voorop staat.

Zo kunt u investeren in de yoghurtjes van Danone of de kefir van Lifeway Foods. Of even wat minder vlees? Dat doen ze ook bij het bij veel beleggers populaire Beyond Meat. Of wat dacht u van Greenyard, Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het leveren van verse en klaargemaakte voedingsmiddelen en gewassen.

Beter omgaan met het milieu

Wilt u sowieso uw leven duurzamer inrichten en beter omgaan met het milieu? Op de beurs is dat geen enkel probleem. Duurzaam en milieuvriendelijk beleggen is al een aantal jaren stevig in opkomst, met recent ook een steeds groter aanbod van aandelen en ETF’s die zich richten op zogenaamde ESG-criteria.

Meer bewegen en sportiever leven

Naast gezonder eten kunt u coronakilo’s ook verliezen door meer te bewegen en gezonder te leven. Sneakers, fietsen en fitness zijn ook gewoon beschikbaar op de beurs.

Wereldwijd zijn er natuurlijk genoeg investeringen in sportieve beursgenoteerde merken, zoals Adidas, Nike en Under Armour.

Minder stress en meer ontspannen

Of wilt u gewoon wat meer relaxen en in die richting investeren? Met Netflix en Disney kunt u met de voeten op de bank onbeperkt series en films kijken.

Of wordt u juist ontspannen van gamen of andere spelletjes online? Beleggers die hier van houden vinden recent hun weg naar de eerste gaming ETF, de VanEck Video Gaming and eSports ETF.

Een beter mens en meer sociaal contact

Als sociale media voor u belangrijk is om het contact met vrienden en familie te onderhouden zijn Facebook en Twitter op de beurs de grootste spelers. Maar op de ouderwetse manier een kaart versturen of een bellen via Bpost of Telenet kan natuurlijk ook.

Mijn financiën beter op orde en minder uitgeven

Als u minder wilt uitgeven en uw financiën beter op orde wilt brengen zit u bij een beleggersbank natuurlijk op de goede plek.

Bijvoorbeeld door te starten met periodiek beleggen. Zo kunt u elke maand automatisch een vast bedrag investeren, waardoor u niet alleen minder uitgeeft maar ook nog eens stap voor stap vermogen opbouwt. En dus zonder omkijken, want wij bij BinckBank beleggen het geld volgens uw voorkeuren. Hoe u hiermee kunt starten leest u hier.

Toch eens die mooie auto kopen

Of is sparen niets voor u en wilt u dit jaar toch eindelijk eens die mooie auto kopen? Financieel gezien misschien niet de beste start van het jaar, maar wel zo leuk. Al kunt u het ook oplossen door voor een relatief klein bedrag een paar aandelen in een mooi automerk op de kop te tikken.

Zo kunt u via de beurs een ritje maken in Tesla, BMW of Mercedes-bouwer Daimler. Of wat dacht u van Bond-auto Aston Martin of een heuse Ferrari.

De aandelen en ETF's die hierboven worden genoemd moeten niet worden gezien als een koopaanbeveling, maar slechts als inspiratie indien u rond een bepaald thema wilt beleggen.

Mocht u overwegen te investeren in een van bovenstaande aandelen of ETF’s dan adviseren wij u altijd om hier vooraf goed in te verdiepen.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u