Goudkoorts of gouden kans?

Waarom u wel of niet moet investeren in goud

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Het zal u vast niet ontgaan zijn. In het toch al historische beursjaar 2020 is ook de goudprijs recent naar ongekende hoogte gestegen. Zo’n harde spurt dat zelfs aandelenbeleggers die goud en andere edelmetalen doorgaans mijden zich af beginnen te vragen of ze wellicht niet toch een deel van hun geld in staven, klompjes of andere goudbeleggingen moeten steken.

Dat de maanden juli en augustus dit jaar in het teken van goud zouden staan wisten we eigenlijk al. Althans, dat was de bedoeling van onze topsporters, die op dit moment medailles hadden willen oogsten tijdens de inmiddels met een jaar uitgestelde Olympische Spelen.

Maar het liep dus even anders. Door corona werd niet alleen de sportkalender op zijn kop gezet maar stuiterden de beurzen dit voorjaar alle kanten op. Met een niet minder spectaculair vervolg in de zomer met onder meer een hard dalende dollar en dus die opmerkelijke run op goud.

Hoewel een deel van de beleggers sinds jaar en dag zweert bij investeren in goud blijft de focus van de meeste Belgische particuliere beleggers doorgaans vooral gericht op aandelen.

Maar is dit wellicht toch het moment om – een deel van – uw geld voor een gulden investering aan te wenden? Gaat de goudprijs inderdaad nog verder stijgen of doet u er - zeker in deze virustijden - juist wijs aan de koorts in deze markt op afstand te houden?

Voordat we ingaan op de vraag of een belegging in goud nuttig kan zijn is het misschien goed eerst eens op een rijtje te zetten wat zoal de redenen kunnen zijn voor de recent zo opgelopen goudprijs.

 

Waarom stijgt de goudprijs?

Analisten geven verschillende verklaringen en oorzaken waarom de goudprijs recent flink is gestegen. Hieronder een zestal factoren:


 1. Lage rente

  Door de extreem lage - en steeds vaker zelfs negatieve - rente wordt goud door steeds meer risico-averse beleggers als een waardevast alternatief voor spaargeld gezien. Zeker nu het er niet op lijkt dat de rente binnenkort zal gaan oplopen.


 2. FED en dollar

  Door minder gunstige economische vooruitzichten in de VS en het stimuleringsbeleid van de FED is de dollar recent flink weggezakt ten opzichte van onder meer de euro, met een direct effect op de prijs het in dollars noterende goud.

 3. Coronavirus

  Goud is vaak een vluchthaven in onzekere tijden en het coronavirus – en met name hoe dit zich de komende maanden gaat ontwikkelen – geeft daardoor ongetwijfeld voeding aan de huidige vraag naar goud.


 4. Geopolitieke spanningen

  En uiteraard hebben geopolitieke spanningen doorgaans een vergelijkbaar opdrijvend effect. Het steeds weer oplaaiende conflict tussen de Verenigde Staten en China speelt daarbij een rol evenals de dit jaar steeds spannender wordende Amerikaanse presidentsverkiezingen.


 5. Volatiele markten

  Veel beleggers houden daarnaast ook niet van volatiele en onvoorspelbare markten, zoals we sinds dit voorjaar hebben gezien en wellicht ook de komende tijd nog kan aanhouden. Daardoor zoekt een deel zijn toevlucht tot het – terecht of niet - in hun ogen stabielere goud.


 6. FOMO
  En dan zorgt al het nieuws over de snelle prijsstijging van goud en records die worden verbroken uiteraard voor een zichzelf versterkend effect. De Fear Of Missing Out (FOMO). Iedereen wil een graantje meepikken, waardoor vraag en aanbod verder uiteenlopen en de prijs verder wordt opgedreven.

 

Moet ik wel of niet in goud investeren? 

Zoals gezegd vormt goud bij een aantal beleggers een vast onderdeel in de portefeuille, maar anderen moeten er juist niets van hebben.

De beroemdste in die laatste groep is waarschijnlijk Warren Buffett, die het nut van beleggen in goud simpelweg niet ziet omdat het edelmetaal behalve als sieraad nauwelijks een functie of toepassing heeft. “Het doet niks en staart je alleen maar aan”, aldus Buffett, die liever in aandelen investeert.

Maar misschien wilt u zelf bepalen of goud juist wel of niet een slimme investering is. Daarom hier een aantal redenen – volgens een bloemlezing van fans en critici op internet – om juist wel of juist niet geld in het edelmetaal te steken.

Zeven redenen waarom u in goud zou moeten investeren (volgens de goudfanaten):


 1. (Fysiek) goud is de perfecte manier om uw vermogen op te slaan en altijd dicht bij de hand te hebben.
 2. Goud is in principe waardevast en volgt in tegenstelling tot uw spaargeld de inflatie.
 3. De vraag naar gouden sieraden zal vooral in het economisch snelgroeiende Azië de komende decennia alleen maar verder toenemen.
 4. De goudvoorraden in de goudmijnen zijn eindig dus er gaat schaarste komen.
 5. Goud blijft de komende jaren belangrijk als veilige beleggingshaven in instabiele tijden.
 6. Centrale banken kopen goud op.
 7. Goud is sowieso een goed onderdeel in een goed gespreide portefeuille.

 

Zeven redenen die tegenstanders noemen om goud juist te mijden:


 1. De waarde van goud is niet vast te stellen en dus onzeker. Het is wat een gek ervoor geeft.
 2. Goud raakt niet op en wordt niet gebruikt zoals olie of gas. Er komt alleen maar meer goud.
 3. Goud levert geen jaarlijkse inkomsten op, zoals bijvoorbeeld het dividend bij een degelijk aandeel.
 4. Aan het bewaren en opslaan van fysiek goud zijn kosten en risico’s verbonden. En je kunt er verder weinig mee.
 5. Ondanks pieken in de goudprijs leveren aandelen historisch gezien betere rendementen.
 6. Politieke en economische onzekerheid maken goud juist onaantrekkelijk als stabiele belegging.
 7. Wie deel vermogen risicovrij wil beleggen kiest voor cash.

 

Hoe kan ik investeren in goud?

Moet u nu wel investeren of niet en zo ja, is dit wel het goede moment. Die afweging zult u uiteindelijk zelf moeten maken en hangt af van uw persoonlijke situatie, waarbij wij u adviseren om u vooraf goed in te lezen in de mogelijkheden en risico’s van investeren in goud.

Wat wij wel kunnen doen is voor u op een rij zetten hoe u bij BinckBank via de financiële markten in goud kunt investeren mocht u toch overwegen – een deel van – uw belegd vermogen te investeren.

Beleggen in goud kan dus op vele manieren. Het echt bezitten of via een investering op papier. Hieronder de meest gebruikte methoden om in goud te investeren:

 • Sieraad, munten en fysiek goud

  Een gouden ring, oorbel, horloge zijn bekende manieren om direct in goud te investeren. En via (speciale) gouden munten of – al u er het geld voor hebt – goudstaven en staafjes kunt u in fysiek goud investeren. (Bij Binckbank is beleggen in fysiek goud overigens niet mogelijk.)

 • Indexfonds

  Beleggen in goud is ook mogelijk via indexfondsen en ETF’s die via de onderliggende fondsen in fysiek goud beleggen. De waarde van uw belegging beweegt dan in principe mee met de goudprijs.

 • Mijnbouwbedrijven

  Ook kunt u direct investeren in individuele mijnbouwbedrijven zelf, waarbij met name een aantal grote Amerikaanse en Canadese bedrijven ook Nederlandse beleggers kennen.  Probeer echter eerst meer te weten te komen van een bedrijf wanneer u voor een individueel aandeel kiest.

 • Metaalbeurs

  Via grondstoffenmarkten kunt u ook middels turbo’s in goud beleggen en proberen te profiteren van de beweging van de prijs van het edelmetaal. Let wel op dat het hier gaat om een risicovol beleggingsproduct dat alleen geschikt is voor ervaren beleggers, dus lees u goed in voor u met dit product gaat beleggen.


Populair bij BinckBank

Hieronder zet BinckBank enkele bedrijven op een rij met focus op goud en zilver. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.


De Top 5 goud aandelen die momenteel populair zijn bij BinckBank:

 1. McEwen Mining Inc
 2. Newmont Corp
 3. Kirkland Lake Gold Ltd
 4. Barrick Gold Corp
 5. Yamana Gold Inc

 

De Top 5 ETF’s die momenteel populair zijn bij BinckBank:

 1. WisdomTree Physical Gold
 2. VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF
 3. VanEck Vectors Gold Miners ETF

 

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u