Hebt ù uw 1% extra rendement al gevonden?

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

"Kleine procentjes maken grote ventjes", zei mijn grootvader toen ik als 11-jarige gefascineerd zat te kijken hoe hij de koersen uit de krant, de toenmalige 'Financieel-Economische Tijd', zat over te schrijven op zijn zelfgemaakt rekenblad. We schrijven 1986, het jaar voor De Grote Crash. Om vervolgens met zijn grote rekenmachine - je weet wel, zo'n exemplaar met een rolletje papier in, dat hij als slager in de winkel staan had - uit te rekenen hoeveel winst (of verlies) hij die week had geboekt op zijn aandelenportefeuille. 'I was hooked'.

Mijn grootvader is de belangrijkste 'fire starter' geweest voor mijn passie voor alles wat met beurs en beleggen te maken heeft. En hij kon rekenen. Goed rekenen.

Wat hij bedoelde, is dat ogenschijnlijk kleine procentuele verschillen op lange termijn een (zeer) groot verschil kunnen maken in centen. En gelijk had hij.

Over de tijdswaarde van geld hebben we het al eerder gehad. Einstein noemde het ooit 'het 8ste wereldwonder': samengestelde intrest. Of nog: geld op geld verdienen.

In het kader van de Europese MiFID II-richtlijn krijgen klanten een jaarlijkse kostenrapportering van hun financiële dienstverlening. En dat kan best, zo leerden we de afgelopen jaren uit gesprekken met klanten, tot grote ogen leiden. 

Kijk. Er. Zeer. Goed. Naar. 

Banken, vermogensbeheerders en andere financiële adviseurs moeten in dat jaarlijks overzicht helder rapporteren wat de totale kost is over het voorbije jaar voor een gegeven beleggingsportefeuille. Dit zowel in euro's als in percentage over dat vermogen. En dat zowel voor de rechtstreekse kosten van het beheer of advies als voor de kosten van de onderliggende producten en de gedane transacties.

De beheers-of advieskosten worden doorgaans - bewust - optisch zo laag mogelijk gehouden. Het is geld dat tenslotte rechtstreeks van de rekening wordt gehaald. De klant ziet en voelt het dus. Bij de meeste dienstverleners zit het grootste deel van de kosten - die jaarlijkse rapportage ten spijt - echter nog altijd wat verborgen in de onderliggende kosten van de aangeboden producten (vaak huisfondsen) en/of de aangerekende transactiekosten en de commissies die aan eventuele tussenpersonen worden betaald.

Op dat jaarlijkse overzicht staan die kosten zwart op wit. En toch lijken veel klanten ze nog altijd niet te 'geloven'. Als ze de kosten al goed gezien hebben. "800 euro per jaar voor financieel advies, dat valt toch mee meneer?". Wel, tel er 's de kosten van de onderliggende producten bij.

In België ben je voor beheerd beleggen of adviserend beheer nog altijd vlot 2% tot soms zelfs 2,5% (of meer helaas) kwijt op jaarbasis. Voor een portefeuille die eerder defensief is samengesteld (zoals voor pakweg 2/3de van de beleggende Belgen) en die daardoor een return op jaarbasis (vóór kosten) van zo'n 5% kan bereiken (bij een 50% aandelen / 50% obligaties bijvoorbeeld) betekent niet zelden dat de bank de helft van het rendement opeet. We zien regelmatig klanten, die overstappen van klassieke private banks, die minder verdienen op hun portefeuille, na kosten, dan de bank zelf.

Ik zeg altijd: 1% minder kosten, 1% extra rendement dus, op een portefeuille die gemiddeld 5% opbrengt per jaar op een startbedrag van € 100.000 scheelt dat na 10 jaar een Renault Clio: € 15.000 meer rendement na 10 jaar. Dat is een mooie eerste wagen voor (klein)dochter of -zoonlief. Een studio van € 150.000 op een portefeuille van € 1 miljoen, zo u wil.

Met BinckBank proberen we structureel 1% per jaar goedkoper te zijn (gemiddeld genomen over alle portefeuilles heen) dan vergelijkbare dienstverleners voor dezelfde kwaliteit op lange termijn. Op dit moment.

Zullen we dat nog lang kunnen volhouden? Ik hoop oprecht van niet. Ik hoop dat alle dienstverleners er die 1% afhalen versus hun huidige tarieven voor hun klanten. En dat ook hun klanten die 1% extra rendement kunnen opstrijken. Want op lange termijn hebben we één gemeenschappelijk doel: de centen van onze klant, conform hun risicoprofiel, zo veel mogelijk waard laten worden.

Want het is tenslotte hun geld. En dat van hun (klein)kinderen straks.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u