Is het nu het moment om aandelen te kopen?

Geschreven door Dieter Haerens | 2 minuten
MA 20-04-2020

We zijn nu 5 weken in lockdown. Ik hoop dat u en uw naasten in goede gezondheid verkeren. Goed drie en een halve maand ver in het beursjaar ook. Wie in die tijd even op een andere planeet was – welkom terug trouwens ! – ziet het volgende: de wereldwijde aandelenmarkten (gemeten met de MSCI World-index) staan dik 15% lager dan met Nieuwjaar. Na in 2019… 30% te zijn gestegen. Oh ja, wie kijkt vanop het dieptepunt ziet een herstel van dik 25%.

Welke historische beurscrash zei u?

It’s all a matter of perspective. En u mag gerust gefascineerd zijn door de indrukwekkende koersbewegingen op zo’n korte periode. Ik had ze ook nog niet in die grootteorde meegemaakt. En ik beleg al van in mijn studentenjaren, midden de jaren ’90, toen de dieren nog spraken. Denk alleen niet dat u die belegger bent die de pieken en dalen in de markt perfect zal kunnen timen. Of die de richting van de markten over een periode van enkele maanden consequent zal kunnen voorspellen. Jaren en decennia aan een stuk, een enkele lucky shot niet te na gesproken. Indien u het wel bent: u mag zich melden, we hebben een geweldig jobvoorstel voor u. Breng wel de nodig bewijsstukken mee. Het wordt een uitdagend sollicitatiegesprek.

Het is de meest gestelde vraag dezer dagen: is het nu hét moment om aandelen te kopen?

Mijn antwoord: absoluut. En volgende maand. En de maand daarop. En de maand daarop. En….

Ik ben – jaren geleden al trouwens – gestopt met mij bezig te houden met de markt enigszins te proberen timen. Ik schrijf, bij het begin van iedere maand, een vast bedrag over naar mijn Binck-rekening (Laten Beleggen). ‘Dollar cost averaging’ heet dat in het mooi Nederlands. Ik koop ’s duur, ik koop ’s goedkoop. En daarnaast heb ik nog een setje aandelen (Zelf Beleggen) waarmee ik persoonlijke accenten aanbreng in mijn portefeuille. Bedrijven die ik echt bestudeerd heb. Waarin ik voor de lange termijn geloof. Maar goed, ik geef het toe, ook af en toe ’s een aandeel waarmee ik een ‘ritje’ maak omdat ik denk dat het fel over- of ondergewaardeerd is. Het moet plezant blijven, nietwaar? Maar dat laatste zal de kern van mijn rendement niet beïnvloeden. Daarvoor is dat systematisch opbouwen van de portefeuille met maandelijkse stortingen voor mij heilig.

Ik neem altijd het perspectief van mijn kinderen. En dat is écht lange termijn. Ik toonde ze een tijdje geleden nog ’s de stand van zaken van hun beleggingen. Zoals ik dat 2 keer per jaar doe. En, eerlijk, bij die beurscrash halen zij hun schouders op. They are in this for the long term. En ze weten redelijk goed hoeveel het extra rendement zal zijn na pakweg 20 jaar, vergeleken met hun centjes te laten staan op een spaarrekening. De oudste is 16 trouwens. Die weet het intussen maar al te goed.

Dus: nu kopen? Bijkopen of starten met beleggen? Zolang uw perspectief maar goed zit: zeer zeker.

Succes met uw beleggingen! En: hou het veilig, hou het gezond. Zodat u er lang van kan genieten.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u