Hoe beleggen in een wereld die fundamenteel is veranderd?

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Iedere belegger is zeker nu op zoek naar duiding over wat er in de wereld gebeurt. U vraagt zich wellicht af wat de gevolgen zijn van de Amerikaanse verkiezingen, hoe u kan beleggen in China of wat het risico is op inflatie? Hoe prettig is het dan om deelgenoot te mogen zijn van de mening van een eigenzinnige denker die de impact van wereldwijde gebeurtenissen kan vertalen naar u als belegger? In dit webinar geeft de internationaal vermaarde macro-economische beleggingsstrateeg van Saxo Bank – Steen Jakobsen - zijn visie op de huidige financiële markten en de impact daarvan op uw beleggingsportefeuille. U kunt de volledige webinar hieronder bekijken:

Let op: de webinar is in het Engels.


De volledige presentatie kan u hier terugvinden.

Recap van de webinar:

Steen is een contraire denker die vaak op een andere manier over dingen nadenkt. Niet als alleswetende visionair overigens, zeker niet zelfs. Hij ziet zichzelf veel meer als de aanjager van ‘anders over zaken nadenken’. En al naar gelang uw eigen visie op de zaak, kunt u daar wel of niet op acteren. Hieronder een overzicht van zijn belangrijkste overtuigingen:

1. Amerikaanse verkiezingen: geen fundamentele veranderingen

De financiële markten kregen exact wat ze hadden verwacht: een nipte verkiezingsoverwinning. Tegelijkertijd ziet het er naar uit dat de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden. Daarvoor moeten ze nog minstens één van de twee senaatszetels winnen waarvoor in januari nog verkiezingen worden gehouden in de staat Georgia, wat volgens Jakobsen ook het meest realistische scenario is. Voor Biden wordt het dan lastig om belastingverhogingen of strengere wetgeving door te voeren, wat een geruststelling is voor de financiële markten. Jakobsen: ‘Sowieso is Biden geen hervormer. Zijn beleid zal voor 80% van de Amerikaanse economie vooral meer van hetzelfde brengen.’

2. Meer monetaire versoepeling dan ooit tevoren

Er komt zeker geen einde aan het huidige beleid van quantitative easing, waarbij centrale banken geld creëren om vervolgens obligaties mee op te kopen. De Europese Centrale Bank zal in december nieuwe maatregelen aankondigen en ook de Federal Reserve zal het geweer niet van schouder veranderen. Jakobsen: ‘In de nasleep van de financiële crisis van 2008 en 2009 was het laten draaien van de geldpersen de standaardoplossing van beleidsmakers. Als antwoord op de huidige coronacrisis komt daar nog fiscale expansie bovenop: overheden spenderen meer geld dan ooit tevoren. Al dat geld komt terecht in de portemonnee van de consumenten, waar uiteindelijk ook bedrijven van profiteren.’

3. Technologiesector: risicovoller door lage rente

Jakobsen adviseert beleggers om verder te kijken dan de stijgende koersen van technologiebedrijven. Jakobsen: ‘De voorbije jaren gingen de winsten van de Nasdaq-bedrijven stelselmatig hoger. Beleggers moeten intussen wel begrijpen dat de winsten de voorbije twee jaar niet meer stegen. De huidige koersstijgingen zijn enkel gebaseerd op verwachte groei. Sterker nog: we hebben een punt bereikt waarop technologiebedrijven sterker afhankelijk zijn van de rentecurve dan van hun inkomsten. Voor een technologiebedrijf als Microsoft zou een stijging van de rente met 100 basispunten een waardeverlies impliceren van 500 miljard dollar. Terwijl er dus goede fundamentele redenen zijn om te investeren in de technologiesector, gaat dat zeker bij de huidige lage rentevoeten gepaard met grote risico’s.’

4. China is onmisbaar

‘Als u voor de komende tien jaar return wilt voor uw beleggingen, dan zal u op een of andere manier toch in Azië en dan vooral in China moeten investeren’, zegt Jakobsen. Daarvoor verwijst hij onder meer naar de cijfers van de kredietverlening, die erop wijzen dat er vanaf het begin van volgend weer jaar meer geld zal worden uitgegeven. Ook technologisch heeft China de wind in de zeilen. Op het vlak van artificiële intelligentie vecht China een nek-aan-nekrace uit met de Verenigde Staten, terwijl het op het vlak van 5G-technologie al ver vooruit loopt.

5. Hoe risico’s spreiden?

Als Jakobsen één boodschap heeft voor beleggers dan is het wel deze: ‘Door de massale geldcreatie en ongeziene overheidsuitgaven moeten beleggers hun visie op risico helemaal herbekijken. De tijd is voorbij dat beleggers hun risico’s voldoende kunnen spreiden met een klassieke beleggingsportefeuille bestaande uit 60% obligaties en 40% aandelen.’ Als voorbeeld schuift hij een alternatieve beleggingsportefeuille naar voren (die overigens op geen enkele manier geïnterpreteerd moet worden als concreet beleggingsadvies).

Die modelportefeuille stelt Jakobsen samen met 31% aandelen (gespreid over de S&P500, Nasdaq, de groene energiesector en de Chinese technologiesector). Obligaties maken nog voor 29% deel uit van de portefeuille, maar dan met een sterke focus op inflatiegelinkte obligaties. De rest van de modelportefeuille is opgebouwd uit grondstoffen (10%), goud (16%) en cryptomunten (9%). Jakobsen brengt ook voor 5% volatiliteit in de portefeuille via de VIX-index. ‘Die fungeert als een brandverzekering wanneer de volatiliteit fors toeneemt en de koersen van andere activa dalen’, besluit Jakobsen.

Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.Wat u verder moet weten over de webinars

De informatie die tijdens het webinar wordt besproken kwalificeert mogelijk als beleggingsaanbeveling en is geen beleggingsadvies van BinckBank. De beloning van de spreker(s) staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn (hun) specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen van de inhoud van de webinars, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie die tijdens het webinar wordt besproken kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u