Hoe hebben de markten gepresteerd?

DE BEURS OP EEN ROLLERCOASTER

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten
DI 10-09-2019

Augustus stond in het teken van de alom gekende ingrediënten van de laatste maanden: het Amerikaans-Chinees handelsconflict en de Brexit. Zo laaide in de 1ste weken van augustus de onzekerheid weer op met sterke rode cijfers als gevolg. Gelukkig bracht de G7-top in Biarritz wat rust zodat de beurs wereldwijd een stuk van de opgelopen averij kon herstellen.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 31/08/2019):

    Augustus 2019
Aandelen (in euro)
Europa  -1,68% +15,59%
Verenigde Staten -0,96% +23,7%
 Japan -0,17% +11,52%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,65% +3,11%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,26% +3,32%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +0,82% +4,36%
Britse pond +0,82% -0,48%
Japanse yen +3,20% +7,73%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Verliest ook Jan Modaal zijn vertrouwen in de economie?

bg-0177
Bron: Western & Southern Financial Group

De handelsoorlog tussen Trump en Xi bereikte in augustus een nieuw hoogtepunt. Ontevreden over de voortgang van de gesprekken kondigde Trump al twitterend nieuwe invoertarieven aan. De tegenmaatregelen van China bleven niet lang uit, maar dit nieuwe spelletje pingpong raakte deze keer wel de portemonnee van Jan Modaal. Enerzijds door (verhoogde) invoerrechten op alledaagse producten, anderzijds door de furieuze eis van Trump (op basis van een wet uit 1977) die Amerikaanse bedrijven zou verplichten hun productie uit China terug te halen.


Het verbaast dan ook niet dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument licht afbrokkelde. Amerikaanse ondernemers zien de toekomst al veel langer somberder in. Vooral in de maakindustrie. Zo dreigt nog steeds het gevaar van afnemende voorraden en fabrieksorders. Niet bepaald hoopgevende signalen voor de arbeidsmarkt en Jan Modaal.

En als de Chinezen niet willen meewerken, dan spaart Trump zijn kritiek op de Amerikaanse centrale bank zeker niet. Jerome Powell was ook deze maand de gebeten hond: zo laat hij volgens economist Trump toe dat andere regio’s met nulrentes profiteren van de sterke dollar door de Amerikaanse markt te overspoelen met hun producten. Trump blaast zo de hoop op nieuwe renteknippen weer nieuw leven in. Vraag is of dit soelaas gaat bieden, want dit zou voor beleggers wel eens de ultieme bevestiging kunnen zijn dat Amerika écht op een recessie afstevent.

Van uitstel komt afstel?

bg-0176
Bron: AP News

Ook Europa ging door een politiek turbulente maand. Zo stuurde Boris Johnson snel aan op een harde Brexit eind oktober. Tot grote ergernis van oppositie en tegenstanders zette hij het parlement buitenspel. Op dit ogenblik haalt de democratie de bovenhand en zijn nieuwe verkiezingen wel heel waarschijnlijk. Een reden voor Europa om de deadline op te schuiven naar een latere datum.


Ondertussen trok ook Salvini zijn steun in de Italiaanse regering in. In de hoop een verpletterende overwinning te behalen bij eventueel nieuwe verkiezingen. Maar daar stak president Mattarella een stokje voor door aan te sturen op een linkse regering tussen de Vijfsterrenbeweging en Partito Democratico onder leiding van demissionair premier Conte. De markten haalden opgelucht adem en begonnen gewillig Italiaans staatspapier op te kopen.

Ondanks het politiek positivisme blijft de Europese economie kampen met dezelfde problemen. Duitsland flirt nog steeds met een recessie na de zoveelste krimp in het vertrouwen van bedrijfsleiders. Vooral het opbod aan invoertarieven tussen de Verenigde Staten en China speelt de Europese export parten. Ondanks de zwakkere euro.

Ondanks massale renteverlagingen wereldwijd (in o.a. de Verenigde Staten, Thailand, India en Nieuw-Zeeland) heeft Mario Draghi nog geen actie ondernomen. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het voorlopig enkel bij potentiële beloftes. Alhoewel. Met een sterk krimpende economie en een globaal inflatiecijfer van 1% wordt een nieuwe renteknip wel heel waarschijnlijk. Het wordt reikhalzend uitkijken naar de septembervergadering om te zien welke monetaire bazooka de ECB nu weer gaat bovenhalen.

Japan geeft Amerikaanse boeren weer ademruimte

bg-0178
Bron: IlSoyAdvisor

Op de G7-top is Trump erin geslaagd om met Japan een princiepsovereenkomst over een handelsakkoord te sluiten. Japan zou daarbij hebben toegezegd om meer Amerikaanse landbouwproducten aan te kopen. Een hele opluchting voor de Amerikaanse boeren die nu hun sojabonen aan de Japanners kunnen slijten.


De Japanse economie kon ook rekenen op een positieve opsteker. Zo steeg de industriële productie meer dan verwacht. Bovendien kwam het Japanse statistiekbureau met positieve cijfers over de werkloosheid. Deze zakte in de zomermaanden naar 2,2% … het laagste niveau in 26 jaar. Met name de sterke vergrijzing van de bevolking zorgt voor een gebrek aan arbeidskrachten in het land. Ondanks deze hoopgevende signalen leek de Japanse Jan Modaal minder zeker van zijn zaak zodat het consumentenvertrouwen verder afbrokkelde.


Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u