Beleggen in tijden van het coronavirus

Geschreven door Fadwa Lahssini | 5 minuten
DI 11-02-2020

In tegenstelling tot wat sommige financiële analisten beweren, is het onwaarschijnlijk dat het coronavirus de oorzaak wordt van een langdurige groeivertraging van de economie of van een marktcorrectie. Sinds begin dit jaar zijn er verschillende tekenen dat de economische groei zelfs stilaan weer in gang schiet. De epidemie weekt mogelijks ook een extra scheut stimulus van overheden en centrale banken los. Zo zou dat de macro-economische impact van het virus wereldwijd compenseren en het herstel stimuleren.

Grote verliezers

De sectoren die de zwaarste klappen te verduren krijgen van deze epidemie zijn de kleinhandel, net als restaurants en publieke plaatsen zoals bioscopen of zwembaden. Veel mensen vermijden het openbaar vervoer en ook het toerisme wereldwijd, dat sterk afhankelijk is van Chinese klanten, ziet momenteel af.

Afhankelijk van hoe lang de reisbeperkingen voor Chinezen duren en wanneer de bouw en industriële activiteit in China hernemen, kan een latere inhaalbeweging deze dip herleiden tot een marginale impact op de groei van deze sectoren.

Grote winnaars

Toch zijn er ook grote winnaars. Als je sterk wordt aangemoedigd om thuis te blijven en niet buitenshuis te eten dan doen maaltijdbezorgers en supermarkten goede zaken. Ook de aandelen van televisiegroepen zoals Hong Kong TV Network gaan sterk de hoogte in.

De grootste winnaar is zonder twijfel de medische sector. Denk maar aan de makers van mondmaskers, beschermkledij, antibacteriële producten,… Veel grote farmagroepen zijn volop bezig met het ontwikkelen van een middel tegen corona. Zo werken Johnson & Johnson, Inovio Pharmaceuticals en Moderna Therapeutics momenteel samen met de autoriteiten aan een vaccin.

in hoe hebben markten gepresteerd_grote winnaars

Elk goeie crisis is een opportuniteit

Al zal het nog enkele weken duren voor het virus een hoogtepunt bereikt, we mogen ook rekenen op steunmaatregelen van de Chinese overheid en daarbuiten om de negatieve impact te compenseren. Het verleden leert ons bovendien dat verkooppaniek door de uitbraak van ziektes ook koopgelegenheden bieden.

Hoogtepunten van januari 2020

  • Eind januari liep de onrust op over de uitbraak van een nieuw coronavirus in China. Grote delen van de Chinese economie liggen stil maar extra stimulus vanuit overheden en centrale banken kunnen de situatie snel doen keren.
  • Op 15 januari werd een eerste deelakkoord in de handelsoorlog tussen China en de VS afgesloten. Alweer een stap in de goede richting.
  • De World Economic Forum in Davos vond vorige maand plaats. Hoog op de agenda was de impact van klimaatverandering.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 officieel de EU verlaten. Dat was de eerste keer in de geschiedenis dat een lidstaat uit de EU stapte.

Hoe hebben de markten gepresteerd?

    Januari 2020
Aandelen (in euro)
Europa  1,46% 1,46%
Verenigde Staten +1.24% +1.24%
 Japan -0.29% -0.29%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,63% +0,63%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,42% +0,42%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +1,08% +1,08%
Britse pond +0,66% +0,66%
Japanse yen +1,35% +1,35%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, BloombergBelangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u