Hoe hebben de markten gepresteerd?

November : Beurzen op nieuwe hoogtepunten

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten

November is net als oktober een topmaand geweest op de wereldwijde beurzen. Al lijkt de beurs op dit moment een speelbal van de politiek. Mochten de Verenigde Staten en China er toch in slagen om snel een deelakkoord te sluiten, dan is de kans zelfs groot dat de kerstmaand de voorbije maanden zal overtreffen op de beurs.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/11/2019):

    November 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +2,73% +23,97%
Verenigde Staten +4,96% +32,39%
 Japan +1,78% +21,94%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,36% +2,05%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -0,11% +2,67%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +1,22% +4,06%
Britse pond +1,15% +5,54%
Japanse yen -0,13% +4,26%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Joe Sixpack houdt de amerikaanse economie boven water

Joe

Als we wandelgangen mogen geloven, gaan de handelsgesprekken tussen China en Amerika de goede richting uit. De ondertekening van een deelakkoord stond midden november nog op de agenda, maar werd afgeblazen door de aanhoudende onrust in gastland Chili. Hopelijk staat de steun van de Verenigde Staten aan de protestpartijen in Hongkong een nieuwe poging tot ondertekening niet in de weg.

Ook de afzettingsprocedure tegen Trump beheerst de politieke agenda. Zo zou hij Oekraïne militaire steun hebben ontzegd tot het land bereid was om een onderzoek te starten tegen de Democratische topfavoriet Biden. Het Amerikaanse opperhoofd beseft maar al te goed dat de nakende presidentsverkiezingen een persoonlijkheidstest zullen worden en dat Biden de meeste steun zal krijgen vanuit de bedrijfswereld.

Ondanks de politieke spanningen blijven de Amerikaanse industrie en diensteneconomie licht groeien. Ook Joe Sixpack blijft consumeren, zeker nu de arbeidsmarkt op volle toeren blijft draaien. Een reden te meer voor Jerome Powell en zijn club van Amerikaanse centrale bankiers om het rempedaal in te duwen na nu toch al drie renteknippen dit jaar.

Wissel van de macht in Europa

th-0113

November stond op het Europese vasteland in het teken van de machtswissel. Zo nam onze eigen Charles Michel het stokje over van Donald Tusk. De Europese top op 12 en 13 december wordt zijn eerste grote test, zeker omdat dan ook de Britse parlementsverkiezingen plaatsvinden. Het belooft een spannende strijd te worden tussen socialisten en conservatieven: na uitgelekte rapporten over Russische inmenging en geheime handelsovereenkomsten met Amerika loopt Corbyn sterk in op het conservatieve opperhoofd Johnson.

De Europese economie blijft ondertussen krimpen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel: de industrie vertoont een kleinere krimp dan de voorbije maanden en de werkloosheid staat op haar laagste peil sinds juli 2008. Wel blijft de Duitse groeimotor sputteren: de industrie verkeert in zwaar weer (lees: recessie). Gelukkig houdt de volledige Duitse economie het hoofd net boven water met een bescheiden groei van 0,1% … waardoor een fiscaal infuus (nog) niet nodig is.

Japan op de rand van een recessie

Ondanks een verbetering in de Japanse bedrijvigheid houden analisten toch rekening met een economische terugval in het vierde kwartaal. Het herstel in november ten aanzien van oktober werd immers eerder als zwak ingeschat omdat de slechte resultaten in oktober vooral verklaard werden door een omzetbelasting en een orkaan die over het land van de rijzende zon raasde.Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u