Hoe hebben de markten gepresteerd?

Beurzen tikken tegen records

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten
VR 08-11-2019

Oktober, crashmaand? Niet dit jaar alvast. De wereldwijde beurzen hebben er, alweer, een uitstekende maand opzitten. En dat brengt heel wat markten dicht tegen hun jaarrecord. De handelsperikelen gingen wat liggen, de Amerikaanse economie laat een bescheiden groei zien en in Europa lijkt er – dan toch? – schot in de Brexit-zaak te komen.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 31/10/2019):

    Oktober 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +0,87% +20,68%
Verenigde Staten -0,18% +26,14%
 Japan +2,47% +19,81%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,45% +2,42%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -0,07% +2,79%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar -2,28% +2,81%
Britse pond +2,92% +4,34%
Japanse yen -2,23% +4,40%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Trump: afgezet of opgezet?

europa

Begin oktober liepen de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten verder op. Zo beschuldigde Trump China dat ze de Oeigoeren via elektronische bewaking zouden onderdrukken. Reden om nog enkele Chinese technologiebedrijven op een zwarte lijst te zetten. Ondanks of dankzij deze spanningen bleek er halverwege oktober plots wel een handelsakkoord in de maak te zijn. Hamvraag is nu hoe allesomvattend dit akkoord zal zijn.

Ondertussen hebben de democraten de afzettingsprocedure van president Trump opgestart. Struikelblok blijft wel de nodige tweederdemeerderheid in de senaat, waar de republikeinen de plak zwaaien. Het zal de democraten nog bloed, zweet en tranen kosten om het andere kamp te overtuigen van hun gelijk.

Op economisch vlak sprankelden weer enkele lichtpuntjes aan het firmament. Niet alleen sprak Joe Sixpack zijn optimisme uit over de Amerikaanse economie. Ook bedrijfsleiders keerden hun kar en waren optimistischer gestemd dan de voorbije maanden. Ondanks deze hoopgevende signalen besliste de Amerikaanse centrale bank om de beleidsrente voor de derde keer dit jaar te verlagen. De twittertirade van Trump wierp dan toch zijn vruchten af. De laatste maanden had hij meermaals aangegeven dat het onaanvaardbaar is dat Amerika – in tegenstelling tot andere handelspartners – nog steeds rente moet betalen op haar schulden.

Europa houdt zich kranig

europa

En als het éne handelsconflict opgelost lijkt te worden, komt een andere regio in het vizier van de heer Trump. Zo kreeg Amerika toestemming van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om Europa strafheffingen op te leggen als vergelding voor illegale subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Europa dreigde terug te slaan op basis van eerdere nooit geactiveerde WHO-besluiten. Toch is dit handelsconflict klein grut in verhouding tot de handelsoorlog tussen China en de VS.

In Europa waren er niettemin ook positieve ontwikkelingen. Zo kwam er eindelijk beweging in de Brexit-onderhandelingen. Halverwege de maand bleken Europa en het Britse opperhoofd zich toch te kunnen vinden in een nieuwe oplossing voor een vertrek uit de unie. Om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk onverhoopt uit de unie zou rollen zonder een deal, heeft het Britse Lagerhuis premier Johnson gedwongen om opnieuw uitstel te vragen. Het Britse pond ging prompt de hoogte in omdat een economische woestijn bij een no-deal Brexit van de baan lijkt.

In Europa blijft de economie op apegapen liggen, mede omdat Duitsland – dé groeimotor van weleer – in zwaar weer verkeert. Het open karakter van de Duitse economie is nu eenmaal gevoelig voor haperingen in de wereldhandel. Daarnaast worden de Duitse autofabrikanten zwaar geraakt door hogere kosten en een lagere vraag als gevolg van talloze milieumaatregelen. Het verbaast dan ook niet dat de Duitse maakindustrie bijzonder pessimistisch blijft over de toekomst.

Binnen de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Christine Lagarde, de voormalige IJzeren Tante van het IMF, ondertussen het stokje overgenomen van Mario Draghi. Op haar rust de eerste belangrijke taak om weer meer consensus te brengen binnen het bestuur van de ECB. Toch verwachten de financiële markten dat ook zij een ruim monetair beleid zal uitdragen.

Japan in het nauw

In Japan kreeg de industriële bedrijvigheid weerom een forse knauw. Niet onlogisch! Ook Japan kampte met de negatieve gevolgen van de wereldwijde economische groeivertraging. Bovendien schopte de zoveelste orkaan heel wat distributieketens in de war. En tot slot remde een belastingverhoging op consumptieartikelen de Japanse Jan Modaal af om bijkomend te kopen.Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u