Hoe hebben de markten gepresteerd?

De beurs op een rollercoaster

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten
MA 14-10-2019

September op de beurs was een perfecte kopie van augustus op de beurs. In maand 8 sloeg een opbod aan nieuwe handelstarieven nog alle hoop op een handelsakkoord tussen Amerika en China aan diggelen. In maand 9 koerste de beurs dan weer hoger: de handelsperikelen verdwenen weerom naar de achtergrond en de centrale banken deden hun duit in het zakje dankzij nieuwe versoepelingsmaatregelen.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/09/2019):

    September 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +3,50% +19,64%
Verenigde Staten +2,51% +26,36%
 Japan +4,83% +16,91%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,22% +2,88%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -0,44% +2,86%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +0,76% +5,21%
Britse pond +1,87% +1,38%
Japanse yen -0,89% +6,78%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Trump in het oog van de storm

trump

Het hoogtepunt van de maand was de poging van de Democraten om Trump af te zetten. Aanleiding was een telefoontje tussen Trump en de Oekraïense grappenpresident Zelensky met het verzoek om vader en zoon Biden via een corruptieonderzoek in een slecht daglicht te stellen. Machtsmisbruik noemen ze zoiets. Vraag is of de Democraten hun slag thuis zullen halen. Zo is een 2-derdemeerderheid nodig in de senaat, waar de Republikeinen heersen. Bovendien riskeren ze dat meer Amerikanen zich zullen scharen achter underdog Trump – en dit vlak voor de presidentsverkiezingen in 2020. De Amerikaanse consument blijft dan wel bovengemiddeld positief dankzij de sterke job- en huizenmarkt. Amerikaanse ondernemers zien de toekomst al veel langer somberder in. Vooral in de maakindustrie. Vraag is of ook de dienstensector besmet geraakt met dit groeiende pessimisme (de terugval op 3 oktober wijst toch stilaan in die richting). Zoals verwacht, is Jerome Powell bezweken onder de druk van Trump en besliste de Amerikaanse centrale bank tot een nieuwe renteknip. Belangrijkste reden was dat Amerika niet het slachtoffer mag worden van een wereldwijde economie die stilaan afglijdt in een recessie. Koren op de molen van veel beleggers die elkaar sinds eind september meer en meer lijken te versterken in hun doembeeld van een nieuwe Amerikaanse recessie.

Politiek gebakkelei op het Britse front

th-0113

Ook in Europa kwam de man met de wilde haardos onder vuur te liggen. Zo noemde het Britse Hooggerechtshof zijn eerdere poging om het parlement buitenspel te zetten ongrondwettelijk. Nadien volgde een verwoed spel van aftredingspogingen, waardoor deze saga elke dag weer een andere afloop dreigt te krijgen. Eén ding is wel zeker: de deadline van 31 oktober blijft vooralsnog staan …

Op economisch vlak blijft het Europese vasteland kampen met dezelfde problemen. Duitsland flirt nog steeds met een recessie na de zoveelste krimp in het vertrouwen van bedrijfsleiders. Vooral het opbod aan invoertarieven tussen de Verenigde Staten en China speelt de Europese export parten. Ondanks de zwakkere euro.

Zoals verwacht, heeft Mario Draghi dan toch zijn laatste bazooka bovengehaald, nu zijn dagen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn geteld. Zo mogen banken voortaan 0,5% rente betalen op hun overtollige cashreserves. Banken kunnen dan wel weer langer en goedkoper geld lenen bij de ECB dat ze verder kunnen uitlenen aan hun particuliere klanten. Tot slot werd ook het aankoopprogramma van obligaties van onder het stof gehaald. Tot grote frustratie van de sterke landen binnen de eurozone.

Japan in de ban van het pessimisme

japan

Ondanks het nieuwe handelsakkoord tussen Japan en Amerika (gunstig voor de Amerikaanse sojatelers en de Japanse autobouwers), blijven Japanse bedrijfsleiders pessimistisch gestemd. Zo wordt de uitvoer richting China sterk afgeremd door het handelsconflict tussen laatstgenoemde en Amerika. Bovendien is het land van de rijzende zon in een diplomatieke rel verwikkeld met Zuid-Korea, wat de handel tussen beide rivalen schaadt.

Desondanks gaf de Japanse centrale bank aan geen redenen te zien om extra versoepelingsmaatregelen te nemen.Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Deel dit artikel:

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u