Hoop doet leven

JUNI BEURSUPDATE

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten

Juni op de beurs was een perfecte kopie van mei op de beurs. In maand 5 werd nog alle hoop op een handelsakkoord tussen de supergrootmachten Amerika en China aan diggelen geslagen. In maand 6 koerste de beurs dan weer hoger omdat eerst de centrale banken te kennen gaven het versoepelingsinfuus verder open te draaien. Nadien volgden op de G2(0)-top hoopgevende signalen dat een deal tussen kemphanen Trump en Xi in het verschiet zou liggen.

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/06/2019):

  Juni 2019
Aandelen (in euro)
Europa  +4,9% +16,8%
Verenigde Staten +5,1% +19,4%
 Japan +1,9% +8,6%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,8% +1,8%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,7% +2,5%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar -1,8% +0,8%
Britse pond -1,3% +0,4%
Japanse yen -1,4% +2,5%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

De Amerikaanse motor op een lager toerental

Hoewel de Verenigde Staten de economische groeimotor blijven van de ontwikkelde wereld, kleurt het optimisme onder de Amerikaanse bedrijfsleiders minder groen dan begin dit jaar. Ondanks herhaaldelijke smeekbeden van enkele topbedrijven neemt opperhoofd Trump nog steeds zijn tijd om het op een akkoordje te gooien met de Chinezen. De hoop op een definitieve wapenstilstand blijkt dus geen pasmunt te zijn om de fabrieken weer op volle toeren te laten draaien. Ook niet onlogisch als je succes afhangt van de wispelturigheid van Donald Trump.

amerikaanse motor
Bron: Unsplash

Gelukkig denkt het modale Amerikaanse gezin daar anders over. Als gevolg van de historisch lage werkloosheid (3,6% momenteel) en de stijgende lonen blijft Joe Sixpack (de Amerikaanse Jan Modaal) welig consumeren. Tegen wil en dank is het vertrouwen in Trump dan toch groter dan we durven te denken.

Vorige maand schreven we al dat de Amerikaanse centrale bank het geweer van schouder heeft veranderd. Niet omdat de Amerikaanse economie op apegapen ligt. Wel maakt Jerome Powell zich meer en meer zorgen over de slabakkende wereldeconomie. Begin dit jaar werd de pauzeknop voor verdere renteverhogingen ingeduwd. Vandaag zet de Federal Reserve de deur wagenwijd open om de beleidsrente zelfs te verlagen. Zo mag de economische expansie niet afkoelen. Zeker niet nu de verkiezingen de Amerikaanse agenda stilaan gaan bepalen.


Europa aan de rand van een recessie

De economie op het Europese vasteland gaat door een moeilijke en turbulente tijd. Bedrijfsleiders zien nog steeds geen lichtpuntjes aan het economische firmament om hun vertrouwen terug op te krikken. En dit vertrouwen had de voorbije maanden al een forse knauw gekregen. Logisch? Toch wel. De ingrediënten blijven dezelfde. Italië in recessie. Duitsland flirt met een krimpende economie. En dan zijn er nog Donald Trump met zijn restrictief handelsbeleid en de brexitperikelen die olie op het vuur gooien. Een mens zou van minder depressief worden. Geen verrassing dus dat de Europese Centrale Bank blijft vasthouden aan haar politiek van monetaire steroïden.

brexit Bron: Unsplash

Maar prijs u gelukkig. Ook aan de andere kant van het Kanaal loopt niet alles op wieltjes. Zo vertraagt de Britse economie nu meer dan een jaar, al blijft Joe Bloggs (de Britse variant van Jan Modaal) verrassend veel consumeren. Britse (export)bedrijven konden dan weer profiteren van het zwakkere pond om hun winstgroei veilig te stellen. In het Verre Oosten is 2019 dan wel het jaar van het Zwijn, voor de Britse eilandbewoners is dit het jaar van de brexit. En die saga begint toch stilaan op het vertrouwen te wegen. De Britten weten immers goed dat de verlenging van de brexitonderhandelingen tot het najaar geen soelaas biedt en dat de spanningen na de zomer stilaan zullen beginnen oplopen.

Japan in de tang tussen China en Amerika

In tegenstelling tot de Verenigde Staten blijft Japan structureel traag groeien. Ondernemers blijven zich grote zorgen maken over de dalende uitvoer die zwaar onder druk staat van het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Juist daarom haalt de Japanse centrale bank alles uit de kast om de Japanse yen te verzwakken. Desondanks blijft de yen maar stijgen tegenover de euro. Geen goed nieuws voor bedrijven die grotendeels afhangen van hun exportactiviteiten. Gelukkig kan de Japanse economie toch nog teren op een positief gestemde consument die profiteert van loonstijgingen en een uitstel van een aangekondigde BTW-verhoging.

De verwachte winstgroei voor 2019 ligt met 5% volledig in lijn met die in Europa en de Verenigde Staten. Neerwaartse herzieningen zijn weliswaar veel waarschijnlijker. Zeker als de monetaire bazooka haar doel mist of (de hoop op) de koopdrang van de vandaag goedgemutste consument afbrokkelt.


Belangrijke informatie

 

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grotere risico’s met zich meebrengt. De kosten en lasten verbonden aan Laten Beleggen kan u raadplegen in de tarievenlijst op www.binck.be.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u