Immuun voor verlies door coronavirus?

De 10 winnaars dankzij corona

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten
DO 05-03-2020

Koorts gaat over het algemeen gepaard met een verhoging. Maar op de Brusselse Bel20 was daar even geen sprake van en zorgde coronapaniek voor smetvrees onder beleggers. Met forse koersdalingen tot gevolg, waarvoor uiteindelijk geen sector immuun bleek.

Of toch wel? Een handvol bedrijven wist juist flink te profiteren van de rilling die over de markten trok: biotechbedrijven en startups die aan een vaccin werken en ondernemingen die profiteren van de stormloop op zeep, mondkapjes en andere desinfecteermiddelen.

De plotse aandacht werkte ronduit besmettelijk. Ook BinckBank-beleggers wisten een aantal van deze aandelen al snel te traceren. Effecten die inmiddels flink zijn gestegen of volgens analisten gaan profiteren van de wereldwijde uitbraak van corona.

Vaccins voor portefeuille

Doekjes voor het bloeden dus. Al blijft die claim onzeker want net als rond de forse koersverliezen zou ook hier sprake kunnen zijn van een doorgeschoten – positieve - emotie. Of ze een vaccin voor uw in waarde gedaalde portefeuille gaan zijn, blijft dus de vraag.

We kunnen er dus onze neus voor ophalen, maar toch zetten we graag een aantal van deze veelbesproken ‘viruskillers’ op een rij. Om te vertellen wat ze doen en waarom beleggers er op dit moment warm voor lopen. Maar lees u vooral ook verder in als u overweegt om in deze bedrijven te investeren. Beleggen in deze individuele aandelen brengt uiteraard wel risico met zich mee, uw inleg kan ook minder waard worden.


 1. Alpha Pro Tech (NYSE: APT)

 2. Dit op de beurs van New York genoteerde bedrijf maakt wegwerpmondkapjes voor algemeen gebruik en meldde inmiddels een forse groei van het aantal binnengekomen orders. Met als resultaat een fors opgelopen koers.

 3. Clorox (NYSE:CLX)

 4. Met een jaaromzet van ruim 6 miljard dollar en als onderdeel van de S&P 500 is Clorox geen onbekende onder beleggers. Maar als producent van desinfecteermiddelen staat het bedrijf midden in de belangstelling door de wereldwijde stormloop op deze middelen.

 5. Co-Diagnostics (Nasdaq: CODX)

 6. Ook de koers van het op Nasdaq genoteerde Co-Diagnostics is de afgelopen weken fors opgelopen. Zeker ook nadat het bedrijf bekendmaakte dat het toestemming kreeg om een nieuwe testmethode wereldwijd uit te rollen dat het mogelijk maakt het virus snel te traceren

 7. Gilead Sciences (Nasdaq: GILD)

 8. Het Californische Gilead Sciences werkt aan medicatie voor het virus en verwacht nog voor de zomer met klinische testen te beginnen. Maar ook op andere fronten zit het bedrijf niet stil. Zo bleek met de overname deze week van kankermedicatieconcern Forty Seven voor 15 miljard dollar.

 9. Inovio (Nasdaq: INO)

 10. Flinke koersstijgingen waren ook zichtbaar bij biotechbedrijf Inovio Pharmaceuticals. Dit bedrijf werkt ook hard aan een vaccin en hoopt deze zomer te kunnen starten met testen op mensen. Of en wanneer er toestemming komt om het middel breed in te zetten, wordt pas later duidelijk.

 11. Moderna (Nasdaq: MRNA)

 12. De koers van Moderna liep de afgelopen weken flink op nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat het monsters van een experimenteel vaccin voor het coronavirus naar Amerikaanse overheidsinstanties had gestuurd. De ambitie van het bedrijf is om in april met klinische testen te kunnen beginnen.

 13. Novavax (Nasdaq: NVAX)

 14. Novavax werkt ook hard aan het op de markt brengen van een vaccin en is inmiddels gestart met het testen van een nieuw middel op dieren. Verwacht wordt dat het nieuwe middel nog voor de zomer ook op menselijke proefpersonen kan worden getest.

 15. Novacyt (Euronext: ALNOV)

 16. Het in Frankrijk op Euronext genoteerde Novacyt is gespecialiseerd in diagnostische tests en zou ook een van de bedrijven kunnen zijn die op grote schaal het nieuwe coronavirus gaat traceren. In Europa heeft het bedrijf reeds toestemming voor haar voorgestelde testmethode gekregen.

 17. Regeneron (Nasdaq: REGN)

 18. Biotechbedrijf Regeneron Pharmaceuticals, onderdeel van de Nasdaq 100, kondigde reeds begin februari aan dat het samen met het Amerikaanse ministerie van gezondheid aan een succesvolle behandeling van het coronavirus werkte.

 19. Sanofi (Euronext: SAN)

 20. De Franse geneesmiddelengigant Sanofi zou druk bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin voor het coronavirus via dochterbedrijf Sanofi Pasteur, dat gespecialiseerd is in vaccins tegen bacteriële- en virusziekten.


Hoewel dus koortsachtig wordt gezocht naar een vaccin zal de toekomst moeten uitwijzen welke bedrijven ook op lange termijn gaan profiteren van de coronaophef.

Of ze een medicijn voor uw portefeuille kunnen zijn, is derhalve onzeker, dus lees u goed in wanneer u overweegt in een van bovenstaande aandelen te investeren.

Ondertussen kunt u natuurlijk ook andere stappen nemen om slim in te spelen op de corona-onrust of door uw beleggingsportefeuille extra te beschermen voor onverwachte dalingen op de beurs. Als gevorderd belegger met interesse in opties, kunt u hierover meer lezen in dit artikel.

Deel dit artikel:

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u