Klimaat steeds bepalender voor temperatuur op beurzen

Groeiende invloed op beleid, rendement en volatiliteit

Geschreven door Fadwa Lahssini | 3 minuten

2020 wordt het jaar waarin voor het eerst het klimaat echt een bepalende factor kan gaan worden op de financiële markten.

Die verwachting spreekt Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, uit in haar Q1 Outlook voor 2020.

“Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is een echte beweging zichtbaar waarbij niet economische groei, maar klimaat en milieu de belangrijkste prioriteiten gaan worden voor overheden en hun burgers”, aldus beursexpert en hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank.

Saxo Bank benadrukt in haar vooruitblik dat de klimaatdiscussie duidelijk maakt dat het huidige economische model steeds minder goed werkt en de invloed van de klimaatdiscussie – en het daar wel of niet goed op inspelen - ook steeds meer impact zal gaan hebben op de beurs.

In deze vooruitblik ziet de bank dan ook een aantal belangrijke trends:

Trends Q1 2020

  1. Groeiend klimaatbewustzijn gaat de interesse in duurzaam beleggen vergroten.
  2. Natuurrampen gaan steeds meer invloed krijgen op de volatiliteit in de markten: beleggers moeten zich daar tegen wapenen.
  3. Klimaatdiscussies en sociale onrust worden belangrijke factoren bij prijsontwikkeling en de volatiliteit van de grondstofmarkten.
  4. Na de Europese Unie kleuren ook Duitsland en ECB steeds groener. Dat heeft invloed op het economisch en monetair beleid
  5. Hoe groen kleurt de VS? De kans op verzwakking van de Amerikaanse dollar is reëel door de komende verkiezingen en de oplopende begrotingstekorten.
  6. De opbouw van een duurzaam financieel ecosysteem is gestart.

De volledige Outlook 2020 van Saxo Bank is hier beschikbaar:

Deel dit artikel:

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u