Het tij keert op de beurs

Laten Beleggen vs. Zelf Beleggen: Update 1

Geschreven door Stijn Ceelen | 5 minuten
DI 24-03-2020

Sinds de start van de wedstrijd reageerde de beurs zeer wispelturig. Eind vorig jaar reageerden beleggers nog euforisch op een eerste handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten. In januari keerde de volatiliteit op de beurs terug met de uitbraak van het Coronavirus in China dat in eerste instantie in het Westen lacherig werd weggezet als een stevig griepje. En dan was het opeens zover. De beurs daalde. En hard ook. Onrustige markten, angstbarometers die pieken en onheilspellende vooruitzichten van beursanalisten voor de komende maanden. De recessie is een feit. Zelfs de term depressie duikt hier en daar al op. Het coronavirus slaat wereldwijd toe.

Angst als slechte raadgever

In tijden van grote onzekerheid waarbij doemdenkers alweer het einde van onze beschaving aankondigen, is het moeilijk om als belegger het hoofd koel te houden. Toch is het belangrijk om ook dan gedisciplineerd uw beleggingsplan aan te houden en rationele, doordachte financiële beslissingen te nemen. Maar wat als dat niet lukt?

Beleggers voelen doorgaans veel meer pijn bij een verlies van 10% dan euforie die ze voelen bij een winst van 10%. Daarom kan u best van tijd tot tijd even checken of uw huidige blootstelling aan aandelen nog aansluit bij uw risicoappetijt vandaag. Uitspraken doen over de timing en de ernst van een terugval kunnen we niet. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat dit indruist tegen het langetermijnprincipe van beleggen. Belangrijker is om terug te grijpen naar uw gemoedsrust.

De beleggingsfilosofie van BinckBank voor Laten Beleggen is juist daarom gebaseerd op een gedisciplineerde aanpak die goed gespreid én slim de wereldwijde beurs volgt. Met voldoende oog voor risico’s dankzij onze actieve kapitaalbewaking.

Waarom Laten Beleggers het doorgaans beter doen dan Zelf Beleggers

De vorige editie van deze wedstrijd eindigde op een 14/100 voor de Zelf Beleggers. 86% van de deelnemende beleggers deed het beter door zijn geld te Laten Beleggen in plaats van het zelf te doen. Veel heeft te maken met het feit dat Laten Beleggen de emotie uit het beleggingsproces haalt.

We zien veel beleggers heel rationeel en doordacht een portefeuille opbouwen en een beleggingsplan opstellen. Helaas slagen ze er vaak niet in om hun koers aan te houden eens de markten woelig worden. Dat zagen we vooral de laatste weken. Sinds de coronacrisis laveren markten tussen onderschatting en overdrijving door de wispelturigheid van beleggers.

Prestaties kapitaalbewaking in crisistijd

Gecumuleerd rendement sinds de jaren 80
Bron: BinckBank


Mocht de beleggingsfilosofie van Laten Beleggen onderworpen worden aan de crisis van 2008 dan zou het geleden verlies aanzienlijk minder zijn dankzij het principe van kapitaalbewaking. De getoonde waarde-evolutie van deze grafiek werd bepaald door de prestatie van het beheermodel te testen op basis van historische rendementen van de MSCI-wereldindex in het jaar 2008 met een initiële beleggingsmix bestaande uit 50% aandelen en uitgaande van een nulrendement voor obligaties. Er werd geen rekening gehouden met eventuele onttrekkingen of bijstortingen. Dit zijn gesimuleerde, in het verleden behaalde resultaten en vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Deel dit artikel:

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u