Nasdaq naar 10000 punten

Bubble or buy?

Geschreven door Ronald Veerman | 3 minuten
DI 09-06-2020

Veel beleggers kijken deze maand verrast naar de stevig aantrekkende beurzen, maar vooral de door tech gedreven Amerikaanse Nasdaq-beurs spant daarbij al enige tijd de kroon.

Na een val tot onder 7000 punten in maart is de beurs weer helemaal terug en is zelfs de mijlpaal van 10000 punten bereikt. Ofwel een verdubbeling ten opzichte van begin 2017 en als we even verder terugkijken een groei van circa 200% ten opzichte van 2014.

Is het een echte bubble of moet je razendsnel instappen om de trein niet te missen? Beursexperts en economen buitelen inmiddels over elkaar heen. Waar de één waarschuwt dat de zeepbel straks barst, roept de ander dat de techrevolutie op Nasdaq nog maar net is begonnen.

Als BinckBank hebben we op dit punt geen advies, maar we kunnen u wel iets op weg helpen in het vergroten van uw inzicht in deze volgend jaar 50 wordende maar nog altijd hippe beurs.

Hieronder vindt u meer informatie en achtergrond over Nasdaq. Plus welke aandelen momenteel het meest in trek zijn bij klanten van BinckBank.

1. Een klein stukje geschiedenis

Nasdaq staat officieel voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations en ging in 1971 van start als de eerste elektronische schermenbeurs, waarbij niet handelaren maar computers de orders volledig automatisch afwikkelen.

Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot de grootste beurs van de Verenigde Staten en zijn er ook vestigingen in onder meer Hongkong en Japan.

De Nasdaq kent twee belangrijke indices. De Nasdaq Composite, waarin ruim 3000 effecten zijn opgenomen, en de Nasdaq 100 waarin de honderd belangrijkste zijn opgenomen.

2. Steeds meer Binck-beleggers kiezen voor de Nasdaq

Het aantal Binck-beleggers dat investeert in de Amerikaanse aandelen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels wordt ongeveer 23% van de aandelenbeleggingen aangehouden in Amerikaanse bedrijven. Ongeveer helft daarvan is geïnvesteerd in Nasdaq-aandelen.

Nasdaq

3. Tech dominant op Nasdaq

Waar de NYSE en de Dow Jones-index vooral ook een groot aantal oude bekenden bevatten, kozen vooral de grote tech-bedrijven de afgelopen jaren voor een notering op Nasdaq.

Die dominantie is ook goed zichtbaar in de Nasdaq 100, waar Apple, Microsoft en Amazon qua weging al bijna een derde uitmaken. Het feit dat vooral deze tech-aandelen de laatste jaren hard gestegen zijn verklaart ook voor een deel het ‘succes’ van de Nasdaq 100 ten opzicht van andere indices.

Hieronder de top-10 qua weging van de Nasdaq 100, die dus reeds goed is voor ruim 50% van de totale weging:


 1. Apple Inc - 11,4%
 2. Microsoft - 11,2%
 3. Amazon - 9,7%
 4. Facebook - 4,4%
 5. Alphabet A - 3,9%
 6. Alphabet B - 3,9%
 7. Intel - 2,8%
 8. NVIDIA - 2,2%
 9. Cisco Systems - 2,0%
 10. Comcast - 1,9%

4. Apple ook populairst onder Binck-beleggers

De grote op Nasdaq genoteerde aandelen zijn ook populair bij beleggers van BinckBank, die hierin direct investeren of via afgeleide producten.

Kijkend naar belegd vermogen en naar het aantal portefeuilles met bepaalde aandelen zijn dit momenteel de populairste bedrijven.


Binck-klanten top-10 - belegd vermogen


 1. Apple Inc
 2. Tesla Inc
 3. Amazon.com Inc
 4. Microsoft Corp
 5. Facebook Inc
 6. Alphabet A Inc
 7. NVIDIA Corp
 8. Intel Corp
 9. Alphabet C Inc
 10. Materialise NV

BinckBank januari - juni 2020


Binck-klanten top-10 - Aantal accounts met aandeel in portefeuille


 1. Microsoft Corp
 2. Apple Inc
 3. Alphabet A Inc
 4. Facebook Inc
 5. Amazon.com Inc
 6. Tesla Inc
 7. Gilead Sciences Inc
 8. NVIDIA Corp
 9. Cisco Systems Inc
 10. Kraft Heinz Company

BinckBank januari - juni 2020

5. Maar meeste transacties in Tesla

Meest gehandeld wordt er daarentegen in autobedrijf Tesla, maar ook namen als Beyond Meat en het door het coronavirus in het nieuws zijnde Gilead, Inovio en Moderna vallen op.


Binck-klanten top-10 - Aantal transacties jan- juni


 1. Tesla Inc
 2. Microsoft Corp
 3. Apple Inc
 4. Amazon.com Inc
 5. Facebook Inc
 6. Gilead Sciences Inc
 7. Alphabet A Inc
 8. Beyond Meat Inc
 9. Inovio Pharmaceuticals Inc
 10. Moderna

BinckBank januari - juni 2020

6. Beleggen in Nasdaq kan ook via ETF’s

Naast investeringen in de vaak aansprekende Nasdaq-aandelen wordt door BinckBank-beleggers ook steeds vaker geïnvesteerd in ETF’s die de Nasdaq-index volgen. Daarmee worden individuele pieken en dalen van de individueel soms fors bewegende aandelen enigszins afgevlakt.

Kijkend naar het belegd vermogen zijn onderstaande Nasdaq-ETF’s op dit moment het meest in trek bij Binck-klanten:


 1. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF
 2. Lyxor ETF Nasdaq 100 Daily Leverage
 3. WisdomTree NASDAQ 100 3x Daily Leveraged

Daarnaast kiezen sommige beleggers er ook voor om in onderdelen van de Nasdaq te beleggen, waarbij met name biotech populair is. Het iShares Nasdaq Biotechnology ETF wordt daarbij het meest gekozen.


 1. iShares Nasdaq Biotechnology ETF
 2. Invesco Nasdaq Biotech UCITS ETF
 3. iShares Nasdaq US Biotechnology ETF USD

7. Via Nasdaq beleggen in Aziatische en Europese aandelen

Behalve in Amerikaanse aandelen is het ook mogelijk om te handelen in Europese en Aziatische aandelen die via een zogenaamde American Depository Receipt (ADR) een notering in New York hebben. Zo kunt u op deze manier in de avonduren ook handelen in bijvoorbeeld Galapagos, ASML en Argenx en in Chinese fondsen als Baidu en JD . Let wel dat handelen in USD een bijkomend wisselkoers risico kan inhouden.

Uiteraard geldt net als bij beleggingen via Euronext of andere investeringen die u via BinckBank doet dat het verstandig is u vooraf goed in te lezen over de betreffende organisatie of beleggingsproduct. Zeker ook wanneer indices en koersen, zoals nu bij de Nasdaq, recordstanden bereiken.

Beleggen brengt risico’s mee, u geld kan minder waard worden.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u