Nieuwe aandelen voor beleggers

Stroom aan IPO’s in New York en Brussel

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Behalve een razende start van het nieuwe jaar hebben de aandelenmarkten de afgelopen maanden ook een recordaantal nieuwe bedrijven mogen verwelkomen. In dit artikel kijken we naar een aantal opvallende beursintroducties en IPO’s in New York en Brussel, de twee meest populaire markten onder BinckBank-beleggers.

 

230 miljard opgehaald

Volgens cijfers van marktwatcher Dealogic was in de eerste vier maanden van dit jaar wereldwijd sprake van liefst 875 beursgangen met een totale waarde van 230 miljard dollar.

Niet alleen is dat veel meer dan de 80 miljard dollar over heel 2020, maar ook fors hoger dan ten tijde van de piek van de dot-com-bubbel in 2000.

Naast veel jonge tech-bedrijven die een stap naar de beurs waagden maakten beleggers ook kennis met het fenomeen van de ‘SPAC’, ofwel Special Purpose Acquisition Company. Dit zijn beleggingsvehikels die met een zak geld naar de beurs gaan en vervolgens op zoek gaan naar een bedrijf om mee te fuseren. Dit relatief nieuwe fenomeen kent wel andere risico's t.o.v. een 'normale beursgang': zo is het vooraf vaak onduidelijk waarin belegd gaat worden en zijn de rapportageverplichtingen een stuk minder streng, waardoor SPAC's zich soms van toekomstscenario’s bedienen die een ‘normale’ beursgang nooit hadden mogen presenteren.

Hieronder een overzicht – van New York en Brussel - van een aantal opvallende nieuwkomers die recent een notering kregen. Plus kort een lijstje met prominente namen die mogelijk later dit jaar een IPO wil realiseren.

 

Nieuw in Brussel

 • Ekopak

  Eind maart trad Ekopak NV toe tot de beurs. Ekopak is een ESG-driven off-grid water solutions bedrijf dat zich focust op wateroptimalisatie door alternatieve waterbronnen zoals regenwater en afvalwater om te zetten in zuiver water. Ze doen dit via ingesloten waterzuiveringsinstallaties. Het doel is om dit water te gebruiken en hergebruiken in industriële processen.

  Ekopak biedt dit aan als stand-alone project, maar ook als “Water als service” pakket.

 • Choice NV

  Choice is een holding, gespecialiseerd in de ontwikkeling van een collaboratief platform dat gebruikers toelaat om TV en videocontent, online telecom services en meer aan anderen aan te raden.

  Nieuw in New York

  • Coinbase

   Naast vele tientallen andere tech- en cryptobedrijven die voor een beursgang kozen was die van cryptobeurs Coinbase in april zonder meer de meest spraakmakende. Het bedrijf was direct goed voor een market cap van meer dan 50 miljard dollar.

   • Coupang

    Het Zuid-Koreaanse Coupang is groot geworden door e-commerce en wordt ook wel het ‘Amazon van Korea’ genoemd. Onder meer BlackRock en Fidelity investeren in het bedrijf, dat na de IPO van maart nu een beurswaarde van ruim 70 miljard heeft.

   • Endeavor Entertainment

    Met Endeavor heeft Wall Street er sinds april een entertainmentbedrijf bij dat onder meer de Miss Universe-verkiezing en een vechtsportevenementen organiseert. Maar wat vooral ook in het oog sprong was de toetreding van Tesla’s Elon Musk als commissaris.

   • Roblox

   Online-gamebedrijf Roblox groeide tijdens de coronapandemie hard en zette in maart de stap naar de beurs van New York. Het bedrijf combineert games en social media op een eigen platform, waarbij gebruikers ook eigen games kunnen delen.

    

   Met meerdere beursgangen per dag lijken ook de komende maanden weer een aantal prominente nieuwkomers in beeld voor een plekje op het koersenbord van de NYSE of Nasdaq.

   Investeerders en beleggers kijken daarbij onder meer met spanning uit naar de al meerdere malen aangekondigde beursgang van het veelbesproken beleggersplatform Robinhood.

   Ook groente- en maaltijdbezorger Instacart zou naar een IPO kijken, evenals het door twee Ieren opgerichte Stripe. Dit techbedrijf ontwikkelt online infrastructuur voor betalingen ontwikkelt en zou bij een beursgang mogelijk ook in één klap meer dan 100 miljard dollar waard kunnen zijn.

    

   Zorg dat u de bedrijven kent

   De hierboven genoemde bedrijven die een beursgang hebben voltooid of voorbereiden moet niet worden gezien als een beleggingsaanbeveling, maar als een opsomming van bekende ondernemers en ondernemingen die de stap naar de financiële markten zetten.

   Mocht u toch overwegen in een van deze bedrijven te investeren dan is het altijd verstandig u eerst goed in te lezen en recente informatie te raadplegen. Zeker rondom een beursgang is veel informatie – waaronder het prospectus – beschikbaar waarin de potentie van het bedrijf maar ook de risico’s worden omschreven.

    

   Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u