Nyrstar blijft aan kop in BinckBank beleggers top 200

5 minuten

Nyrstar is in 2017 onveranderd het populairste aandeel onder de Belgische particuliere beleggers, gevolgd door Ageas en Euronav. 


Ahold Delhaize maakt ook een mooie sprong en mag zich stilaan weer een vaste waarde binnen de aandelenportefeuille beschouwen. Daarbij laat het andere aandelen als Bekaert, AB Inbev, KBC en Solvay ver achter zich.


Dat blijkt uit de nieuwe editie van de jaarlijkse BinckBank Beleggers Top 200, die is samengesteld op basis van data-onderzoek van ruim 42.000 effectenportefeuilles van particuliere beleggers bij BinckBank België.


Hoge nieuwkomers zijn onder meer de beursdebutant X-Fab en Brunel, terwijl ook internationale aandelen als Carrefour, Alibaba, Fugro en Amazon een forse sprong in de ranglijst maken. 


De BinckBank beleggers Top 200

Welke aandelen en andere effecten bezit beleggend België? Voor de ranglijst van de BinckBank Beleggers Top 200 is gekeken naar het aantal actieve beleggers bij BinckBank dat medio december bepaalde effecten in portefeuille had. Langs deze weg werden op de 200 ‘populairste’ effecten meer dan 180.000 ‘stemmen’ uitgebracht.


Daarbij is niet alleen naar Belgische en internationale aandelen gekeken, maar ook naar beleggingen in populaire beleggingsfondsen, obligaties en ETF’s. De volledige Top 200 vindt u als bijlage bij dit document. Hieronder alvast de Top 25.


Nyrstar en Ageas zijn opnieuw nummer 1 en 2. Ahold Delhaize maakt een indrukwekkende opmars. Ook AB Inbev, MDxHealth en Galapagos stijgen mooi in de ranglijst (aandeel vetgedrukt bij meer dan 5 plaatsen omhoog).


De 25 populairste effecten zijn allemaal aandelen die op Euronext noteren. Er zijn 12 aandelen die in de BEL20 noteren, enkel ArcelorMittal en Royal Dutch Shell hebben geen (extra) notering op Brussel. 


Het hoogst genoteerde Amerikaanse aandeel is Apple op plaats 24. Voor Frankfurt is het Volkswagen op de 64e plaats en voor Londen GlaxoSmithKline op de 75e plaats. De hoogste ETF is VanEck Vectors Gold Miners.


top25 

Trends

Ook per categorie is er in 2017 sprake van kleine verschuivingen.
Wanneer we kijken naar de verschillende categorieën en markten valt het toegenomen aantal Amerikaanse en Canadese aandelen op. Het aantal beleggingsfondsen in de lijst neemt daarentegen af, terwijl de populairder wordende ETF’s licht groeien.


Capture2

Sterkste nieuwkomer X-Fab nog maar net op de beurs

Debutant X-Fab, die in april naar de beurs trok, maakt een prominente entree. Ook de IPO van Balta is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de Belgische particuliere beleggers.   


Capture 3

Snelle stijgers

Opvallend in de lijst van sterkste stijgers is de prominente positie van Carrefour, dat maar liefst 95 plaatsen klom in de lijst. Alibaba is met een sprong van 90 plaatsen goed voor de 2de plaats.


Capture 4
Andere bekende klimmers zijn dit jaar Fugro (plus 74 plaatsen), het internetbedrijf Amazon (plus 72 plaatsen) en Econocom (plus 67 plaatsen). 

De grootste dalers zijn dan weer Airfrance- KLM (min 85 plaatsen) en Heineken (min 79 plaatsen).


Verdwenen

Naast nieuwkomers zijn er ook een aantal effecten uit de ranglijst verdwenen zoals het door verzekeraar NN aangekochte Delta Lloyd (47). Verder is het opmerkelijk dat enkele Franse aandelen minder populair zijn geworden onder BinckBank-beleggers: Peugeot (vorig jaar nummer 150), Air France-KLM (vorig jaar nummer 167), LafargeHolcim (vorig jaar nummer 175), Renault (vorig jaar nummer 182) en Vinci (vorig jaar nummer 189) vallen allemaal uit de Top 200 maar horen nog wel tot de Top 250.


De BEL20 versus de BinckBank top 20 van Belgische aandelen

Hoewel de vergelijking vanwege de verschillende gehanteerde criteria niet helemaal opgaat, is het toch interessant om te kijken in hoeverre de bij BinckBank-beleggers populairste aandelen eind 2017 afwijken van de officiële BEL20.  


Hieronder de 2 lijstjes van 20 hoogst scorende effecten, die in de lijst van BinckBank-beleggers voor 55% uit andere aandelen zou bestaan. 
Minder populair zijn aandelen Sofina, Cofinimmo, Aperam en Ontex Group die zich tussen plaats 40 en 70 situeren. Telenet Group haalt met moeite net de Top 40.


Capture 5

Ontdek de volledige Binck beleggers Top 200 voor 2017 hier.


Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het documentencenter onderaan op www.binck.be.”

Ook interessant voor u