‘s Avonds beleggen in Amerika

Na het eten handelen in aandelen en derivaten

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten
MA 19-10-2020

Bent u een belegger die alleen overdag op de beurs handelt? Of bent u net als steeds meer beursliefhebbers al vaker met Amerikaanse orders actief in de avonduren? De toenemende aandacht in de komende weken voor de Amerikaanse verkiezingen speelt daarbij zeker een rol, maar beleggen in de VS is al langer met een opmars bezig. Vooral door de snelle groei van tech-reuzen als Apple, Amazon en Tesla plus de mede daardoor in het ook springende beursgraadmeters als de Nasdaq100 en S&P500 investeren steeds meer Belgische beleggers op Wall Street. En dan hebben we het nog niet over alle mogelijkheden om op de grootste beurzen van de wereld in derivaten en Exchange Traded Funds (ETF) te handelen en te speculeren op de bewegingen van de belangrijkste indices.

Het gemak om via de platformen van BinckBank ook in de avonduren de beurzen in de gaten te houden én daarop ook zelf te handelen is verder vergroot door de steeds geavanceerdere beleggingsapps,  waardoor je als belegger niet alleen overal, maar ook altijd op de beurs actief kunt zijn.

Beleggen via de financiële markten in de Verenigde Staten biedt echter niet alleen de mogelijkheid elke beursdag tot tien uur ’s avonds te handelen, maar heeft ook een aantal andere voordelen waarvan u zich wellicht niet bewust bent. We zetten ze hier op een rij.

Enorm aanbod

Uiteraard is er overdag veel te kiezen op de beurs en op andere Europese beurzen, maar het aanbod op de markten in de Verenigde Staten is - met liefst 40 procent (!) van de wereldwijde market cap – toch nog net iets groter.

Alleen al via de megabeurzen in New York - de New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq - kan in vele duizenden bedrijven geïnvesteerd worden. En dan zijn daar ook nog de gigantische in opties en andere derivaten gespecialiseerde markten als de CME en CBOE. Ook grote wereldwijde ETF’s, obligaties en andere titels zijn in de avonduren volop verhandelbaar via de Amerikaanse beurzen.

Prime time

Hoewel u dagelijks van negen uur tot half zes in Brussel en grote delen van Europa kunt handelen ligt de focus van de Amerikaanse beurshandel, waar u op onze namiddag en avond terecht kunt van half vier tot tien uur ’s avonds.

Op deze beurzen wordt via bewegingen van de Dow Jones-index en de S&P 500 daarom regelmatig al flink gereageerd op ontwikkelingen en nieuws die de Europese markten pas de volgende dag kunnen verwerken.

Of het nu gaat om een rentebesluit van de Fed, een stevige uitspraak van Donald Trump of een andere geopolitieke ontwikkeling, het zijn allemaal zaken waar de Amerikaanse markten op bewegen. En bewegingen die Europa de volgende dag vaak volgt.

Tech, tech, tech

We haalden het hierboven ook kort al aan. De verwonderende blik op Silicon Valley en de enorme opmars van tech-bedrijven heeft de aandacht voor de markten in de Verenigde Staten alleen maar sneller doen groeien.

Vooral voor beleggers die zelf actief willen investeren in deze sterk groeiende, maar vaak ook zeer speculatieve en volatiele sector. Want waar kun je dat beter doen dan in het land zelf?

De beurzen van New York zijn immers niet alleen de thuisbasis van iconische bedrijven als Apple, Amazon, Alphabet (Google), Facebook en Microsoft, maar ook steeds weer opduikende hippe nieuwkomers als Tesla, Uber, Netflix en Zoom spreken bij beleggers tot de verbeelding.

Opties en turbo’s

En voor wie in opties, turbo’s en andere derivaten wil handelen zijn de mogelijkheden eveneens legio. Niet alleen turbo’s in bedrijven als Tesla en Netflix zijn populair, maar ook kan via BinckBank worden belegd in maand- en weekopties van de grootste Amerikaanse fondsen.

Met wel een belangrijke overeenkomst met vergelijkbare beleggingen op Nederlandse en Europese beurzen, namelijk dat opties en turbo’s complexe beleggingsvormen zijn die kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie vereisen. Informeer u daarom goed over de werking en risico’s voordat u in deze producten belegt.

Belgische aandelen verhandelen in New York

Naast deze Amerikaanse derivatenhandel kunt u de Amerikaanse markten ook simpelweg gebruiken om buiten de Europese handelsuren in Belgische aandelen te beleggen.

Via zogenaamde American Depository Receipts (ADR’s) kunt u in de avonduren zonder problemen handelen in een aantal grote Belgische bedrijven zoals AB Inbev, Euronav, Agenx en Galapagos. Maar andere populaire aandelen als Unilever, Aegon, ArcelorMittal, RELX en Philips.

Chinese giganten present

De ADR’s bieden nog niet zo lang de mogelijkheid om ook in snel opkomende Chinese megabedrijven te handelen. De noteringen in New York van bedrijven als Alibaba, Nio en Baidu zijn daarbij momenteel populair bij de avondbelegger. Vooral omdat rechtstreeks beleggen in deze aandelen via Chinese markten voor Belgische particulieren vaak nog niet mogelijk is.

Dollars in plaats van euro’s

Besef wel dat op de Amerikaanse markt aandelen of in andere titels niet in euro’s maar in dollars noteren. U loopt op bepaalde beleggingen dus een valutarisico indien de koersverhouding van beide munten wijzigt.

Al is dit voor sommige beleggers – zowel speculatief als uit oogpunt van spreiding - juist een reden om een deel van hun portefeuille buiten het eurogebied te investeren.

Weet ook dat de koersvorming van (Belgische) ADR’s uiteindelijk wordt bepaald door de onderliggende waarde van deze aandelen. Een daling van de dollar ten opzichte van de euro wordt daarbij dus doorgaans gecorrigeerd door een hogere koers (en omgekeerd).

Belangrijke informatie:

Dit artikel is bedoeld voor beleggers met al enige ervaring en die bekend zijn met beleggingsproducten zoals aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen en obligaties. Ook heeft u kennis nodig van beleggingsstrategieën zoals periodiek beleggen en rebalancing.

Turbo’s zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo en aan het verschil tussen de bied- en de laatprijs wanneer u een turbo aan- of verkoopt. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van Binck de KID van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. 

Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u