Terugblik op februari

Op voorzichtig optimisme kabbelt de beurs voort

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

De vaccinatieprogramma’s zijn in meer en meer landen goed op gang. Voorzichtig optimisme is dan ook terug te zien in meerdere vertrouwensindicatoren wereldwijd. Maar de strijd tegen het coronavirus is nog niet gestreden. Nog vele landen hebben lockdownmaatregelen.

Verenigde Staten

Afgelopen maand vond in de VS het impeachment-proces tegen oud-president Donald Trump plaats. Hoewel de verdeeldheid onder de Republikeinen groot is, waren er toch te weinig stemmen om Trump te veroordelen en zodoende kan hij gewoon meedoen met de verkiezingen van 2024. Voor de huidige president Joe Biden is het positief dat het proces snel is afgerond in de Senaat. Hierdoor loopt zijn COVID-19 stimuleringspakket geen onnodige vertraging op. De Democraten hopen het pakket ter waarde van $1.900 miljard deze maand door het Huis van Afgevaardigden te loodsen. Ter illustratie, de grootte van dit pakket behelst ongeveer 9% van de gehele Amerikaanse economie.

De Amerikaanse economie lijkt wel enige ondersteuning te kunnen gebruiken. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleef over het algemeen hoog door de door het coronavirus veroorzaakte beperkingen en het gebrek aan fiscale steun. Daarmee lijkt het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt wat te haperen. De Amerikaanse huizenmarkt daarentegen ligt er nog wel goed bij. De verkopen van de bestaande woningen en het aantal uitgegeven bouwvergunningen stegen in januari. Het sentiment onder de woningbouwers is dan ook nog steeds hoog. Zo steeg de NAHB Housing index ten opzichte van vorige maand en noteert die al enkele maanden in de buurt van de hoogste stand ooit.

De Amerikaanse industriële productie zette het ingezette herstel voort. Een sterkere vraag van klanten en toegenomen export zorgden ervoor dat de inkoopmanagers van de industrie positief naar de toekomst blijven kijken. Ook de inkoopmanagers van de dienstensector zijn positief over de toekomst. De positieve kijk van de inkoopmanagers was terug te zien in het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex. Deze kwam afgelopen maand uit op 59,5 ten opzichte van 58,7 in januari. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op een versneld herstel van de economie.

Europa

De impact van het coronavirus blijft een zware last voor de eurozone. Hoewel het vaccineren is begonnen, blijft het aantal vaccinaties per hoofd van de bevolking binnen de EU achter bij dat van bijvoorbeeld de VS. Er heerst binnen Europa onvrede over het trage verloop. In een speech gaf EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen uitleg over de problemen. De EU was relatief laat met de goedkeuring van verschillende vaccins. Verder was de EU te optimistisch als het ging om massale productie van vaccins en misschien was de EU ook te zeker over de daadwerkelijke levering. Veel Europese landen zitten dan ook vooralsnog in gehele of gedeeltelijke lockdown.

De economie kan een heropening echter goed gebruiken. Jaar-op-jaar komen de herziene cijfers uit op een krimp van 5% over 2020. Ter vergelijking, dit is een stuk ernstiger dan de krimp ten tijde van de kredietcrisis in de jaren 2008 (-2,2%) en 2009 (-2,3%). De vooruitzichten voor de economie zijn echter verdeeld. Zo verwachten de inkoopmanagers van de industrie een stevig herstel, terwijl de inkoopmanagers van de dienstensector het herstel somberder inzien. Deze laatste sector wordt nog steeds hard geraakt door de huidige coronamaatregelen. Het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex bleef hierdoor, ondanks een stijging van 47,8 in januari naar 48,8 deze maand, onder het niveau van 50. Hoewel dit nog steeds duidt op een economische krimp, zijn er grote verschillen tussen de landen onderling. Zo bevindt de Duitse index zich boven de 50, terwijl de Franse index er ruim onder zit.

Azië-Pacific

De Japanse economie groeide in het vierde kwartaal harder dan verwacht door onder andere het aantrekken van de export, bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen. Over heel 2020 kromp de economie wel. Met een krimp van 4,8% deed de Japanse economie het net iets minder slecht dan de eurozone. Doordat in diverse delen van Japan de noodtoestand is uitgeroepen vanwege nieuwe corona-uitbraken, staat het verdere herstel onder druk. Met name de dienstensector lijdt onder de noodtoestand en zodoende is hier nog geen voorspoedig herstel te zien. De industrie lijkt er minder last van te hebben. Het vertrouwenscijfer van de door de Jibun Bank gepubliceerde gecombineerde inkoopmanagersindex steeg ten opzichte van de meting van januari van 47,1 naar 48,2.

Terwijl de Europese landen en de VS vooral vochten om zelf zoveel mogelijk vaccins te krijgen, stelde China beschermingsmaterialen kosteloos beschikbaar. Ondanks dat de effectiviteit van de Chinese vaccins lager lijkt dan de westerse, zorgen de Chinese vaccins er wel voor dat verschillende opkomende landen hun bevolking kunnen beschermen tegen het virus. In combinatie met het Belt and Road Initiative, in 2013 gelanceerd door de Chinese president Xi Jinping, weet China steeds meer Aziatische, Afrikaanse en Europese landen economisch aan zich te binden. Zo heeft Beijing grote leningen uitstaan voor infrastructurele projecten aan de allerarmste landen. China zal de komende jaren een grotere rol op het wereldtoneel opeisen. Dan zal blijken of de Verenigde Staten en Europa in staat zijn het Chinese tempo bij te benen.

Centrale banken

Tijdens de tweedaagse hoorzitting voor het Congres sprak Fed-voorzitter Jerome Powell de verwachting uit dat de Amerikaanse economie in de loop van het jaar verbetert. Hoewel de arbeidsmarkt nog lang niet is hersteld van de neergang door de coronacrisis, moeten de vaccinaties tegen corona zorgen voor een terugkeer naar een normale gang van zaken. Met de huidige stimulans van de economie komt er een hoop geld bij, dat zijn weg in de reële economie nog moet vinden. Dit kan uiteindelijk leiden tot een te hoge inflatie. De Fed streeft naar een gemiddelde inflatie van 2%.

Powell gaf aan een sterke stijging van de inflatie niet als een groot risico te zien. De inflatie was de afgelopen 25 jaar namelijk relatief laag en stabiel geweest. Het is volgens hem niet waarschijnlijk dat er snel veranderingen komen in deze omstandigheden. De recente stijging van de kapitaalmarktrente weerspiegelt het toegenomen marktoptimisme over het economisch herstel en baart hem zodoende geen zorgen. Hij benadrukte dat de monetaire stimuleringsprogramma’s nodig zijn en het huidige beleid blijft dus voorlopig ruim.

Ook in Europa stegen de kapitaalmarktrentes afgelopen maand. Zo klom onder andere de Nederlandse 10-jaarsrente richting de 0%. De ECB gaf aan de recente stijgingen van de kapitaalmarktrentes in de gaten te houden. De financiële markten lieten aan het einde van februari enkele correcties zien na een stijging van de rente.

Olie

Het was een goede maand voor de olieprijs. De maand februari werd afgesloten op een koers van USD 66,13 ten opzichte van USD 55,88 waarmee het de maand begon. Daarmee steeg de prijs met 18,3% en ligt de prijs ook hoger dan een jaar geleden, het moment voordat de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte. De olieprijs steeg onder andere door de extreme kou in Texas. Daardoor viel er in de staat een significant deel van de olieproductie al dan niet tijdelijk weg.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

Het was een positieve maand voor de beurzen. Het verloop had wat weg van het verloop van januari. Over het algemeen stonden de beurzen in de eerste weken in de plus. In de laatste week werd een groot deel van het gewonnen terrein echter weer prijsgegeven. Zodoende eindigden de graadmeters net boven de stand waar de maand mee werd begonnen. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand 2,1% in de plus. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) steeg met 3,2% (in dollars steeg de index met 3,1%).

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en deze data is afkomstig van Morningstar.


Morningstart grafiek

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 28/02/2021):

    Februari  2021
Aandelen (in euro)
Europa  +2,96% +2,14%
Verenigde Staten +3,09% +2,77%
 Japan +2,03% +1,67%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,52% -0,68%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -0,17% -0,16%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +0,53% +1,18%
Britse pond +2,24% +3,71%
Japanse yen -1,21% -1,90%
 

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Deel dit artikel:

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u