Terugblik op januari

Nieuwe Amerikaanse president, vaccinatieprogramma’s gestart, nieuw jaar nieuwe kansen?

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Wereldwijd zijn er vaccinatieprogramma’s opgestart tegen het coronavirus, maar nog steeds houdt het virus de wereld stevig in zijn greep. Met mutaties van het virus in besmettelijkere varianten als de Britse en Zuid-Afrikaanse waren overheden genoodzaakt om lockdownmaatregelen verder aan te scherpen. Toch verwacht het IMF dat de wereldeconomie in 2021 met 5,5% groeit. De kracht van het economisch herstel zal, afhankelijk van lockdownmaatregelen en kwaliteit van medische zorg, echter per land verschillen. Zo verwacht het IMF een sterker herstel voor de Amerikaanse economie en juist een achterblijvend herstel in Europa.

Verenigde Staten

Afgelopen maand werd Joe Biden geïnaugureerd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Dit ging echter niet zonder zowel figuurlijke als letterlijke slag of stoot. Het Capitool werd namelijk door Trump-aanhangers bestormd. Volgens de Democraten ruide Trump zijn aanhangers op tot een opstand omdat de uitslag van de verkiezingen niet zou deugen. Dit leidde tot een nieuwe impeachment, een zogeheten afzettingsprocedure, tegen Trump. Het doel van deze procedure is om ervoor te zorgen dat Trump over vier jaar niet nogmaals een gooi naar het presidentschap kan doen. Trump gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in als de eerste president in de geschiedenis van de VS die tot twee keer toe is impeached.

Voor Biden ligt er de loodzware taak om van de verdeelde staten weer de Verenigde Staten te maken. Op zijn eerste dag als president tekende hij meteen zeventien decreten. Negen daarvan waren decreten van Trump die werden teruggedraaid. Zo wenst de VS weer toe te treden tot het klimaatakkoord van Parijs en tot de Wereldgezondheidsorganisatie. Bidens grootste uitdaging is het onder controle krijgen van het coronavirus. Hij heeft zich als doel gesteld om in zijn eerste 100 dagen als president 100 miljoen landgenoten te laten vaccineren. Daarnaast heeft hij een coronasteunpakket gepresenteerd van maar liefst USD 1900 miljard. Dat is meer dan het Bruto Binnenlands Product, de totale toegevoegde waarde van finale goederen en diensten, van Nederland en België samen.

Ondanks de coronacrisis ligt de huizenmarkt er in Amerika nog goed bij. De vraag naar woningen is hoog en het aanbod relatief laag. Het aantal bouwvergunningen liep op naar het hoogste niveau sinds 2006. Onder de huizenbouwers heerst dan ook een positief sentiment. Het positieve sentiment was ook terug te zien bij de inkoopmanagers. Het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex kwam afgelopen maand uit op 58,7 ten opzichte van 55,3 in december. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op verder herstel van de economie. Het is daarmee het enige stijgende inkoopmanagersindexcijfer dat we bespreken in deze nieuwsbrief. Dat de economie duidelijk aan het herstellen is blijkt ook uit de economische groeicijfers over het laatste kwartaal. Deze gaven weliswaar een krimp weer van -2,5% ten opzichte van een jaar eerder, maar vergeleken met het derde kwartaal groeide de economie.

Europa

De mutatie van het coronavirus naar de veel besmettelijkere Britse variant heeft geleid tot verzwaring van de lockdownmaatregelen. De Britse premier Boris Johnson heeft al laten vallen dat de lockdown in Groot-Brittannië mogelijk tot aan de zomer gaat duren. Als de besmettelijke variant van het virus goed voet aan de grond krijgt in continentaal Europa, dan zullen ook andere landen hun maatregelen moeten verlengen. Vooralsnog is een grote faillissementsgolf in Europa te voorkomen door belangrijke steunpakketten. Maar als de lockdowns nog aanzienlijk worden verlengd, wordt het steeds aannemelijker dat bedrijven gaan omvallen.

Dat het niet goed gaat met de Europese economie blijkt wel uit de economische groeicijfers over het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal van 2020 kromp de Europese economie met 5,1% vergeleken met een jaar eerder. Dat de coronacrisis diepe sporen nalaat blijkt wel uit de door de Europese Commissie gepubliceerde Economische Sentiment Indicator. Deze indicator, opgesteld uit onder andere vertrouwenscijfers van de industrie, dienstensector en de Europese consument, staat al bijna een jaar onder het langjarig gemiddelde. Lichtpuntje is wel dat, mede door de steunmaatregelen vanuit overheden, de werkloosheid nog steeds relatief laag is in Europa.

De Europese inkoopmanagers bevestigden andermaal het beeld van de afgelopen maanden. De korte termijn vooruitzichten voor de economie van de Eurozone staan onder druk door de aangescherpte lockdownmaatregelen. Met name de dienstensector wordt zwaar getroffen door de nieuwe maatregelen. Door de lockdowns lopen onder andere de detailhandel en de horecasector belangrijke omzet mis. Dit was duidelijk terug te zien in het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex. Deze daalde afgelopen maand naar 47,8 ten opzichte van 49,1 in december. Het waren met name de inkoopmanagers van de dienstensector die negatief gestemd waren over de toekomst.

Azië-Pacific

Ook in Azië vielen vertrouwenscijfers terug. In Japan werd in het begin van de maand rond Tokio, waar ongeveer een derde van de totale bevolking woont, de noodtoestand afgekondigd. Het aantal coronabesmettingen liep daar namelijk snel op. De Japanse premier Suga Yoshihide zei dat de pandemie „erger is geworden dan we ons ooit konden voorstellen.” Hij sprak de hoop uit dat eind februari een begin wordt gemaakt met vaccineren tegen het virus en dat de Olympische Spelen komende zomer door kunnen gaan. Toch had het oplopen van de besmettingen een negatieve invloed op het vertrouwen van de consument en dat van de inkoopmanagers. Het vertrouwenscijfer van de door de Jibun Bank gepubliceerde inkoopmanagersindex daalde ten opzichte van de meting van december. In januari viel het vertrouwen terug naar 47,1 ten opzichte van 48,5 in december. Premier Yoshihide Suga kondigde eerder al een nieuw stimuleringspakket aan om de impact van de derde golf van besmettingen op de economie te dempen.

Hoewel de Chinese economie in het vierde kwartaal met 6,5% was gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, raakten ook de Chinese inkoopmanagers wat van hun vertrouwen in de toekomst kwijt. In China waren na een lange periode van zeer lage aantallen coronabesmettingen toch weer enkele kleine uitbraken geconstateerd. Dat neemt niet weg dat het vertrouwen nog steeds op een relatief hoog niveau ligt. Zo blijkt uit het cijfer van de door Caixin en IHS Markit gepubliceerde index van inkoopmanagers. Deze kwam in januari uit op 52,2. Daarmee daalde deze wel sterk ten opzichte van de hoge waarde van 55,8 in december, maar duidt nog op een groei van de economie.

Centrale banken

De ontwikkeling van de economie is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. De Fed blijft scherp oog houden voor de neerwaartse risico’s en hield daarom het huidige beleid in stand. Fed voorzitter Jerome Powell gaf aan dat het nog veel te vroeg is om te denken aan afbouw van de steunmaatregelen. Zijn verwachting is dan ook dat de inflatie nog enige tijd gematigd blijft.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, gaf aan dat de aanhoudende pandemie de economische vooruitzichten op korte termijn negatief beïnvloedt. Toch hield de ECB haar huidige monetaire beleid ongewijzigd. De renteniveaus zijn laag en het monetaire beleid moet zijn weg gaan vinden naar de reële economie. Lagarde stuurde dan ook erop aan dat de overheden in de eurozone hun ruimhartige begrotingsplannen versneld doorvoeren.

Olie

De verhouding tussen vraag en aanbod van olie is de afgelopen tijd verbeterd. De vraag naar olie is gestegen terwijl de OPEC en met name Saudi-Arabië daarentegen het aanbod beperkt. Daar komt nog eens bij dat door de lage olieprijzen in 2020 de Amerikaanse olieproductie is teruggevallen. We zien dit dan ook terug in de stijging van de olieprijs in januari. Ten opzichte van de start van het jaar noteerde de olieprijs 7,9% hoger. De eerste maand van het jaar werd afgesloten op een koers van USD 55,88 ten opzichte van USD 51,80 waarmee het de maand begon.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

Het was een aardige start van het nieuwe beursjaar. Over het algemeen stonden de beurzen in de eerste weken in de plus. In de laatste week van januari werd het gewonnen terrein echter prijsgegeven. Zodoende eindigden de graadmeters rond de stand waar het jaar mee werd begonnen. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand -1,1% lager. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) steeg met 0,4% (in dollars daalde de index met-0,4%).

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en deze data is afkomstig van Morningstar.


Morningstart grafiek

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/01/2021):

    Januari  2021
Aandelen (in euro)
Europa  -0,80% -0,80%
Verenigde Staten -0,30% -0,30%
 Japan -0,35% -0,35%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,16% -0,16%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,01% +0,01%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar 0,65% 0,65%
Britse pond +0,91% +0,91%
Japanse yen -0,71% -0,71%
 

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u