Terugblik op maart

Positieve verrassingen en nieuwe beursrecords een jaar na de coronadip

Geschreven door Sander Hesterman | 5 minuten

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat de aandelenmarkten fors daalden. Midden maart vorig jaar bleek het dieptepunt van een zeer bewogen maar uiteindelijk toch een goed beursjaar. Sinds het dieptepunt zijn de aandelenmarkten wereldwijd flink hersteld. De belangrijkste drijfveren voor het herstel waren de enorme stimulansen van centrale banken en overheden en het zicht op economisch herstel.

Verenigde Staten

De Amerikaanse president Biden is zijn termijn daadkrachtig begonnen. Zijn American Rescue Plan is door het Congres goedgekeurd. Het gigantische stimuleringspakket waar we het ook in de vorige terugblik over hebben gehad behelst met $1,9 biljoen, ongeveer 9% van de gehele Amerikaanse economie. Onderdeel van dit plan is dat huishoudens $1.400 ontvangen en zodoende de economie een impuls zal krijgen. Daarnaast heeft Biden het voornemen om vanaf 1 mei iedere volwassenene toegang te geven tot een vaccinatie. De Amerikaanse samenleving zou dan kunnen terugkeren tot een normale situatie in de zomer. De Amerikaanse consument kan deze vooruitzichten waarderen. Dit was terug te zien in het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen steeg afgelopen maand en staat op het hoogste punt sinds het dieptepunt van maart vorig jaar.

Met een teruglopende werkloosheid en het hoogst aantal nieuwe banen in zeven maanden tijd, is de Amerikaanse economie terug op stoom aan het geraken. De inkoopmanagers beamen dit beeld en zien de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Dit was terug te zien in het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex. Deze kwam afgelopen maand uit op 59,7 ten opzichte van 59,5 in februari. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op verdere groei van de economie.

Europa

In de vorige terugblik beschreven we al dat er binnen Europa onvrede heerst over het trage verloop van de vaccinaties. Die onvrede is afgelopen maand niet minder geworden. Net nu het vaccineren goed op gang kwam, werd het in diverse Europese landen tijdelijk stilgelegd. De reden hiervoor was een mogelijke bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Inmiddels is het vaccineren hervat. Desalniettemin zagen een aantal landen zich genoodzaakt om de coronamaatregelen weer aan te scherpen omdat het aantal besmettingen weer opliep. Het herstel van de Europese economie loopt hierdoor vertraging op.

De inkoopmanagers van de Eurozone waren verrassend positief gestemd afgelopen maand. Het door de IHS Markit gepubliceerde inkoopmanagersindex steeg in maart naar 52,5 van een stand van 48,8 in februari. Dit is goed nieuws voor de eurozone, want een stand boven de 50 duidt op economische groei. Er is onder de inkoopmanagers van verschillende sectoren wel een groot verschil waarneembaar. Zo staat de industrie er erg sterk voor, maar bij de dienstensector wordt er door de inkoopmanagers nog wel uitgegaan van een krimp van de economie.

Azië-Pacific

De Chinese economie houdt het positieve momentum vast. Het vertrouwen van zowel de inkoopmanagers van de industrie als de dienstensector herstelde van de terugval die we afgelopen maand zagen. Dit was terug te zien in het cijfer door de Caixin en IHS Markit gepubliceerde index van inkoopmanagers. In maart kwam deze uit op 53,1 ten opzichte van 51,7 in februari.

Ook het vertrouwen van de Japanse inkoopmanagers herstelde en is weer op het niveau van begin 2020. Het vertrouwenscijfer van de door de Jibun Bank gepubliceerde gecombineerde inkoopmanagersindex steeg naar 49,9 ten opzichte van 48,2 in februari. Het vertrouwen van de Japanse consument vertoonde gelijke trend en steeg naar het hoogste niveau in één jaar tijd.

Centrale banken

De Fed verhoogde haar economische ramingen. Het huidige tempo van vaccineren in combinatie met een ruimhartig overheidsbeleid stemt de Fed optimistisch over de groei van de Amerikaanse economie. Dit leidde vooralsnog niet tot een wijziging in het gevoerde beleid. De inflatie in de VS liep dit jaar wel iets op maar is nog steeds gematigd. Fed-president Powell herhaalde afgelopen maand dat het huidig oplopen van de inflatie van tijdelijke aard is en er geen grote prijsstijgingen te verwachten vallen. Daarnaast is ook de doelstelling van volledige werkgelegenheid nog niet gehaald. Om die reden wordt het huidige ruimhartige monetaire beleid in stand gehouden.

Powell gaf aan om een sterke stijging van de inflatie niet als een groot risico te zien. De inflatie was de afgelopen 25 jaar namelijk relatief laag en stabiel geweest. Het is volgens hem niet waarschijnlijk dat er snel veranderingen komen in deze omstandigheden. De recente stijging van de kapitaalmarktrente weerspiegelt het toegenomen marktoptimisme over het economisch herstel en baart hem zodoende geen zorgen. Hij benadrukte dat de monetaire stimuleringsprogramma’s nodig zijn en het huidige beleid blijft dus voorlopig ruim.

In Europa waren de conclusies van de centrale bankiers niet anders. De beleidsrentes werden ook daar ongewijzigd gelaten. Evenals de centrale bank van Japan (BoJ). Sinds 2016 stuurt de BoJ op een 10-jaarsrente van 0%. De afgelopen maand is echter besloten dat deze rente wat verder mag fluctueren in een bandbreedte van -0,25% tot +0,25% voordat zij ingrijpt. Voorheen was dit een bandbreedte van +/- 0,2%. Daarnaast kondigde de BoJ aan om alleen nog maar selectief in tijden van marktonrust ETFs op te kopen.

Olie

De OPEC+ heeft aangekondigd dat zij de olieproductie weer langzaam willen gaan opvoeren. De reden hiervoor was dat de olieproducerende landen de vraag naar olie zien stijgen. De OPEC+ verwacht een sterk herstel van de wereldeconomie en daaraan verbonden een verder herstel van de vraag naar olie. Het vraagherstel komt met name vanuit de VS en China, de vraag vanuit de EU blijft vooralsnog zwak. De olieprijs viel iets terug na de flinke sprong in februari. De maand maart werd afgesloten op een koers van USD 63,54 ten opzichte van USD 66,13 waarmee de maand begon. Daarmee daalde de prijs met 3,9%.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

Het was een zeer positieve maand voor de beurzen. Net als in januari en februari stonden de beurzen over het algemeen in de eerste weken in de plus. Maar waar er in januari en februari een terugval volgde tegen het einde van de maand, stegen de beurzen ditmaal verder. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand 6,5% in de plus. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) steeg met 6,6% (in dollars steeg de index met 3,2%).

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en deze data is afkomstig van Morningstar.De financiële markten in 10 seconden (toestand op 31/03/2021):

    Maart  2021
Aandelen (in euro)
Europa  +6,12% +8,39%
Verenigde Staten +6,77% +9,74%
 Japan +4,03% +5,77%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,28% -0,40%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,20% +0,03%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +2,92% +4,14%
Britse pond +1,82% +5,05%
Japanse yen -0,93% -2,82%
 

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Deel dit artikel:

Auteur

Sander Hesterman

Sander Hesterman is al sinds jonge leeftijd gefascineerd door de wereld van het beleggen. Omdat hij nooit uitgeleerd is volgt hij momenteel een postdoctorale opleiding tot beleggingsprofessional. Bij BinckBank geeft hij in de rol van Investment Analist invulling aan zijn passie.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Sander Hesterman staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u