Terugblik op november

Biden, Brexit, Brent en besmettingen: een bomvolle beursmaand vol belevenissen

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Afgelopen maand was een bijzonder goede maand op de beurs: met een stijging van 14% was november de beste beursmaand sinds 1987. Met name de cyclische aandelen leefden op. Het herstel van vertrouwen bij de aandeelhouders in de opleving van de economie kwam doordat meerdere positieve onderzoekresultaten naar buiten kwamen over een coronavaccin. Hoewel de resultaten positief ogen, zal het naar verwachting nog wel een aantal maanden duren voordat de vaccins op grote schaal beschikbaar zijn. Tot die tijd zullen coronamaatregelen zoals lockdowns nodig zijn om mensenlevens te redden. Dat dit de wereldeconomie hard blijft raken, is voor iedereen wel duidelijk. De coronacrisis heeft overheden ertoe gedwongen de economie te ondersteunen. Uit het laatste rapport van het Institute of International Finance (IIF) blijkt dat de overheidsuitgaven ertoe hebben geleid dat de wereldwijde schuldenberg momenteel meer dan 3,5 keer zo groot is als de omvang van de gehele wereldeconomie. De gevolgen van deze enorme schuldenberg zijn echter moeilijk te voorspellen.

Verenigde staten

In de VS ging afgelopen maand veel aandacht naar de presidentsverkiezingen van 3 november. Het was een nek-aan-nekrace tussen zittend president Donald Trump en Democraat Joe Biden. Inmiddels heeft Biden de verkiezingen gewonnen nadat de cruciale staten Biden lokaal hadden uitgeroepen als winnaar. Vanuit het team van Trump wordt deze overwinning nog steeds aangevochten via rechtszaken en hertellingen. Door de coronacrisis hebben veel mensen per post hun stem uitgebracht in plaats van via de normale stembus; het tellen van deze stemmen nam extra tijd in beslag. De uitslag van de verkiezingen maakte wel duidelijk dat het Amerikaanse volk momenteel erg verdeeld is. Het samensmelten van Republikeinen en Democraten en het herwinnen van vertrouwen in de politiek is een grote uitdaging voor de nieuwe president.

De grootste acute uitdaging voor Biden is echter het onder controle krijgen van de coronacrisis. Het aantal dagelijkse besmettingen liep in oktober en november flink op. Ondertussen zijn er al meer dan 13,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het virus. Dagelijks komen er meer besmettingen bij dan het totaal aantal (gerapporteerde) besmettingen in China. Biden heeft al een team bijeengeroepen om mogelijke maatregelen te bespreken, zoals het verplicht stellen van mondmaskers, plaatselijke lockdowns en het uitbreiden van de testcapaciteit.

De Amerikaanse economie hield al met al goed stand afgelopen maand. Dit was onder andere terug te zien in het vertrouwenscijfer van de Amerikaanse inkoopmanagers. Zowel de inkoopmanagers van de industrie als die van de dienstensector hebben vertrouwen in de toekomst. De door IHS Markit gepubliceerde voorlopige inkoopmanagersindex kwam afgelopen maand uit op een nog hoger niveau en steeg van 56,3 naar 57,9. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op verder herstel van de economie. Ook op de huizenmarkt gaat het steeds beter. De lage rente in de VS ondersteunt de stijging van de huizenprijzen. Dit is terug te zien in de 6,6% jaar-op-jaar stijging van de S&P Case-Shiller in september.

Nu een aantal overheidsmaatregelen aflopen om de burger te steunen in deze zware tijden, staat het inkomen van consumenten onder druk. Republikeinen en Democraten kunnen het niet eens worden over de omvang van een nieuw steunpakket. Het consumentenvertrouwen viel afgelopen maand dan ook wat terug. Opvallend in het maandelijkse onderzoek van de Universiteit van Michigan was dat Democraten momenteel positiever naar de economische toekomst kijken dan Republikeinen.

Europa

In het begin van dit jaar kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat ze op 31 januari de EU zal verlaten. Tot het einde van dit jaar zou er een overgangsperiode gelden waarin de onderlinge betrekkingen min of meer gelijk blijven. Er zijn dus nog maar een paar weken over om afspraken te maken over de periode daarna. De onderhandelingen gaan niet zonder slag of stoot. Twee van de belangrijkste twistpunten zijn: een gelijk speelveld tussen bedrijven en een eerlijke verdeling van de visquota. Zonder onderling akkoord komen er op 1 januari 2021 visquota en importtarieven voor goederenstromen over en weer.

Naast de Brexit heeft de EU ook intern een probleem op te lossen. Polen en Hongarije hebben namelijk middels hun vetorecht, de nieuwe meerjarenbegroting van de EU geblokkeerd. Beide landen kunnen zich niet vinden in de strengere rechtstaatsregels van de EU. Middels het nieuw geïntroduceerde rechtsstaatmechanisme kan de Europese Commissie EU-subsidies aan lidstaten onthouden, wanneer de regels worden overtreden. Wanneer de EU-landen er onderling niet uitkomen, wordt er per komende 1 januari terug gevallen op een noodbegroting. Daarmee vervalt ook het corona-steunfonds van €750 miljard van de EU, waar juist landen als Polen en Hongarije zwaar op zouden steunen.

De tweede golf aan coronabesmettingen doet het vertrouwen in Europa geen goed. Afgelopen maanden liep het vertrouwen van de inkoopmanagers al terug, maar in november kwam daar nog een versnelling in door de aangescherpte coronamaatregelen in meerdere landen. Het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex viel scherp terug naar 45,3 ten opzichte van 50 in oktober. Hiermee gaan de inkoopmanagers er van uit dat de economie zal krimpen. Ook het vertrouwen van de Europese consument kreeg afgelopen maand een klap. Het door de Europese Commissie gepubliceerde consumentenvertrouwen daalde in november, met name door de impact van de tweede golf en de bijkomende verscherping van maatregelen zoals nieuwe lockdowns.

Azië-Pacific

Op 15 november tekenden 15 landen in Azië en Oceanië het Regional Comprehensive Economic Partnership. Naast China nemen onder andere ook Japan, Zuid-Korea, Australie en Nieuw-Zeeland deel en wordt zo mogelijk de grootste vrijhandelszone van de wereld gecreëerd. Het partnerschap omvat ongeveer 1/3 van de wereldeconomie. De grote afwezige in het verdrag is India. Die trok zich vorig jaar terug uit de onderhandelingen. Officieel omdat de lagere importtarieven het lokale bedrijfsleven zou schaden, maar China en India leven momenteel ook op gespannen voet met elkaar.

Uit de meest recente Chinese cijfers lijkt het economisch herstel zich door te zetten. Zo bleef de jaar-op-jaar groei van de industriële productie stabiel in oktober. Ook namen de detailhandelsverkopen jaar-op-jaar toe. Dat het goed gaat in China bleek ook uit het vertrouwen van de inkoopmanagers. Het cijfer van de door Caixin en IHS Markit gepubliceerde index van inkoopmanagers kwam in november uit op 57,5. Daarmee steeg deze ten opzichte van 55,7 in oktober.

In vergelijking met China zijn de Japanse inkoopmanagers nog een stuk voorzichter over de toekomst van de economie. Ondanks dat ze nog wel uitgaan van een krimp van de economie herstelde hun vertrouwen wel afgelopen maanden beetje bij beetje. Dit was terug te zien in het door de Jibun Bank gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindices: deze steeg miniem afgelopen maand van 48,0 in oktober naar 48,1 in november. Het vertrouwen van de Japanse consument bleef afgelopen maand ook stabiel en op een laag niveau. De toename van het aantal coronabesmettingen zal niet positief hebben bijgedragen.

Centrale banken

Indien economische steunmaatregelen te snel worden afgebouwd, kan dit leiden tot een terugval van het economische herstel en zullen bedrijven in de problemen kunnen komen, zo waarschuwde de ECB in haar Financial Stability Report. Volgens de ECB zal de winstgevendheid van banken voor langere tijd onder druk blijven staan. Aan de ene kant door het huidige lage rentebeleid, aan de andere kant omdat banken aan veel bedrijven uitstel hebben verleend voor het aflossen van leningen. Het blijft natuurlijk de vraag of deze bedrijven de leningen in de toekomst wel terug kunnen betalen. Ondanks dat banken voorzieningen hebben getroffen om mogelijke tegenvallers op te vangen, twijfelt de ECB of deze wel hoog genoeg zijn. Momenteel valt het aantal faillissementen mee, maar dit is sterk afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis en de steunmaatregelen van overheden.

De Fed waarschuwde op haar beurt in haar Financial Stability Report voor de impact van de coronapandemie. Mocht de pandemie nog lang aanhouden, mede door vertragingen in de productie van vaccins, dan belemmert dit het economisch herstel en zal dit druk geven op de financiële markten. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte dat het economisch herstel kwetsbaar is. Hij gaf daarbij aan dat overheden meer werk moeten maken van begrotingsstimulansen, maar ook dat de Fed mogelijk meer maatregelen gaat nemen.

Vanuit het Amerikaanse ministerie van Financiën kwam echter het verzoek om een deel van de steunprogramma’s van de Fed stop te zetten. Dit leidde tot een botsing tussen Powell en de Amerikaanse minister van Financiën Mnunchin. Aankomend zou president Biden de steun graag voortzetten. Hiermee is de toekomst van deze steunprogramma’s momenteel onzeker.

Olie

November was een zeer goede maand voor de olieprijs. De Brent olieprijs steeg in november met maar liefst 27% en sloot de maand af op een slotkoers van USD 47,59 ten opzichte van de slotkoers van USD 37,46 in oktober. De leden van de OPEC en Rusland kwamen afgelopen maand weer samen om te spreken over een eventueel uitstel van een geplande productieverhoging met 2 miljoen vaten. In het voorjaar was afgesproken om de productie te beperken en zo de enorme vraaguitval door de coronacrisis op te vangen. Eigenlijk zouden de landen aanstaande januari de olieproductie weer opvoeren. Er werd echter voorgesteld om de olieproductie uit te stellen tot het tweede kwartaal van volgend jaar. Momenteel produceren Rusland, Saoedi-Arabië en hun bondgenoten elke dag een kleine acht miljoen olievaten minder dan ervoor. Dit stut de olieprijs, maar kost de landen wel marktaandeel. Vooralsnog zijn de leden het onderling niet akkoord over het uitstel.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

Ook voor de aandelenmarkten was het een goede maand. In november stegen de beurzen flink. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand 14,1% hoger. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) steeg met 9,2% gemeten in euro's, in dollars steeg de index met 12,2%.

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en data afkomstig van Morningstar.


Morningstart grafiek

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/11/2020):

    November  2020
Aandelen (in euro)
Europa  +14,27% -5,38%
Verenigde Staten +8,90% +9,05%
 Japan +9,85% +3,37%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,00% +1,30%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,56% +1,07%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar -2,34% -5,99%
Britse pond +0,42% -5,54%
Japanse yen -2,03% -2,06%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Deel dit artikel:

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u