Terugblik op oktober

5 minuten

Zoals Mark Twain het ooit zei in een vrije vertaling, oktober is een van de meest gevaarlijke maanden om in aandelen te speculeren, de andere zijn juli, januari, september, april, november, mei, maart, juni, december, augustus en februari. Afgelopen maand was er voldoende aanleiding om de beurzen net als in maart flink lager te zetten. De tweede golf van coronabesmettingen overspoelt momenteel Europa en in de Verenigde Staten loopt het aantal besmettingen weer flink op. Mede gevoed door indicaties van economisch herstel was de reactie op de beurzen toch niet zo hevig als eerder dit jaar. Dat het economisch iets beter gaat in de wereld werd ook door het IMF onderstreept. In vergelijking met een kwartaal eerder was men bij het IMF iets optimistischer over de economische effecten van de coronacrisis. Er wordt nu verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,4% krimpt, in het tweede kwartaal was dat nog 4,9%. Dit herstel wordt voornamelijk door China gedreven.

Verenigde staten

In de VS ging afgelopen maand de meeste aandacht uit naar de presidentsverkiezingen van 3 november. De finale van de race om het presidentschap was losgebarsten in oktober. Joe Biden ging de afgelopen maanden aan de leiding in de peilingen, maar beide kandidaten weten dat de peilingen ernaast kunnen zitten. Dat was vier jaar geleden ook het geval. Beide kandidaten zijn dan ook tot op de laatste dag de strijd aangegaan om de zogenaamde swing states voor zich te winnen. De voortdurende pandemie lijkt geen invloed te hebben op de opkomst van kiezers. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om te stemmen per post. Een mogelijkheid die Trump al eens openlijk heeft bekritiseerd en heeft aangehaald als reden om de uitslag van de verkiezingen in twijfel te kunnen trekken. Dit zou tot sociale spanningen kunnen leiden bij een nek-aan-nek race. Op 20 januari vindt de beëdiging van de nieuwe president plaats.

De Amerikaanse economie herstelde sterk in het derde kwartaal. De economie groeide ten opzichte van het tweede kwartaal met 7,4%. Daarmee is de economie nog niet volledig hersteld. Jaar-op-jaar is er echter nog steeds sprake van een economische krimp van 2,9%. Ondanks dat de VS nog steeds de twijfelachtige eer heeft van de lijst aan te voeren met het meeste aantal coronabesmettingen, duiden de vertrouwenscijfers nog steeds op een verder herstel van de economie. Zo steeg in oktober het maandelijkse cijfer van de door IHS Markit gepubliceerde inkoopmanagersindex van 54,3 naar 55,5. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op verder herstel van de economie. Ook het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen in de VS, cruciaal voor de belangrijke binnenlandse consumptie, herstelde afgelopen maand verder en staat nu op het hoogste niveau sinds maart. Het vertrouwenscijfer van de consumenten is wel nog steeds duidelijk onder het langjarig gemiddelde.

Europa

Afgelopen maand kwamen de EU-leiders bijeen in Brussel voor de Europese Raad. Hier werden onder andere de Brexit, klimaatverandering en de coronacrisis besproken. Hoewel het aantal besmettingen in Europa niet de goede kant op gaat, was de raad wel positief over de coördinatie van maatregelen tussen lidstaten. Europa heeft met succes obligaties uitgegeven in het kader van het zogenaamde SURE-programma om de impact van de coronacrisis te beperken. SURE staat voor Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency, kortgezegd het programma van de EU om werkgelegenheid te stimuleren en financieren. Er was grote vraag naar de obligaties die met de hoogst mogelijke kredietwaardigheid (AAA) in de markt werden gezet. Dit is vergelijkbaar met de kredietwaardigheid van Duitsland en Nederland. De succesvolle emissie is een opmaat naar een mogelijke nieuwe veilige haven in de obligatiemarkt, vooralsnog is en blijft dat de Duitse bund.

Ook in Europa herstelde de economie, na een zwak tweede kwartaal, in het derde kwartaal sterk. Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide de economie met 12,7%. Op jaar-op-jaar basis is er wel nog steeds sprake van een krimp van 4,3%. De aanscherpingen van coronamaatregelen leidden ertoe dat de inkoopmanagers somberder werden over de toekomst. Het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindex viel voor de derde maand op rij terug en kwam uit op 50,0 ten opzichte van 50,4 in september. Deze stand duidt noch op krimp, noch op groei van de economie. Ook de Europese consument werd minder comfortabel met de huidige situatie. Het consumentenvertrouwen daalde in oktober iets ten opzichte van september en bereikte daarmee het laagste punt sinds afgelopen mei.

Azië-Pacific

De Chinese economie overleeft de coronastorm vooralsnog verbazingwekkend goed. Na de initiële scherpe daling in het eerste kwartaal herstelde de economie opmerkelijk snel in het tweede en derde kwartaal. De groei over het derde kwartaal was 2,7% op kwartaalbasis. Jaar-op-jaar groeide de Chinese economie met 4,9%. De positieve ontwikkelingen waren ook terug te zien in het cijfer van de door Caixin en IHS Markit gepubliceerde index van inkoopmanagers. Deze kwam in oktober uit op 55,7. Daarmee steeg deze ten opzichte van 54,5 in september en duidt op een sterk vertrouwen van de Chinese inkoopmanagers in de toekomst.

De vooruitzichten van de Japanse inkoopmanagers herstelde iets, maar duiden nog steeds op krimp. Het door de Jibun Bank gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindices veranderde niet veel en steeg heel licht naar 46,7 ten opzichte van 46,6 in september. Ook het door de Cabinet Office gepubliceerde consumentenvertrouwen herstelde verder, maar staat nog wel op een vrij laag peil. Het cijfer is wel sterk hersteld sinds april en daarmee lijkt de Japanse consument de toekomst stilaan weer rooskleuriger te zien.

Centrale banken

De Japanse centrale bank liet in oktober haar belangrijkste korte rente ongewijzigd op -0,1 procent en handhaafde de doelstelling voor het rendement op 10-jaars Japanse staatsobligaties op ongeveer 0 procent. In het kwartaalrapport werd de bbp-projectie herzien tot een krimp van 5,5 procent ten opzichte van een raming van een daling van 4,7 procent in juli, aangezien de coronapandemie zwaar weegt op de dienstensector. Voor 2021 wordt er echter een sterkere groei verwacht, van 3,6 procent tegen een groei van 3,3 procent die eerder werd voorzien. De centrale bank heeft geen wijzigingen aangebracht in een pakket maatregelen om de financieringsproblemen van bedrijven te verlichten.

Olie

De olieprijs viel afgelopen maand weer terug. De vraag naar olie wordt door de strengere coronamaatregelen opnieuw onder druk gezet. Sinds de vorige lockdown-periode is de oliemarkt nog niet hersteld. De wereldwijde vraag naar olie staat sindsdien flink onder druk. Een grote groep olieproducerende landen met Rusland en Saudi-Arabië als belangrijkste deelnemers proberen de olieprijs sindsdien te stutten met productiebeperkingen. In oktober daalde de prijs voor een vat Brent olie met -8,5% en sloot de maand af op een slotkoers van USD 37,46 ten opzichte van de slotkoers van USD 40,95 in september.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

In oktober vielen de beurzen enigszins terug. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand -5,3%% lager. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) daalde met -1,5% gemeten in euro’s (in dollars daalde de index met -2,2%).

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en data afkomstig van Morningstar.

Morningstar grafiek
Morningstart grafiek

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 31/10/2020):

   Oktober 2020
Aandelen (in euro)
Europa  -5,04% -17,19%
Verenigde Staten -2,01% +0,14%
 Japan -0,97% -5,91%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,40% +1,30%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,40% +0,51%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +0,63% -3,73%
Britse pond +0,90% -5,94%
Japanse yen +1,42% -0,03%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u